SSTL Puhtausala Ry
Etusivu » Puhtausala-lehti » Digilehdet

digiPUHTAUSALA

Tällä sivulla voit lukea maksuttomia ajankohtaisia artikkeleita ja uutisia sekä saada tietoa jäsentapahtumista, alan uutuuksista, nimityksistä ja valmistuneista.

Jos olet Puhtausala-digilehden tilaaja tai henkilöjäsen, ole hyvä ja kirjaudu sisään, niin pääset lukemaan kaikki digiPUHTAUSALAN aineistot. Jäseneksi voit liittyä tai tehdä tilauksen Puhtausala-lehti-sivulla.

Pinnalla nyt

Julkaistu 04.12.2017
Puhtausala2017 kyselyn tuloksista käy ilmi, että kyselyn vastaajista yli 70 prosenttia pitää yllä osaamistaan ammattilehteä lukemalla.

”Tavoitteenamme on murtaa osatyökykyisiin mahdollisesti kohdistuvia ennakkoasenteita ja muokata työ sellaiseksi, että sitä on kiva tehdä”, Väylä ry:n toiminnanjohtaja Iiris Mikkilä (keskellä) kertoo. Vasemmalla Anssi Peltonen ja oikealla Flory Pambou.

Julkaistu 04.12.2017
Espoolainen Väylä ry tarjoaa pääkaupunkiseutulaisille kohtuuhintaista, luotettavaa kotiapua ja työllistää näin vaikeasti työllistyviä henkilöitä. Kokemuksia toiminnasta on kertynyt jo reilun vuoden ajalta.

Kuvatekstit:
Robottisiivous- tutkimushankkeessa tarkasteltiin robottityön soveltumista julkisten tilojen siivoukseen. Elina Ahtiala-Huotari (oik.) ja suunnittelija Annika Enqvist Tampereen Voimiasta sekä TTS:n tutkija Sari Liski-Markkanen tutustumassa robottiin. Kivisto Consulting Oy:n Timo Kivistö ja Tampereen Voimian Minna Ahonen seuraavat toimitusta taustalla.

Julkaistu 04.12.2017
TTS on valtakunnallinen koulutus- ja tutkimusorganisaatio, jonka vahva osaaminen perustuu vuosikymmenten kokemukseen työn ja työprosessien kehittämisestä sekä laaja-alaisesta tutkimustoiminnasta. Toiminnan kivijalka on yhteistyö alan yritysten, yhteistyökumppaneiden, hankerahoittajien ja viranomaisten kanssa.

Kymen Siivousteknisen yhdistyksen 40-vuotisjuhlassa hopeinen ansioplaketti numero 14 luovutettiin Etelä- Karjalan Siivoustukku Oy:n omistajalle Titta Valtoselle.

Julkaistu 29.11.2017

SSTL Puhtausala ry:n puheenjohtaja Erja Suikkanen luovutti pronssisen ansiomerkin Anne Hinkkaselle. Pronssisen ansiomerkin sai juhlassa Sirkku Vattukumpu (oikealla).
Perustajajäsenet Aila Leo, Leena Kyrö ja Ritva Monto sekä Sisko-Liisa Häyhä ja Airi Hartikainen.

Julkaistu 29.11.2017
Kymen Siivoustekninen yhdistys juhli 10.11.2017 40-vuotistaivaltaan Kuusankoskella Kymin kartanossa. Kymen Siivoustekninen yhdistys on ollut aina aktiivinen toimija Etelä-Karjalan ja Kymen alueella.
Julkaistu 28.11.2017
Suomen Kotityöpalveluyhdistys palkitsi Sanna Salmisen ja Sahera Koti puhtaaksi Oy:n

Kai Wallenius ja Eija Ruotsalainen esittelivät Diverseyn uusia desinfektiolaitteita, jotka perustuvat UVC- teknologiaan. Niillä torjutaan infektioita ja parannetaan potilasturvallisuutta.

Julkaistu 28.11.2017
Diverseyn Turvallinen sairaalaympäristö -koulutuspäivillä Torni-hotellin luentosali täyttyi aivan viimeistä paikkaa myöten. Päivät olivat Tampereella 24.–25. lokakuuta.

Jussi Ruisniemi näytti, miten lisätty todellisuus toimii. Ohjelmasovelluksen kautta voidaan seurata, miten esimerkiksi laikan vaihto yhdistelmäkoneeseen tehdään.

Julkaistu 28.11.2017
Puhtausalan kehityspäivä järjestettiin 19.-21. lokakuuta Gabriella-laivan risteilyllä Helsingistä Tukholmaan. Matkalla oli mukana 80 osanottajaa ja yhdeksän näytteilleasettajaa.

