SSTL Puhtausala Ry
Etusivu » Lehti » Artikkelit » 2017 » 04 » Siivottavuus kuntoon

Ennen ja jälkeen: Huono siivottavuus, koska hyllyn päällä on liikaa tavaraa. Hyvä, että pelit ovat lasillisten ovien takana. Viherkasveja saa olla, mutta ne eivät saa aiheuttaa tilan käyttäjille allergisia oireita. Viherkasvit on poistettu, ja palvelutyöntekijä Eveliina Meriläisen kelpasi nyt puhdistaa ylätasot.

Siivottavuus kuntoon

Julkaistu 13.04.2017
Yksi terveen sisäilman edellytyksistä on hyvä siivottavuus. Sen esteitä voivat olla muun muassa liika tavara tasopinnoilla, lattialla makaavat johtokasat ja puutteelliset säilytyskalusteet.

TEKSTI: SATU HAKALA KUVAT: SATU HAKALA, HEIDI MÄNTYHARJU

 

Tampereen Tilakeskuksen puhtauspalvelukoordinaattori Heidi Mäntyharju on tehnyt siivottavuuden arviointeja elokuusta 2015 lähtien.

”Teen niitä kaupungin kiinteistöihin, joissa saattaa olla tai on sisäilmaongelmaa. Kohteet ovat muun muassa kouluja, päiväkoteja, virastoja, liikuntatiloja ja avopalveluiden tiloja. Työni tarkoitus on tarkistaa, että tilat päästään siivoamaan.”

Sisäilmaongelmat voivat johtua monesta asiasta, kuten rakenteista ja ilmanvaihdosta. Herkimmät saattavat saada oireita myös tavallisesta huonepölystä, varsinkin jos sitä on paljon. Huonepölyyn voi sitoutua esimerkiksi mikrobeja ja homeitiöitä, eläinpölyä, rakennusmateriaalia ja ulkoa tulevia hiukkasia.

Kun pölyä pääsee kertymään liiallisesti ja vanhaa pölyä leijailee sisäilmassa, riski saada oireita lisääntyy.

”Esimerkiksi korkeiden kaappien päälle laitetut esineet estävät pinnan puhdistamisen. On tärkeää, että tehdään yhteistyötä siivouksen kanssa ja henkilökunta ottaa tavarat pois tieltä, kun tulee siivouspäivä. Ihanteellista olisi, ettei kaappien tasopinnoille varastoitaisi tavaraa.”

Hyvä siivottavuus. Tavarat ovat suojassa pölyltä läpinäkyvissä, kannellisissa muovilaatikoissa ja vielä ovellisessa kaapissa. Laatikot ovat pedagogisesti toimivia, koska lapset ja opettaja näkevät heti niiden sisällön.

Kuvat havainnollistavat

 

Kun kohteessa epäillään sisäilmaongelmaa, isännöitsijä tilaa siivottavuuden arvioinnin puhtauspalvelukoordinaattorilta. Mäntyharju tekee kiinteistössä siivottavuuden arviointikierroksen yhdessä paikan vastaavan, esimerkiksi koulun rehtorin, kanssa.

”Hänen kutsustaan mukaan voivat tulla myös työsuojeluasiamies, henkilökuntaa ja siivooja. Kierrämme kohteen tiloja varsin kattavasti. Jo kierroksen aikana kerron, millaisia siivottavuuteen liittyviä asioita tulee esille ja keskustelemme toimenpiteistä, joilla sitä voidaan parantaa.”

Arviointikierroksella huomioitavia kohtia ja asioita Mäntyharju on listannut moniammatillisen työryhmän kanssa yhteistyössä tehtyyn siivottavuusoppaaseen, joka on tarkoitettu päiväkoti- ja peruskoulutilojen käyttäjille.

Arviointilomakkeeseen Mäntyharju liittää myös valokuvia tiloista. Lomake toimitetaan isännöitsijälle ja rehtorille ja se käydään läpi myös sisäilmatyöryhmässä, jos sellainen on kohteeseen perustettu.

”Arviointilomakkeen käyn tarvittaessa läpi erikseen henkilökunnan kanssa. Varsinkin valokuvat auttavat hahmottamaan tilannetta. Kuvat kertovat enemmän kuin sanat.”

