SSTL Puhtausala Ry
Etusivu » Puhtausviikolla katse taukotilan keittiölaitteisiin

Puhtausviikolla katse taukotilan keittiölaitteisiin

 

 

Tulosta keittiölaitteiden puhdistusohjeet

Jääkaappi

Kahvinkeitin

Mikroaaltouuni

Astianpesukone

Puhtausviikon teema on taukotilojen viihtyvyys. Puhdas ja hyvässä järjestyksessä oleva taukotila houkuttelee virkistävän tauon pitämiseen ja lisää myös työviihtyvyyttä. Tärkeä osa taukotilojen puhtautta ovat keittiölaitteiden hygienia. Lähes kaikki taukotilaa käyttävät tarvitsevat päivittäin mikroaaltouunia, jääkaappia, kahvin- ja vedenkeitintä sekä astianpesukonetta. Taukotilassa on usein myös liesi ja uuni, joiden käyttö on mikroaaltouunin myötä kuitenkin usein vähäistä.

 Yhteiskäyttö tuo tullessaan myös yhteisen vastuun laitteiden puhdistamisesta. Puhdistamisvastuuta on hyvä sopia yhdessä tuumin, silloin puhdistaminen tulee tehtyä säännöllisesti, eikä se jää muutaman tunnollisen vastuulle.  Puhdistamista ja huoltamista helpottaa, jos saatavilla on yksinkertaiset ja hyvät puhdistusohjeet. Myös käsihygienia on tärkeää! Keittiölaitteissa on paljon kosketuspintoja: ovenkahvat, käynnistyskytkimet ja ohjauspaneelit. Ne kaikki ovat taukotilan hygienian kriittisiä pisteitä. Voikin sanoa, että taukotilojen yleishygieniaa alkaa hyvästä käsihygieniasta.

Ensimmäinen ohje puhtausviikon taukotila-teemaan onkin: muistithan pestä kätesi tauon alkajaisiksi!

Säännöllisyys

Yhteinen ohje kaikkien keittiölaitteiden puhdistamiseen on säännöllisyys. Aivan kuten siivouksessa yleensäkin, laitteiden puhdistustehtävät voidaan jakaa päivittäin tai useampia kertoja viikossa tehtäviin, kerran viikossa tehtäviin töihin sekä harvemmin tehtäviin peruspuhdistustöihin. Peruspuhdistusta tehdään kuukausi ja vuositasolla. Puhdistustaajuuteen vaikuttaa tilan käyttöaste ja se, missä taukotila sijaitsee. Kiinteistössä, jossa puhtaustason on oltava tilojen toiminnan myötä korkea (sosiaali- ja terveyspalveluiden kiinteistöt, päiväkodit), myös taukotilan puhtaustason on oltava samaa luokkaa. 

Kosketuspinnat ja tahrat päivittäin

Kaikkien keittiölaitteiden kosketuspinnat pyyhitän päivittäin. Jos tilassa on vain muutama käyttäjä tai käyttö on vähäistä, kaksi tai kolme kertaa viikossa on riittävä. Mikrokuituliina ja heikosti emäksinen puhdistusaine takaavat hyvän lopputuloksen. Tahrat, joita usein syntyy, ovat aina tekijän vastuulla. Mikroaaltouunin pohjalle läikkynyt keitto tai seinille lämmitettäessä roiskunut tomaattikastike on tuoreena helppo pyyhkiä pois. Pintaan kuivuneena ja moneen kertaan lämmitettynä lika vaatii irrotakseen huomattavasti enemmän työtä, kemiaa ja aikaa. Pinttynyt lika laitteiden pinnoilla on myös paloturvallisuusriski. Orgaaninen lika on hyvänä mikrobien kasvualustana myös hygieniariski.

Ulkopinnat ja sisäpinnat kauttaaltaan viikoittain

Kerran viikossa on tarpeen pyyhkiä keittiölaitteiden sisäpinnat kauttaaltaan ja ulkopinnat näkyviltä osin. Jääkaapin pyyhintä on luontevaa samalla, kun käyttäjät tyhjentävät kaapin työviikon aikana syömättä jääneistä eväistään. Järkevä käyttö, parantaa automaattisesti puhtautta. Esimerkiksi astianpesukone pysyy puhtaana, kun sinne laitettavat astia rapsitaan tyhjiksi ja huuhdellaan kevyesti tarvittaessa. Näinkin toimien astianpesukoneen pohjassa oleva sihti puhdistetaan kerran viikossa. Pesuvesi kiertää koneessa jätesiivilän  kautta, jos se on täynnä ruoantähteitä, astiat jäävät harmaiksi ja tahmaisiksi.

Tilassa, jossa ruokaa lämmitetään usein liedellä, liesituuleton on tärkeä taukotilan raikkautta ylläpitävä laite. Liesituulettimen pinnoille kertyy pölyä ja rasvalikaa, joten pinnat pyyhitään kerran viikossa ja suodattimet pestään noin kuukauden välein.