Marja-Liisa Samppalan (keskellä) vastaväittäjänä toimi emeritaprofessori Marjaana Soininen Turun yliopistosta (vas.) ja kustoksena professori Päivi Palojoki Helsingin yliopistosta (oik).

Julkaistu 25.10.2017
Marja-Liisa Samppala tutki väitöstyössään laitoshuoltajaopiskelijoiden oppimista työpaikalla. Hän nostaa esille työpaikalla tapahtuvan oppimisen laadun. Mallioppiminen ei tue tietojen ja taitojen soveltamista.

OrboTech Finland Oy:n asiakkuustiimi vasemmalta oikealle Panu Kallio, myyntivastaava pk-seutu ja Länsi-Suomi, Harri Piiparinen, toimitusjohtaja, Juhani Joensuu, myyntivastaava pk-seutu, Keski-, Itä- ja Pohjois-Suomi ja Heidi Kärki, myynti- ja markkinointiassistentti.

Julkaistu 23.10.2017
SSTL Puhtausala ry:hyn kuuluu noin 100 yritysjäsentä, jotka edustavat laajalti puhtausalan ammattitaitoa ja osaamista. Tämän vuoden helmikuussa perustettu OrboTech Finland Oy tuo maahan, markkinoi ja myy siivouskoneita ja -tarvikkeita. Päätuotteet ovat Orbot-koneet, UltraH2O-puhdasvesijärjestelmä sekä Rekola Reflex -järjestelmä.
Julkaistu 04.10.2017
Rakennustiedon uusi hygieniaohjesarja antaa perustietoa infektioista, niiden leviämisestä ja leviämisen estämisestä, suunnitteluohjeita hygieenisten sisätilojen toteuttamiseksi sekä tietoa hygieenisen sisätilan siivoukseen ja huoltoon. Lisää aiheesta tilaisuuksissa Hygienia sisätiloissa -seminaari keskiviikkona 1.11.2017 ja Hygieenisen sisätilan huolto ja siivous keskiviikkona 8.11.2017.
Julkaistu 07.09.2017
Per-Olof Ekström aloitti elokuun alussa SSTL Puhtausala ry:n toiminnanjohtajana.

Ahvenanmaan lippu liehui kaupungintalon katolla, kun uudet puhtausalan tutkinnon suorittaneet saivat todistuksensa valmistujaisjuhlassa.

Julkaistu 06.09.2017
Edupoli on kouluttanut puhtausalan ammattilaisia Ahvenanmaalla parinkymmenen vuoden ajan. Maarianhaminan kaupungin tilapalvelun henkilöstöstä jo 60 prosenttia on suorittanut alan ammattitutkinnon.

Ålands flagga vajade på taket när examinanderna i rengöringsbranschen fick sina diplom på avslutningsfesten i stadshuset i Mariehamn.

Julkaistu 06.09.2017
Edupoli har utbildat studerande i rengöringsbranschen på Åland under två decennier. Redan 60 procent av lokalvårdens personal hos Mariehamns stad har avlagt yrkesexamen.
Julkaistu 05.09.2017
Pohjoismaisen työryhmän laatima standardiehdotus INSTA 800 Cleaning quality. System for establishing and assessing cleaning quality (Siivouksen tekninen laatu. Määrittely- ja arviointijärjestelmä) (INSTA N038) on lausuntokierroksella 15.10.2017 saakka.
Julkaistu 21.08.2017
Sinituotteen ja Marttaliiton Suomi 100 -juhlavuoden siivoustyöpajat ovat käynnistyneet alakouluissa.

Siivouspalvelu Tiina Vidgrenin kesätyöntekijät perussiivoamassa Lahti Energian tiloja.

Julkaistu 21.08.2017
Laadukkaita työkenkiä, hierontoja, työskentelyä työparin kanssa
Julkaistu 10.08.2017
Tuore kysely- ja rekisteritietoja yhdistelevä väitöstutkimus osoittaa, että keski-iässä tai sen jälkeen lisääntynyt liikuntaharrastaminen vähentää pitkiä sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyseläkkeelle jääntiä.
Julkaistu 08.06.2017
Finnclean-messut, Pohjoismaiden suurin puhtausalan ammattitapahtuma pidettiin Tampereella 10.–12. toukokuuta. Messuilla esittäytyi ennätykselliset 161 näytteilleasettajaa kuudesta eri maasta, messuilla kävijöitä oli 6 300. Katso videoita messuilta alla.
Julkaistu 05.06.2017
Vuoden 2017 Puhtausalan ammattilainen on lahtelainen Lassila & Tikanojalla työskentelevä laitoshuoltaja Tarja Vola. Uusi puhtausalan lähettiläs edustaa alaa ja ammattiaan ylpeänä.

