SSTL Puhtausala Ry
Etusivu » Lehti » Artikkelit » 2018 » 01 » Flunssa leviää herkästi yhteisöllisissä työtiloissa – käsihygienia avainasemassa

Flunssa leviää herkästi yhteisöllisissä työtiloissa – käsihygienia avainasemassa

Julkaistu 26.01.2018
Avotoimistojen, toimistohotellien ja muiden yhteisöllisten toimistotilojen ollessa yhä yleisempiä käsihygienia saa aivan uudenlaisen merkityksen. Käsien pitäminen puhtaana ehkäisee tehokkaasti tautien leviämistä flunssakaudella. Terveystietoiset työntekijät myös vaativat työnantajiltaan panostusta toimistohygieniaan.

Noin 44 % toimistoista on nykyään avotoimistoja. Hygienia on yhä tärkeämmässä roolissa toimistoissa, joissa ihmiset jakavat työtilat, työskentelevät lähekkäin ja jakavat työpöytiä ja työvälineitä. Essity Torkin teettämän tutkimuksen mukaan 42 % on mennyt työpaikalle sairaana. Yli 60 % tutkimukseen vastanneista onkin huolissaan avotoimistojen ja muiden yhteisöllisten työtilojen hygieniasta.* Käsihygienian merkitys korostuu meneillään olevalla flunssakaudella.

”Tarkka käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla on kaikkein tärkein tartunnan ehkäisemisen keino. Myös käsidesinfiointiainetta voi käyttää käsienpesun lisäksi. Flunssaepidemioiden aikana käsiä tulee pestä tavallistakin useammin”, sanoo työterveyshuollon erikoislääkäri ja valtakunnallinen vastuulääkäri Sirkku Martti Mehiläinen Työelämäpalveluista.

Tork Hygieniayksikkö vastaa toimistojen ja työntekijöiden siisteyteen ja hygieniaan liittyviin toiveisiin ja tarpeisiin. Telineeseen voidaan liittää erilaisia käsidesinfiointiaine- sekä kasvopyyheannostelijoita, jotka ovat helposti saatavilla niissä tiloissa, joissa työntekijät toimistolla liikkuvat.

Uusi Tork Hygieniayksikkö muistuttaa hygieniasta työpaikoilla

Hygieniayksikkö palvelee käyttäjiään toimiston aulatiloissa, työntekijöiden työpisteiden äärellä sekä saniteettitiloissa. Kun teline on toimistossa näkyvällä paikalla, sen huomaavat ja sitä muistavat käyttää sekä työntekijät että toimistolla vierailevat.

”Erityisesti yhteisöllisissä toimistoympäristöissä ollaan aivan uudenlaisten hygieniahaasteiden äärellä. Samalla työnantajien on vastattava terveystietoisten kuluttajien toiveisiin paremmasta toimistohygieniasta”, sanoo Torkin tuotepäällikkö Nina Rantanen Essityltä. ”Niihin vaatimuksiin hygieniayksikkö on omiaan vastaamaan.”

Sairauspoissaolot ovat suuri kustannus työnantajille

Suomalaiset työikäiset sairastavat 2−4 hengitystieinfektiota vuodessa. Flunssan oireet voivat kestävät aikuisella kolmesta neljään päivään, joten poissaolopäiviä töistä voi kertyä vuosittain suuri määrä.

”Arviolta noin jopa viidennes kaikista sairauspoissaoloista johtuu ylähengitystieinfektioista. Kun sairauspäivän hinta on keskimäärin 350 euroa, työntekijän flunssasta johtuvat sairauspoissaolokustannukset voivat vuodessa olla 2 000−4 000 euroa, joka on yhteiskunnallisesti ja työnantajien näkökulmasta merkittävä kustannuserä”, Sirkku Martti painottaa.

Vinkit parempaan toimistohygieniaan

1. Pese käsiä usein lämpimällä vedellä ja saippualla. Käsienpesusta tulee huolehtia erityisesti wc-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua.

2. Kuivaa kädet pesun jälkeen huolellisesti.

3. Voit käyttää lisäksi käsidesinfiointiainetta käsienpesun jälkeen.

4. Käytä aivastellessa ja yskiessä suojana nenäliinaa, hätätapauksessa omaa hihaa. Vie eritteiset nenäliinat suoraan roskiin.

5. Pidä käsidesinfiointiainetta ja nenäliinoja käden ulottuvilla, jolloin niitä tulee käytettyä aina tarvittaessa.

*Essityn BuzzBackstudy teetettiin vuonna 2013 Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Saksassa

Tork Tiedote. Julkaistu: 25.01.2018, 08:30

Tork:

Tork-tuotemerkki tarjoaa asiakkailleen ammattimaisia hygieniatuotteita ja -palveluja. Asiakkaita ovat muun muassa ravintolat, terveydenhoitolaitosten tilat, toimistot, koulut ja teollisuusyritykset. Tuoteperheeseen kuuluu muun muassa annostelijoita, käsipyyhkeitä, WC-papereita, saippuoita, lautasliinoja sekä paperipyyhkeitä teollisuus- ja keittiökäyttöön. Hygienian, toiminnallisen suunnittelun ja kestävyyden asiantuntemus on nostanut Tork-tuotteet markkinajohtajan asemaan. Tork on Essityn maailmanlaajuinen tuotemerkki ja asiakkaidensa sitoutunut yhteistyökumppani yli 80 maassa. Ajankohtaisia uutisia ja innovaatioita löytyy osoitteesta www.tork.fi

Essity:

Essity on johtava maailmanlaajuinen hygienia- ja terveysyhtiö, joka kehittää, tuottaa ja myy henkilökohtaisia tuotteita eri kategerioissa (lastenhoito, naistentuotteet, inkontinenssi, lääkkeelliset ratkaisut), kuluttajien paperinenäliinoja ja paperipyyhkeitä, sekä ammattimaisesti tehtyjä hygieniatuotteita ja -ratkaisuja. Olemme omistautuneet, visiomme mukaisesti, hyvinvoinnin edistämiselle johtavilla hygienia- ja terveysratkaisuilla. Useat brändimme, kuten TENA ja Tork, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda ja Zewa ovat myynnissä noin 150 maassa. Essityllä on noin 48 000 työntekijää ja nettomyynti vuonna 2016 ylsi noin 10,7 miljardiin euroon. Liiketoiminta perustuu vastuulliselle liiketoimintamallille keskittyen arvon luomiseen ihmisille ja luonnolle. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa, ja on listattuna Tukholman Nasdaq-pörssissä. Essity oli aiemmin osa SCA-yhtymää. Lisää tietoa osoitteessa www.essity.com.