SSTL Puhtausala Ry
Etusivu » Koulutukset » Uima-allas- ja märkätilojen siivous, Tampere

Uima-allas- ja märkätilojen siivous, Tampere

Ajankohta: 
07.09.2017

Uima-allas- ja märkätilojen hygieniaosaamistestiin perehdyttävä valmennus 7.9.2017, Tampere

Työväenmuseo Werstas, Galleria Bertel

Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere

Klo 8.30 - 16.00
 

1.1.2017 voimaan tullut terveydensuojelulain muutos edellyttää uima-allas- ja märkätilojen puhtaanapitoon ja siivoukseen osallistuvilta henkilöiltä riittävää tietoa siitä, miten tilojen hygienia vaikuttaa allasveden terveydelliseen laatuun, ja riittävää osaamista näiden tilojen siivoukseen ja puhtaanapitoon. Yksi tapa osaamisen osoittamiseen on suorittaa uima-allas- ja märkätilojen hygieniaosaamistesti, joka kehitettiin SSTL Puhtausala ry:n työryhmässä ja sosiaali- ja terveysministeriön tuella.

Tässä valmennuksessa perehdytään hygieniaosaamistestin keskeisiin sisältöihin.

 

Valmennuksen tavoitteet:

Valmennuksessa käsitellään työryhmän laatima kouluttajan aineisto, joka kattaa uima-allas- ja märkätilojen siivoukseen liittyvät erityiskysymykset uimahalleissa, kylpylöissä, hotelleissa, hoitolaitoksissa ja asuinkiinteistöissä sekä siivouksen merkityksen märkätilojen asiakasturvallisuuden varmistamisessa. Päivän päätteeksi osallistuja voi suorittaa hygieniaosaamistestin.

 

Kohderyhmät:

Valmennuspäivä on tarkoitettu uima-allas- ja märkätilojen siivouksen kehittäjille, esimiehille, pintahygieniasta vastaaville sekä kouluttajille. Valmennuksen tavoitteena on antaa osallistujalle riittävä valmius uima-allas- ja märkätilojen hygieniaosaamiskoulutusten pitämiseen.

Kouluttajalta edellytetään lisäksi esimiestason tai opettajan koulutusta puhtausalalta tai laitoshuoltajan koulutusta ja työkokemusta allastilojen siivouksesta vähintään yksi vuosi.

 

Ennakkotehtävä: Tutustu seuraaviin materiaaleihin

Uimahallien ja kosteiden tilojen hygieniaopas. Suomen Ympäristö- ja Terveysalan Kustannus Oy
Leivo, Virpi. 2009. Ohje uimahallien ja kylpylöiden lattioiden liukkauden ehkäisemiseen. Tampereen teknillinen yliopisto. Rakennustekniikan laitos. Rakennetekniikka. Tutkimusraportti 145. http://www.suh.fi/files/288/Tutkimusraportti_145_Lattioiden_liukkaus.pdf

 

Ennakkokysymyksiä voi lähettää sähköpostitse tarja.valkosalo@puhtausala.fi

 

Ohjelma

 

8.30  Ilmoittautuminen ja aamukahvi

9.00 Päivän tavoite ja materiaalit

Tarja Valkosalo, päätoimittaja, SSTL Puhtausala ry

9.15 Lainsäädäntö

Uima-allastiloja koskeva lainsäädäntö ja muu ohjeistus.

Jarkko Rapala, neuvotteleva virkamies, sosiaali- ja terveysministeriö, Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osasto

 

9.30 Uima-allastila toimintaympäristönä ja työyhteisönä 

Asiakasturvallisuus ja viihtyvyys rakentuu monista tekijöistä ja koko työyhteisön työn tuloksena. Mitä siivoojan on hyvä tietää allastilan kosteus- ja lämpöolosuhteista ja miten ne vaikuttavat siivoukseen? Miten allasvesi puhdistetaan ja mitä vaikutuksia siivouksella voi siihen olla?  Mikä rooli siivouksella on asiakasturvallisuuden varmistamisessa ja onko lattian liukkauden mittaus tarpeellista?

Veikko Kuurne, vt. toimitusjohtaja, Raahen Seudun Uimahallisäätiö

 

10.30 Uima-allas- ja märkätilojen siivouksen erityispiirteet 

Aseptiikka, siivousmenetelmät ja siivouksen erityispiirteet eri tilatyypeissä. Miten ehkäistään lämpimien ja kosteiden olosuhteiden synnyttämää likaa? Miten asiakkaita opastetaan hygieeniseen käyttäytymiseen?

Elina Lähdeaho, siivouspäällikkö, Urheiluhallit Oy               

 

11.15  Lounas

 

12.15  Erityiskohteiden siivous

Miten varmistetaan uima-altaiden vesirajojen, porealtaiden, kylmävesialtaiden, ulkoaltaiden, hyppytornien, liukumäkien sekä muovi- ja lasipintojen puhtaus ja hygieenisyys?

Elina Lähdeaho, siivouspäällikkö, Urheiluhallit Oy

 

13.00 Laadunvalvonta  

Milloin pintahygienian laadunvalvontaa tarvitaan ja miten se organisoidaan? Mistä näytteitä otetaan ja millä menetelmillä? Mitä mittaustulokset kertovat ja milloin tarvitaan erityistoimenpiteitä? Viranomaisvalvonta osana pintahygienian valvontaa.

Marita Koskinen, projektipäällikkö, Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy Servi

13.45  Iltapäiväkahvi

14.15  Siivoojan työ uima-allastilassa ja muissa märkätiloissa

Lämpö, kosteus, haastavat työkohteet, ilta- ja yötyö, yksintyöskentely sekä asiakkaat voivat asettaa työlle erityisiä haasteita. Miten ergonomia ja työturvallisuus varmistetaan?

Marita Koskinen, projektipäällikkö, Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy Servi

14.45 Tauko

15.00  Uima-allas- ja märkätilojen hygieniaosaamistestin suorittaminen

15.30  Koulutukset ja uima-allas- ja märkätilojen hygieniaosaamistestin järjestäminen

Tarja Valkosalo, päätoimittaja, SSTL Puhtausala ry

Muutokset mahdollisia.

 

 

Osallistumismaksu 320 €, jäsenhinta 290 €, hintoihin lisätään alv. 24%. Ilmoittautumisaika on päättynyt. Voit tiedustella paikkatilannetta tarja.valkosalo@puhtausala.fi

Jos osallistuminen perutaan ilmoittautumisajan umpeuduttua, perimme 50 % osallistumismaksusta.

HUOM! Koulutus järjestetään, mikäli ilmoittautuneita määräaikaan mennessä tulee vähintään 20. --> Koulutus toteutuu, koska 23.8. mennessä ilmoittautuneita on ollut riittävästi. :-)