SSTL Puhtausala Ry
Etusivu » Lehti » Artikkelit » 2017 » 11 » Työrukkaset - liiton hallitus vuonna 2018

Työrukkaset - liiton hallitus vuonna 2018

Julkaistu 29.11.2017
SSTL Puhtausala ry:n syyskokouksessa valittiin liiton uudeksi puheenjohtajaksi Marja Mäkkeli. Hallituksen jäsenet ovat Sari Kivioja, Päivi Kontkanen, Ismo Korhonen, Eeva-Leena Lappalainen, Päivi-Leena Salviander ja Yusuf Özel. Varajäseniksi valittiin Matti Ahonen ja Marju Haarala. Hallituksen jäsenet kertovat, mikä on alan merkittävin innovaatio 100 viime vuoden ajalta. He kertovat myös, mitä pitävät tärkeimpänä tavoitteenaan hallituksessa vuonna 2018.

Marja Mäkkeli, puhtauspalvelupäällikkö, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Tilapalvelut (2018 Riveria), Karjalan Puhtausala ry

Tärkeitä kehitysaskelia ovat olleet teknisen kehityksen lisäksi siirtyminen mutu-tuntumasta työntutkimukseen, siivoustyön menetelmä- ja aikastandardit, mitoitusohjelmat ja alan koulutus ja tutkinnot.

SSTL itsessään on myös tärkeä kehitysaskel: se on alan kokoava voima ja vankka asiantuntijajärjestö. Haasteena liitolla on henkilöjäsenyyden houkuttelevuuden lisääminen; yhteisö- ja yritysjäseniä on tullut viime vuosina kiitettävästi mukaan.

Moni asia puhtausalalla on mielestäni hyvin tällä hetkellä. Suuri haaste on ammattitaitoisen motivoituneen henkilöstön riittävyys ja saatavuus, mikä vaikuttaa heti koko toimintaketjuun. Meidän on tehtävä alastamme kiinnostava ja houkutteleva, myös nuorison silmissä. Siihen vaikuttaminen on tärkein tavoitteeni ja siihen haastan Teidät kaikki mukaan. Tämä on tärkein, kun se vaikuttaa kaikkiin ja kaikkeen.

Alallamme on asiakkaita hyvin laajalti. Turvaamme hyvin monenlaisten toimijoiden tilojen toimivuuden, hygieenisyyden, turvallisuuden ja viihtyisyyden sekä vahvistamme osaltamme myös asiakkaan taloudellista toimintaa. Tuon ketjun toteuttamiseen tarvitsemme alan toimijoita laidasta laitaan.

Kiitän nyt Teitä, jotka olette kertoneet jo nyt huolenaiheenne ja kehittämisideanne muista alamme kehittämis-  ja yhteistyöideoista. Niihin syvennyn, palaan ja pyrin omalta osaltani vaikuttamaan.

Millaisen puheenjohtajan sinusta saamme?

”Pitkän alan kokemuksen omaavan, kehittämishakuisen, ”tutkivan”, kokeilevan, kyseenalaistavan, kuuntelevan, ideoita vastaanottavan, yhteistyötä ja vuoropuhelua arvostavan”, Marja Mäkkeli vastaa kysymykseen, millaisen puheenjohtajan hänestä saamme.
”Jokaisella tällä alalla työskentelevällä on oma tärkeä paikka puhtauspalvelujen toteuttamisessa. Parhaimmillani olen energinen ja positiivinen. Yksi lempilauseeni on: Sille mille antaa tilaa, se kasvaa.”

Taustastaan Marja Mäkkeli kertoo: ”Olen tullut puhtausalalle vuonna 1983 ja liittynyt liiton jäseneksi 1980-luvulla. Olen kuulunut Karjalan Puhtausalan hallitukseen vuosina 1994-1996 sekä 2006-2011. Olen ollut mukana järjestämässä alueen tapahtumia, koulutuksia tai osallistunut niihin jäsenenä. Olen ollut myös liiton hallituksen jäsen 2010-luvulla neljän vuoden toimintajakson, jolloin olin myös varapuheenjohtajana. Olen ollut useita kertoja liiton järjestämillä Finnclean-messuilla talkoolaisena, usein minut on löytänyt koulutusosastolta. Olen myös kirjoittanut artikkeleja Puhtausala- lehteen ja ollut luennoitsijana liiton koulutustapahtumissa.”

 

 

Sari Kivioja, siivouspäällikkö, Oulaisten kaupunki, kotipaikkakunta Oulu, Pohjois-Pohjanmaan Puhtausala ry

Asteittaisena innovaationa voitaneen pitää toimialan kehityskulkua niin puhdistusaineiden, -välineiden, -koneiden, -menetelmien kuin koulutuksenkin osalta. Radikaalina innovaationa on siivouskoneiden tulo alalle ja nyt uusimpana tulokkaana robotiikka, vaikkakin ihan ensimmäiset koneet olivat raskaita ja lähes mahdottomia käsitellä.

