SSTL Puhtausala Ry
Etusivu » Messut konkareiden silmin

Interclean 2012 messut konkareiden silmin

   
 

Sami Kainulainen kävi haastattelemassa pääkaupunkiseudun tukkuliikkeiden kolmea edustajaa.
Messukonkarit Ahti Mäenpää, Jukka Tapola ja Aku Vilke kertovat, kuinka messut ja buumit muuttuneet vuosien varrella.

 

 

Ahti Mäenpää, Amsterdamin kävijä vuodesta 1988:

Näkisin ainakin yhden ison muutoksen kymmenen viimeisen vuoden aikana: se on ihmisen tapa alkaa toteuttaa eikä vain seurata tilannetta kestävässä ammattisiivouksessa.
Entistä suurempi määrä yrityksiä ottaa käyttöönsä kestävän kehityksen hallintajärjestelmän vaatien sitä myös toimittajiltaan sekä palveluiden toimittajilta. Vain ne, jotka ottavat kestävän kehityksen kokonaisvaltaisesti osaksi toimintaansa, ovat valmiita selviämään tulevaisuudessakin.
Tästä on kysymys, kun puhutaan tulevaisuudesta. Erinomainen sertifiointijärjestelmä EMAS  on hyvä ympäristöjärjestelmä kohti kestävää ammattisiivousta, sillä pyritään jatkuvasti parantamaan ympäristösuojeluntasoa vuosivuodelta paremmaksi. Toivotamme kaikki mukaan yhteisiin kestävän kehityksen talkoisiin. Amsterdamin messujen paras anti on kohdata päämiehet ja henkilöt, joiden kanssa yhteistyötä tehdään. Tuotteiden standardisointi vie kehitystä kohti parempaa siivouksen tulevaisuutta.
Italialaisten höyrypesinten markkinat ovat meilläpäin pienet. Höyrypesinten käyttö subtrooppisessa ilmastossa on suurempaa, koska esimerkiksi kivi- ja tekstiilipintoja on mm. Italiassa huomattavasti enemmän.

 

 

 

Jukka Tapola lähti ensimäistä kertaa Amsterdamin messuille vuonna 1990.
Jukka Tapola vertaa siivousta Suomessa ja muualla Euroopassa: suomalaisten siivous on tasalaatuisempaa kuin ehkä muualla Euroopassa, jossa esimerkiksi edustustilojen ja toimistoalueiden erot saattavat olla hyvinkin suuret. Suomessa osataan puhdistaa ja hoitaa erityisen hyvin kovia pintoja, tekstiili ja kiven hoidossa meillä on vielä jonkin verran opittavaa.
Italialaiset pienyrittäjät saattavat nopeasti tuotteita aikaan, jonka jälkeen isommat yrittäjä vievät tuotteen loppuun ja kuluttajalle.
Standardisoinnin määrä on kasvanut, ja työntekijöille on annettu entistä selkeämmät työvälineet ohjaamaan työolosuhteita. Myös seurattavuus on nostanut kustannustehokkuutta.
Tehokkuutta on saatu nostettua sille tasolle, että ergonomiset ja laadukkuuteen sitovat asiat ovat tulleet tärkeämmiksi. Halpatuotteet ovat varteen otettava uhka työn tuottavuudelle ja kustannustasolle.

 

 

Aku Vilke on messukävijä vuodesta 1981:

Aku Vilke pitää kiinalaisten näytteilleasettajien mukana oloa lähinnä toisilta kopioitujen tuotteiden esittelynä.
Messuille lähtee tiiviimmin organisoidut ryhmät, jotka osaavat jakaa tietotaitonsa; hupimatkoja ei enää tehdä. Messuilta etsitään aidosti uusia tapoja työskennellä ja käyttää menetelmiä.
Yrityksen tai yhteisön logon tai värimaailman räätälöinti koneisiin ja muihin käytettäviin välineisiin on kiinnostavaa, mutta korkeat kustannukset /pienet volyymit hillitsevät vielä toteutusta esimerkiksi koneiden väritykseen. Kun verrataan Finnclean- ja Interclean-messuja, voi todeta, että Amsterdamissa on tiiviimpi ja intesiivisempi mahdollisuus nähdä asioita avarakatseisemmin.
Amsterdam antaa vapaamman mahdollisuuden jakaa mielipiteitä muiden suomalaisten kanssa.