Puhtauspäivä 3.12.2021 – kiitä siivoojaa!

Siivousta tuskin huomaa, kun kaikki toimii, mutta siivouksen puuttuminen huomataan heti. Etenkin terveydenhuollon kohteissa siivous on kriittinen tekijä, mutta se vaikuttaa myös jokaisen arkeen työpaikoilla, kouluissa ja muissa julkisissa tiloissa.

Puhtauspäivä on valtakunnallinen teemapäivä, jota vietetään vuosittain joulukuun alussa. Sen teemana on "Kiitä siivoojaa" ja tarkoituksena on herätellä ihmisiä huomaamaan siivoustyön merkitys meille jokaiselle. Toivomme, että sosiaalinen media on puhtauspäivänä pullollaan kivoja tervehdyksiä hashtagin kiitäsiivoojaa kera.

Ensimmäistä kertaa Puhtauspäivää vietettiin vuonna 2015. Seuraavana vuonna eli 2016 tapahtumasta tuli suorastaan pohjoismainen, sillä Norjassa vastaavaa on vietetty jo kauan ja tuolloin Ruotsi liittyi mukaan.

Vuoden teko 2021 julkistetaan Puhtauspäivänä 3.12.2021

Puhtausalan vuoden teko on tehnyt merkittävällä tavalla puhtausalasta entistäkin paremman kuluneen vuoden aikana. Teko on vaikuttanut positiivisesti organisaation työhyvinvointiin, asiakastyytyväisyyteen, toimintaprosesseihin tai vaikkapa tuotelanseeraus, jonka ansiosta työ helpottuu tai nopeutuu. Ehdokkaana voi olla yritys, yhteisö, organisaatio tai yksittäinen henkilö, joka on tehnyt tai kehittänyt idean, jolla on merkittävä vaikutus omalle organisaatiolle tai koko toimialalle. Katso vuoden 2021 ehdokkaat. ​​​

 Hakemukset käsittelee SSTL Puhtausala ry:n hallitus ja tänä vuonna valinnan tekee Tampereen Messujen toimitusjohtaja Hannu Vähätalo.

 

 

Puhtauspäivät aiempina vuosina

Vuoden 2020 Puhtauspäivänä pidettiin jälleen livelähetys, jossa esiteltiin Puhtausalan vuoden teko 2020 -finalistit ja julkistettiin voittaja, kerrottiin hieman vuoden 2021 suunnitelmista sekä kuultiin liiton 50-vuotisjuhlavuoden toinen webinaari. Luennon piti Jukka Harju otsikolla Järjestä pääsi, tai pääse järjestäsi.

Katso livelähetyksen tallenne (25 min.)
Tekijänoikeussyistä tallenteesta puuttuu luento-osuus.

 

Vuonna 2019 Puhtauspäivänä juhlittiin puhtautta, kiitettiin siivoojia ja pidettiin Puhtauspäivän livelähetys liiton toimistolta. Lähetyksessä esiteltiin Puhtausalan vuoden teko 2019 -finalistit ja julkistettiin voittaja, esiteltiin liiton alkavan 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumia sekä nähtiin Minna Limingan pitämä luento Teija-siivoojasta tuli koko toimiston sydän.

Katso livelähetyksen tallenne (56 min.)

Katso luento (20 min.)

 

 

Vuoden 2018 Puhtauspäivänä juhlittiin puhtautta ja uutuutena oli siivoojien asiakkaille jakamat Juhlitaan puhtautta -kortit.

Päivästä tiedotettiin myös alan ulkopuolelle ja asiaan tutustuneille järjestettiin suosituksi osoittautunut arvonta.

 

 

 

 

 

Vuoden 2017 Puhtauspäivä 4.12.2017 oli osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Tuhannet puhtausalalla toimivat pitivät Puhtauspäivän #kiitäsiivoojaa -tarroja. Ihmisiä kannustettiin tekemään kiitoksensa näkyväksi myös laittamalla kuvia ja kuulumisia Puhtauspäivän Facebook-sivulle sekä Twitteriin ja Instagramiin #kiitäsiivoojaa -tunnisteella.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Puhtauspäivänä julkaistiin Puhtausalan 100 kehitysaskelta -lista, johon oli koottu alan merkittävimmät edistysaskeleet Suomen itsenäisyyden ajalta.

Puhtauspäivään ja Suomen juhlavuoteen liittyen tehtiin myös Puhtautta 100 vuotta -juliste, joka havainnollistaa alan historiaa ja nykytilaa, monipuolisuutta ja tulevaisuudennäkymiä.

 

Vuonna 2016 Puhtauspäivään liittyen järjestettiin reseptikilpailu, jossa valittiin Puhtauspäivälle virallinen leivos. Loistavista ehdokkaista voittajaksi valittiin Erja Hammarénin sitruunainen juustokakku, joka tuo päivään "ripauksen raikkautta"; aivan niin kuin siivoojakin tekemällään työllä!

Lisäksi vuonna 2016 siivoojia voitiin kiittää myös sähköisellä kiitoskortilla, joka oli saatavilla Positiivareiden sähköisten korttien valikoimasta. Päiväkodeille ja alakouluille tehtiin oma Puhtauspäivä-aiheinen materiaali, johon koottiin ideoita siivoojan kiittämiseen sekä muuta mukavaa siivousaiheista tekemistä. Ennen Puhtauspäivää päivän Facebook-sivulla julkaistiin lyhyitä videoita, joissa ihmiset kertoivat, miten aikovat kiittää siivoojia Puhtauspäivänä.

 

 

 

2015: Heti ensimmäisenä vuonna Puhtauspäivä ja sen myötä puhtausala oli kiitettävästi mediassa esillä alkaen MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksestä lukuisiin lehtiartikkeleihin. Sekä ensimmäisenä että toisena Puhtauspäivänä siivoojan kiittämisen ohella ihmisiä kannustettiin laittamaan kiitoksia, kuvia ja kuulumisia Facebookiin Puhtauspäivä-sivulle sekä Instagramiin ja Twitteriin #kiitäsiivoojaa -tunnisteella. Tuhannet puhtausalalla toimivat pitivät Puhtauspäivinä I love Puhtaus -rintapinssejä.

Ilahduttavan monet asiakkaat, yhteistyökumppanit ja tavalliset siivouspalveluista työpaikoillaan nauttivat ihmiset ovat kiittäneet siivoojia (erityisesti) Puhtauspäivänä. Lisäksi monilla työpaikoilla esimiehet ja oppilaitoksissa opettajat ovat järjestäneet mukavia muistamisia ja aiheeseen liittyvää yhteistä kivaa.

 

 

SSTL Puhtausala ry