SSTL Puhtausala Ry
Etusivu » Lehti » Artikkelit » 2017 » 02 » Sisätilojen hygienialle omat RT-ohjeet

Sisätilojen hygienialle omat RT-ohjeet

Julkaistu 13.02.2017

 

 

TEKSTI: IRMA TAPANINEN

Helmikuussa 2017 julkaistaan uudet RT-ohjeet Hygienia sisätiloissa: yleiset perusteet ja Hygienia sisätiloissa: tilasuunnittelu. Myöhemmin on tulossa vielä Hygienia sisätiloissa: siivous ja huolto.

Ohjeet on tarkoitettu suunnittelijoille, jotka suunnittelevat kouluja, päiväkoteja, vanhustentaloja, urheilutiloja ja muita vastaavia rakennuksia.

Tilojen hyvä kokonaissuunnittelu, toiminnallinen suunnittelu, soveltuvien pintamateriaalien ja kalusteiden valinta sekä tekniset ratkaisut ovat tärkeitä Infektioiden torjunnassa. Terminologian yhtenäistäminen ja sisätilojen hygieniaohjeiden keskittäminen RT-korteiksi helpottaa suunnittelijoiden työtä.  Tilatyypit on jaoteltu ohjeissa neljään erilaiseen hygieniatasoon, jotka ovat perustaso sekä hyvä, vaativa ja erittäin vaativa hygieniataso. Ohjeet on laadittu ajatellen sitä, etteivät niiden käyttäjät ole hygienian parissa työskenteleviä asiantuntijoita.

Sisätilojen hygieniaan liittyviä valintoja tehdään useissa eri paikoissa, kuten arkkitehtisuunnittelussa, rakenne ja talotekniikkasuunnittelussa sekä sisustussuunnittelussa. Prosessin kuluessa hygienian kannalta keskeisiä valintoja tehdään tarveselvityksen ja hankesuunnittelun aikana, ehdotus-, yleis- ja torjuntasuunnittelussa, rakentamisen aikana sekä käyttöönoton ja ylläpidon yhteydessä. RT-ohjeessa jokaiselle rakentamisen vaiheelle on muistilistoja. Tiedon kulku vaiheesta toiseen on tärkeää, ja siksi on suositeltavaa nimetä hankkeeseen hygienia-asiantuntija, joka on mukana koko prosessin ajan ja vastaa hygienian toteutumisesta.