Aino Aho: Vastuullisuuteen liittyy vahvasti myös talous

Aino Aho: Vastuullisuuteen liittyy vahvasti myös talous

Aino Aho aloittaa ensi vuoden alussa Puhtausala ry:n hallituksen puheenjohtajana. Aho on ollut liiton jäsenenä vuodesta 2009. Monipuolisen työn kehittäminen ja yhdessä tekeminen motivoivat Ahoa.

– Tunnen alan omakseni, sillä puhtausala on erittäin monipuolinen, me palvelemme yhteiskunnassa kaikkialla. On hienoa päästä näköalapaikalle viemään alan asioita eteenpäin. Tavoitteena on saada lisää jäseniä ja pitää ääntä puhtausalalta, jotta uusien työntekijöiden ja esihenkilöiden rekrytoiminen helpottuisi.

Aho valmistui siivousteknikoksi vuonna 1995 ja työskenteli sen jälkeen siivoustyönjohtajana laivasiivouksessa nelisen vuotta. Sen jälkeen hän hyppäsi henkilöstövuokrausbisnekseen kymmeneksi vuodeksi.
– Yrityksessä, jossa työskentelin, tapahtui muutoksia, ja samaan aikaan huomasin, että HUS etsi laitoshuoltopäällikköä. Olen koulutukseltani siivousteknikko ja jo opiskeluaikoina pidin sairaalamaailmaa kiinnostavana. Päätin hakea, sain paikan ja työskentelin tuossa tehtävässä viitisen vuotta.

Uudenmaan Puhtausala ry:n puheenjohtajana tuohon aikaan toiminut Maarit Roininen houkutteli Ahon mukaan yhdistystoimintaan.
– Olin jonkin aikaa mukana Uudenmaan yhdistyksen hallituksessakin, ja kolmisen vuotta sitten minua pyydettiin Siivoussektori Oy:n hallituksen jäseneksi. 

SSTL Puhtausala Ry:n liittokokouksessa lokakuussa Aho valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi Marja Mäkkelin seuraajaksi vuoden 2022 alusta.
– Kun minua pyydettiin ehdolle, suostuin empimättä, sillä mielestäni yhdistyksen ihmisten kanssa on mukava tehdä töitä. Myös uusiin ihmisiin tutustun mielelläni, sillä heidän kauttaan voi oppia uusia asioita.

Aho ei laske yhdistystyöhön kuluvia tunteja.
– En ajattele tätä lainkaan ajankäytön kannalta, vaan yhteisen hyvän kautta. Olen mukana myös lasten urheilujoukkueessa joukkueenjohtajana ja koulun vanhempainyhdistyksessä. 

Ahon sydäntä lähellä on vastuullisuuden eri osa-alueet.
– Haluan panostaa siihen, että siivoojilla on asiat hyvin. Alalla on paljon maahanmuuttotaustaisia työntekijöitä ja jokaisen työntekijän yhdenvertainen kohtelu on ensiarvoisen tärkeää. Työsuhteiden osalta myös pysyvyys edistää vastuullisuutta. Esihenkilöiden osalta haluan nostaa kouluttautumisen merkityksen, jotta saamme alalle osaavia esihenkilöitä. Esimiestyölle pitää myös antaa sille kuuluva arvostus.

Aho mainitsee, että esihenkilö on avainasemassa ihmisten jaksamisen osalta. Alalle ei juurikaan tule valmiita työntekijöitä.
– Perehdyttäminen ja töiden sujuvuudesta huolehtiminen ovat tärkeitä tekijöitä. Esihenkilön hyvinvoinnista huolehtiminen antaa eväät kulkea työntekijän rinnalla etenkin työsuhteen alkuvaiheessa. Pyöröovi käy jatkuvasti, jos esimiestasolla uuvutaan. 

Työvoiman saatavuus palvelualalla on ei ole riittävän hyvällä tasolla, Aho harmittelee.
– Työnkuvaa pitäisi muokata houkuttelevammaksi. Työntekijöitä löytyy kyllä, mutta millä saamme ihmiset pysymään tässä työssä, jotta ala ei olisi vain läpikulkupaikka. 

Ympäristöasiat korostuvat puhtausalalla jatkuvasti.
– Kemikaalien ja jätteiden käsittely ovat tapetilla jatkuvasti. Lisäksi haluan kiinnittää huomiota koneiden ja laitteiden käyttöön työturvallisuuden näkökulmasta.

Vastuullisuuteen liittyy myös talous.
– Yrityksen talous pitää hoitaa asiallisesti ja bisneksen on oltava kannattavaa. Haluan myös kantaa korteni harmaan talouden kitkemiseksi. Talous on pidettävä kunnossa myös yhdistyksessämme.

Tällä hetkellä Aho työskentelee HOK Elannossa siivouspalvelupäällikkönä.
– Vastaan kaikista siivouspalveluiden ostoista eli teen siivoussopimukset noin kahdensadan Prisman ja Alepan osalta ja lisäksi noin sadan ravintolan osalta. Tuotamme palvelut tukipalveluina eli kauppojen ja ravintoloiden ei tarvitse tehdä niitä jokaisen erikseen. Lisäksi tiimi vastaa omavalvonnasta ja elintarvikehygieniasta. Kuulumme HOK Elannon laatu-, ympäristö- ja vastuullisuustiimiin.

Sekä alemman että ylemmän ammattikorkeakoulun restonomi aloittaa puheenjohtajana luottavaisin mielin. 
– Puheenjohtajan tehtävä on itselleni uusi ja ehkä hieman jännittäväkin, enkä osaa vielä arvioida, mitä kaikkea tulee eteen. Tällä hetkellä olen kuitenkin ennen kaikkea kiitollinen ja olo on turvallinen sillä hallituksen jäsenten kanssa olen jo työskennellyt ja suurin osa jatkaa tehtävässä.

Aho kannustaa lukijoita olemaan aktiivisia.
– Vaikkei olisi yhdistyksessä mukana kuin jäsenenä, niin kannustan kaikkia olemaan aktiivisia lehden toimituksen suuntaan.

Tilaa uutiskirje