SSTL Puhtausala Ry
Etusivu » Lehti » Artikkelit » 2017 » 10 » Toiminnanjohtajalta 5-2017

Toiminnanjohtajalta 5-2017

Julkaistu 23.10.2017

TOIMINNANJOHTAJALTA       

 

Arvoisat henkilö-ja yritysjäsenemme

Tuleva marraskuu ei vaikuta lähellekään niin synkältä kuin Miljoonasateen laulussa, eikä lokakuukaan ollut niin repaleinen, jos ei säätä oteta lukuun.  

Syyskuussa julkaistut talousennusteet (VM) lupailevat Suomen kansantaloudelle sekä 2017 loppuvuodelle että ensi vuodelle hyviä aikoja. Bruttokansantuotteen kasvuksi ennustetaan 2,9 prosenttia tälle vuodelle ja ensi vuodellekin hyvää 2,1 prosentin kasvua. Kasvun vetäjänä näyttää eteenkin 2017 olevan teollisuus, mutta palvelutuotantokin on tasaisessa kasvussa. Työllisyysaste kasvaa ja työttömyys pienenee.

Puhtausala seuraa kansantalouden trendejä, mutta valitettavasti nousukaudella hieman jälkijunassa.

Yritykset ja julkistalous eivät helposti muuta suuntaansa ja nosta kunnossapidolle tai siivoukselle tarkoitettuja budjetteja minimoituaan laskukaudella kustannuksiaan tilojensa ylläpidossa. Toki rakennusteollisuuden kasvu on lisännyt tarvetta projektikohtaiselle rakennussiivoukselle.

Nyt onkin puhtauspalvelujen myyjillä näytön paikka: miten saada puhtauspalveluja ostavat asiakkaat uskomaan tämän vuoden teemaamme Työhyvinvointi ja tuottavuus tärkeyteen.  Yritysten menestys perustuu suurelta osin sen henkilökuntaan, ja henkilökunnan tuottavuuteen taas vaikuttaa suoraan työtilojen siisteys, turvallisuus sekä viihtyisyys - oli sitten kyseessä tuotantotila tai toimisto.

Nyt olisi aika tarjota asiakkaan tuottavuutta lisäävää puhtauspalvelua, ei niinkään säästöjä puhtauspalvelun hankintaan. 

Tilastokeskuksen tuore tilasto (13.9.2017), kiinteistöjen ylläpidon kustannusindeksi kertoo, että kustannukset 2010-2016 ovat kasvaneet vuotta 2011 lukuun ottamatta kovin maltillisesti. Ja kustannuskehitys on vielä hidastunut tarkastelujakson lopulla, vuodesta 2014 vuoden 2017 toiseen neljännekseen kustannukset ovat vuosineljänneksessä kasvaneet keskimäärin alle 2 prosenttia ja 2017 toisen neljänneksen kustannuskasvu oli vain 0,6 prosenttia. Tehtäväaloittain tarkasteluna aikajaksolla 2010-2016 siivouskustannusten vuosittainen muutos on ollut alle keskimääräisen kustannusindeksin. Myös kiinteistöjen kunnossapito ja ulkoalueiden hoitokustannukset ovat pysyneet kurissa. Kiinteistöjen ylläpidon kustannuksia keskimääräistä enemmän ovat kasvattaneet kaukolämpö, vesi- ja jätevesimaksut sekä muut kustannukset, johon kuuluvat muun muassa vakuutukset, tonttivuokrat ja kiinteistövero.

Tilanne on puhtausalan kannalta kaksijakoinen: yhtäältä hyvä, koska nyt olisi aika ja taloustilanteessa olisi varaa korjata palveluhinnoittelua ylöspäin, mutta toisaalta huono, kun palvelunostajat ovat jo vuosia totutelleet alhaiseen hinnoitteluun eivätkä siitä ilman pätevää syytä hevin luovu.

Ei anneta noususuhdanteen mennä ohitsemme. Korostamalla laadukasta puhtausalan palvelua ja sen merkitystä koko yhteiskunnalle, talouselämälle ja työviihtyvyydelle parannamme myös puhtausalan arvostusta ja palvelujen kysyntää.

Terveisin