”Kuitenkin henkilökunta tekee itse päätökset, miten he siivottavuutta lähtevät parantamaan.”

 

 Tavaroille paikat

 

”Siivottavuuden kannalta ongelmallisinta ovat vähäiset säilytystilat ja varastotilojen puute, jolloin tavarat helposti päätyvät kaappien päälle. Lisäksi mitä enemmän tasopinnoilla on pientä tilpehööriä, sitä enemmän sinne tulee pölytaskuja.”

”Julkisissa tiloissa ei ikinä saa olla omia henkilökohtaisia kalusteita tai tekstiilejä. Sinne ei saa tuoda mökiltä sohvaa tai räsymattoja, koska niiden alkuperää ei tiedetä eikä voida taata, että ne olisivat sisäilmaturvallisia. Harvoin ne ovat paloturvallisiakaan.”

Uusi oppimisympäristö, kuten jumppapallot, pitää huomioida.

”Niille tulee olla säilytystilat, jotta ne voidaan siirtää lattialta pois siivouksen ajaksi.”

”Päiväkodeissa on paljon kodinomaisuutta ja roolivaatteita, verhoja, tyynyjä, vilttejä, jotka kuuluvat henkilökunnan huollettaviin. Muistutan niiden säännöllisestä pesemisestä.”

 

 Intohimoinen asia

 

Tavaraa siis saa olla, mutta joskus tarvitaan pelisääntöjä.

”Kehotan esimerkiksi rehtoreita tekemään linjauksen, mitä saa varastoida, mitä heittää pois ja mitä ei. Jos on vaikka tullut toisen opettajan tilalle, ei välttämättä tiedä, uskaltaako vanhoja tavaroita laittaa pois.”

Siivottavuus nostaa toisinaan tunteita. 

”Tämä on aika intohimoinen asia ja herättää paljon keskustelua suuntaan ja toiseen. Monet ovat olleet tosi kiitollisia, kun ulkopuolisena olen kertonut siivottavuudesta, koska omalle työympäristölle sokeutuu. Toki vastakohtana toiset sanovat, että tarvitsen tavaroitani enkä voi laittaa niitä pois. Siivottavuuden ja pedagogisten asioiden ei kuitenkaan tarvitse olla ristiriidassa. Tarpeellisia tavaroita ei tarvitse hävittää, mutta erilaisilla säilytysratkaisuilla tilat voidaan järjestää siivottavaksi.”

”Hyvästä siivottavuudesta hyötyy niin kohteen henkilökunta kuin siivoushenkilöstö. Henkilökunta saa siistit tilat ja siivous saa tilan tehdä töitä. Asiakashan maksaa siivouksesta ja jos tilaa ei päästä juurikaan siivoamaan, se on hukkaan heitettyä rahaa.”

 

Ennakointiin

 

Siivottavuudessa halutaan siirtyä ennakoivaan käytäntöön, jota kohti askeleen ottaa Tampereen Voimia Liikelaitos. Tampereen Voimia vastaa kaupungin ateria- ja puhtauspalveluiden järjestämisestä.

”Aloitamme tänä keväänä yhdessä asiakkaidemme eli kaupungin yksiköiden kanssa siivottavuuden parantamiseen liittyvän yhteistyöhankkeen. Se kestää vuoden loppuun ja toivomme siitä pysyvää yhteistyömallia”, kertoo tuotekehitysvastaava Elina Ahtiala-Huotari.

”Siivottavuuden kehittämisen avulla on tarkoitus luoda terveellinen ja turvallinen ympäristö, ennaltaehkäistä sisäilmaongelmia sekä mahdollistaa puhtauspalvelun tehokkaampi toteutuminen eri tiloissa ja eri pinnoilla.”

Jatkossakin sisäilmakohteiden siivottavuuden arvioinnista vastaa Tampereen Tilakeskus. Kaikissa muissa kohteissa siivottavuutta arvioi Tampereen Voimia.

Heidi Mäntyharjun mukaan siivottavuutta heikentävät etenkin säilytys- ja varastotilojen puute.