Saostumat pois määräajoin

Lähes kaikki keittiölaitteet käyttävät vettä. Veden mukana rakenteisiin ja pinnoille tulee saostumia, jotka heikentävät laitteen toimintaa ja ovat tartunta-alusta mikrobeille. Kahvin- ja vedenkeittimeen saattaa kertyä saostumien lisäksi myös levää. Kahvinkeittimen vesisäiliö pitää sen vuoksi pestä harjaten tai pehmeällä hankauslevyllä muutamia kertoja kuukaudessa. Veden keittimissä vastukset ovat nykyään enimmäkseen rakenteiden sisällä, ellei niin ole, niiden hankaamista tulee varoa. Sisäosia puhdistettaessa sähkölaitteen pistotulppa irrotetaan aina pistorasiasta!  Pesun jälkeen poistetaan saostumat laitteen läpi keitettävällä saostumien poistoaineella.

Suomessa vesi on enimmäkseen keskikovaa, eikä meillä sen vuoksi käytetä pesusuolaa päivittäin astianpesukoneessa, kuten esimerkiksi Keski-Euroopassa tyypillisesti tehdään. Myös astianpesukoneelle on ajoittain hyvä tehdä saostumien poistopesu siihen tarkoitetuilla erikoispuhdistusaineilla tai apteekista myytävällä sitruunahapolla. Laitteen käyttöohjeesta on syytä varmistaa aina valmistajan suositukset!

Puhtaat tiivisteet pitävät jääkaapin kylmänä

Jääkaapin sisätilan lokerot, säilytyslaatikot ja oven tiivisteet tulisi pyyhkiä noin kerran kuukaudessa. Puhtaat tiivisteet säilyttävät kimmoisuutensa, jolloin ovi pysyy tiivisti kiinni, eikä kylmä pääse karkuun.  Jääkapin takaseinässä on usein pieni vesikaukalo, joka vaatii puhdistamista ajoittain. Kaukalon pyyhintä ja poistoaukon puhdistaminen varovasti esim. pumpulipuikolla takaavat pinnoille ajoittain kondensoituvan veden poistumisen esteettä.

Vuositöitä unohtamatta

Liesituulettimen vuosityöt ovat paloturvallisuuden vuoksi välttämättömiä. Metalliverkolla varustettu rasvasuodatin voidaan yleensä pestä astianpesukoneessa, mutta puhdistusohjeet on syytä tarkastaa käyttöohjeesta.

Kylmälaitteet ja astianpesukoneet keräävät toimiessaan seinää vasten oleville pinnoille runsaasti pölyä. Jääkaapin takana oleva kompressori ja lauhdutin imuroidaan kerran vuodessa puhtaaksi pölystä. Mahdollinen pakastin tai pakastinlokero sulatetaan ja puhdistetaan perusteellisesti kerran vuodessa.

Puhtaus on turvallisuutta myös taukotiloissa

Puhtaat keittiökoneet lisäävät huomattavasti käyttöturvallisuutta, käytön miellyttävyyttä ja työntekijöiden viihtyvyyttä. Ne parantavat myös yrityksen imagoa. Laitteiden kestoikä on riippuvainen niiden oikeasta hoidosta. Lisäksi puhdistus vaikuttaa energiankulutukseen ja turvallisuuteen. Esimerkiksi kylmälaite voi kuluttaa sähköä jopa kolminkertaisen määrän, jos riittävästä puhdistuksesta ja ilmankierrosta ei ole huolehdittu. Kuumana käyvään kylmälaitteeseen liittyy aina myös tulipalon riski.

Jutta Kivikallio

Lähde: TTS:n projektipäällikkö Anneli Reisbackan suositukset kodinkoneiden puhdistukseen

Laite

Puhdistuksen kohde

Taajuus

Huomioitavaa

Jääkaappi

Sisätilan hyllyt ja lokerot, oven tiivisteet

Takana oleva kompressori ja lauhdutin

1x kk

 

1x v

 

 

Liitosjohto irrotetaan pistorasiasta

Liesi ja uuni

Keittotaso, sisä- ja ulkopinnat

Uunin tarkistus sisältä

Uunin puhdistus sisältä

Päivittäin

1x vko

1xkk

 

 

Suojautuminen vahvoilta puhdistusaineilta

Liesituuletin

Pinnat

Suodatin /suodattimet

1 x vko

1x kk

 

Mikroaaltouuni

Tarkistus ja puhdistus

Päivittäin

Liitosjohto irrotetaan pistorasiasta puhdistuksen ajaksi

Astianpesukone

Jätesiivilä

Pinnat sisältä ja ulkoa, tiiviste

Sitruunahappopesu

1 x vko

1 x kk

2 x v

 

 

Suojautuminen vahvoilta puhdistusaineilta

Kahvinkeitin

Vesisäiliö

Putkistot

2 x kk

Käyttöohjeen mukaan

 

 

Ohesta voit tulostaa mikroaaltouunin, jääkaapin ja kahvikeittimen puhdistusohjeet