SSTL Puhtausala Ry
Etusivu » Materiaalien ominaisuuksia

Materiaalien ominaisuuksia

Luonnonkumi eli lateksi on polymeeri, jota saadaan kumikasveista. Materiaali on joustava, kestää hyvin viiltoja ja kulutusta ja antaa pitoa tarttumiseen. Luonnonkumi kestää hyvin vesiliukoisia kemikaaleja ja alkoholeja, mutta suojaa huonosti öljyltä ja useilta muilta kemikaaleilta ja saattaa aiheuttaa allergiaa.

 

Nitriilikumi on akryylinitriinin ja butadieenin muodostama kopopolymeeri. Nitriili kestää öljyjä ja rasvoja ja suojaa hyvin polttoneisteiltä mutta huonosti aromaattisilta hiilivedyiltä kuten tolueenilta. Nitriili kestää hyvin kultusta, viiltoja ja pistoja. 

PVC eli polyvinyylikloridi on muovi, joka kestää hyvin kulutusta ja monia vesiliukoisia kemikaaleja, esimerkiksi happamia ja emäksisiä puhdistusaineita. Se kestää myös  jonkin verran orgaanisia liuotinaineita, eikä sisällä aineita, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

 

Polyuretaani on synteettinen, kulutusta kestävä ja pitävä materiaali, joka kestää hyvin rasvoja ja öljyjä.

 

Neopreeni suojaa hyvin öljyiltä, rasvoilta, orgaanisilta hiilivedyiltä ja hapoilta. Sen hankaus-, puhkaisu- ja viillonkestävyys ei ole yhtä hyvä kuin esimerkiksi nitriilillä.

 

Puuvilla on hengittävä materiaali, joka tuntuu miellyttävältä iholla eikä tuota staattista sähköä. Sitä käytetään sellaisenaan työkäsinemateriaalina sekä yhdistettynä toisiin materiaaleihin, kuten nahkaan tai nitriiliin. Puuvillakäsineissä voi olla esimerkiksi vinyylinäppylöitä, jotka helpottavat tarttumista ja työskentelyä. Puuvillakäsineitä voidaan käyttää siivoukseen liittyvissä työvaiheissa, esimerkiksi hotellisängyn petaamisessa. Puuvillakäsineitä käytetään myös aluskäsineinä kestokäsineiden alla.

 

Nylon on kevyt, elastinen ja kestävä muovipohjainen materiaali, jota käytetään käsineissä, jotka suojaavat käyttäjäänsä mm. staattiselta sähköltä.