Ohjelmalavalla työvaatenäytöksessä tamperelaisen Aalto Cleanin työntekijät esittelivät E Laiho Oy:n mallistoa, jonka suosikkiasuja ovat muun muassa kätevät liivit ja essut. Vileda Professionalin välineet olivat mukana lavalla.

Julkaistu 05.06.2017

Finalistit Merja Kuusinen ja Katja Latvala Suupohjasta, Jari Keinänen STM:stä ja Kirsti Liljeroos Senaatti-kiinteistöistä.

 

Julkaistu 05.06.2017
Puhtausalan vuoden teko valittiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Tunnustuksen voitti sosiaali- ja terveysministeriön ympäristöterveysryhmä. Katso videohaastattelu alla.

Puhtausalan ammattilainen 2017 -kilpailun finalistit Maria Alasaari Seinäjoelta, Kätlin Mei Karkkilasta, Jaana Pihlaja Tampereelta ja Tarja Vola Lahdesta.

Julkaistu 05.06.2017
Puhtausalan ammattilainen kilpailun finalistit edustivat kaikki ammattialansa huippua ja täyttivät valinnan perusteet: osaavat työnsä perusasiat laaja-alaisesti ja osaavat suunnitella omaa työtään, ottavat huomioon taloudellisuuden ja tämän päivän laatuvaatimukset sekä kokevat olevansa palveluammatissa. Katso alla olevalta videolta kilpailun esittely ja finalistien haastattelut.

Avajaisseminaarin puhujat vasemmalta Tarja Andersson, Karri Rantasila, Aino Aho ja Kirsti Liljeroos.

Julkaistu 05.06.2017
Julkaistu 05.06.2017
Messujen uutuustuotenäyttelyssä olivat esillä kilpailutuotteet, joista messukävijät ja tuomaristo äänestivät parhaat tuotteet sekä merkittävimmän innovaation

Laura Mäkilä ja Elina Isomaa kertoivat Arkea Oy:n työturvallisuuskäytännöistä Nolla tapaturmaa -foorumissa.

Julkaistu 05.06.2017
Arkea Oy oli tänä vuonna ainut kiinteistöpalvelualan yritys, joka sai tasoluokituksen.
Julkaistu 05.06.2017
Siivoukseen ja siivottavuuteen liittyviä aiheita on ollut sisäilmastoseminaarissa lähes joka kerta, mutta tänä vuonna aihetta lähestyi entistä useampi muu kuin siivousalaa edustava esiintyjä.
Julkaistu 30.05.2017

Ennen ja jälkeen: Huono siivottavuus, koska hyllyn päällä on liikaa tavaraa. Hyvä, että pelit ovat lasillisten ovien takana. Viherkasveja saa olla, mutta ne eivät saa aiheuttaa tilan käyttäjille allergisia oireita. Viherkasvit on poistettu, ja palvelutyöntekijä Eveliina Meriläisen kelpasi nyt puhdistaa ylätasot.

Julkaistu 13.04.2017
Yksi terveen sisäilman edellytyksistä on hyvä siivottavuus. Sen esteitä voivat olla muun muassa liika tavara tasopinnoilla, lattialla makaavat johtokasat ja puutteelliset säilytyskalusteet.

Björn Gleisner näytti ikkunanpesun tekniikkaa.

Julkaistu 30.03.2017
Beretta Palvelut Oy järjesti ammattisiivousliikkeille ikkunanpesukoulutuksen torstaina 30.3. Espoossa.

Vesa Heikkisen (Haaga-Helia) luento antoi paljon ajattelemisen aihetta, mitä tulevaisuus tuo mukanaan puhtauspalvelualalle sekä työnjohtamiseen.

Julkaistu 03.03.2017
Julkaistu 17.02.2017
Norovirusepidemian torjunnassa tarvitaan myös siivouksen erityisosaamista, huolellisuutta ja oikein kohdistettua siivousta. Sen havainnollistaa hyvin "Vomiting Larry".

George Gbenga Emmanuel ja  Adebowale Lawal H&A Siivouspalvelusta.

Julkaistu 16.02.2017

Myötätunto itseä kohtaan on kuin tikapuut, joilla kiivetä turvaan tavoitteiden ja suorittamisten keskellä, muistuttaa Aleksi Litovaara.

Julkaistu 14.02.2017
Itsekritiikki, perfektionismi ja kielteinen sisäinen puhe kuormittavat ihmistä. Säännölliset myötätuntoharjoitukset ja pysähtymishetket edistävät jaksamista.