Tavoitteenani on olla yksi työrukkasista toisten joukossa ja viedä omalta osaltani alan kehityshankkeita eteenpäin.

 

Päivi Kontkanen, siivouspäällikkö, Lapin sairaanhoitopiiri, Rovaniemi, Lapin siivoustekninen yhdistys

Merkittävät innovaatiot ovat niveltyvä lattiakuivain ja siivousvaunut.

Tavoitteenani on jäsenistön aktivointi mielekkääseen yhteiseen toimintaan sekä puhtausalan näkyvyyden ylläpitäminen.

 

Ismo Korhonen, ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö, Hausjärven kunta, Uudenmaan Puhtausala ry

 

Merkittävin innovaatio on välinevarsi, joka mahdollisti suuren askeleen siivoustyön ergonomian kehitykselle.

Tärkein tavoite on saada uusia tulonhankkimiskeinoja liitolle.

 

Eeva-Leena Lappalainen, yrittäjä, Puhdas Ilo Oy, Joensuu, Karjalan Puhtausala ry

 

Merkittävimmät innovaatiot ovat ehdottomasti mikrokuitupyyhkeet ja mopit sekä välineiden esikostutus. Nämä ovat mullistaneet alan menetelmät, tuoneet tehokkuutta työhön, nostaneet puhtaustasoa ja vähentäneet työn kuormittavuutta.

Tavoitteenani on tuoda yrityspuolen ja yrittäjien näkökulmaa hallituksen toimintaan. Lisäksi vaikuttaa tietysti alan imagoon ja maineeseen sekä erityisesti yrityssektorin vetovoimaisuuteen. Erityisesti on ilo päästä vaikuttamaan alan osaamistason ylläpitämiseen ja kehittämiseen ja uskon, että pystyn tuomaan yrityssektorin osaamistarpeita esille kattavasti.

 

 

Päivi-Leena Salviander, Puhtaus- ja Hygienia asiantuntija, KiiltoClean Oy, toimialueeni on Varsinais-Suomi, Satakunta, Pirkanmaa (työpöytä Turussa), Varsinais-Suomen puhtausala ry

Ensin mieleeni tuli, että merkittävin innovaatio olisi yhdistelmäkone, mutta kallistuin kuitenkin mikrokuituisiin siivoustekstiileihin.

Yhdistystoiminta on edelleen lähellä sydäntäni, vaikka emme eläkään tällä hetkellä yhdistystoiminnan kulta-aikaa. Toivoisin kuitenkin, että saisimme säilytettyä maantieteellisesti mahdollisimman monta yhdistystä  ja että yhdistyksissä olisi positiivien "pöhinä". Yhdistykset tarvitsevat kovasti liiton tukea, jotta resurssit alueellisesti riittävät laadukkaan ja yhdennäköisen toiminnan järjestämiseen.

 

Yusuf Özel, palveluesimies, Palmia, Helsinki, Uudenmaan Puhtausala ry (UPU)

Tärkeimmät innovaatiot ovat mikrokuitutuotteet ja jatkuvasti kehittyneet ja monipuolistuneet koneet.

Tavoitteenani on liiton toiminnan kehittäminen edelleen, jotta voimme vaikuttaa myös tulevaisuudessa puhtausalalla.   

 

Matti Ahonen, monessa mukana - ostot, myynti asiakaspalvelu, Cleankey Oy, Helsinki, Uudenmaan Puhtausala ry (hallituksen varajäsen)

Tulee mieleen esimerkiksi moppien kehitys, mutta ehkä merkittävin on mikrokuitutekniikka.

Tärkein tavoitteeni hallituksessa vuonna 2018 on edistää alan eteenpäin menemistä.

 

Marju Haarala, puhtauspalveluasiantuntija, Liikelaitos Oulun Serviisi, Pohjois-Pohjanmaan Puhtausala (PPA)ry (hallituksen varajäsen)

Mielestäni kiinnostavimmat innovaatiot ovat puhtausalan monipuolinen koulutus, joka on kantanut alaa ja sen arvostusta pitkälle tähän päivään. Toisena tärkeänä pidän siivoustyön koneellistamista, jonka myötä entisajan varpuluudat ja hiekat ovat vaihtuneet moderneihin ja yhä älykkäämpiin koneisiin. Toki unohtamatta liiton perustamista!

Tavoitteenani on olla osaltani kehittämässä ja innovoimassa liiton toimintaa puhtausalan näkyvyyden ja vaikuttavuuden hyväksi sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla. Pyrin tuomaan liiton ja yhdistyksemme toimintaa tunnetummaksi omassa työyhteisössäni.