Hyvällä siivouksella ehkäistään epidemioiden leviämistä

Hyvällä siivouksella ehkäistään epidemioiden leviämistä

Nyt jos koskaan on aika tehostetulle siivoukselle! 

Koronavirus voi säilyä elossa pinnoilla vuorokausia, laboratorio-oloissa jopa yhdeksän vuorokauden ajan. On myös todettu, että desinfiointiaineet tehoavat koronavirukseen.
Siivoustaajuuksien tilapäinen lisääminen ja siivouksen oikea työtapahygienia voivat estää koronaviruksen leviämisen työpaikallasi. Siivous on erittäin merkittävässä asemassa epidemian aikana.

  • 80 % viruksista ja bakteereista tarttuu käsien välityksellä.
  • Kätensä mukana mikrobin voi siirtää jopa seitsemälle pinnalle.
  • Bakteerit lisääntyvät 8 tunnin aikana yhdestä 17 miljoonaan.
  • Virukset lisääntyvät hitaammin mutta elävät pinnoilla ”horroksessa” jopa vuorokausia.
  • Puhtaanapidossa epidemioiden ehkäisy tarkoittaa mikrobien toiminnan ja leviämisen estämistä tai tuhoamista.

Ensimmäinen askel epidemioiden ehkäisyyn on henkilökohtainen käsihygienia ja oikea suojakäsinehygienia.
Toinen askel on siivouksen aseptinen työtapahygienia, jonka avulla siivooja pystyy estämään mikrobien kasvun ja leviämisen ja jopa tuhoamaan mikrobit pinnoilta.
Kolmas askel on oikea siivousmenetelmä likaan nähden, ei liian kuiva eikä liian kostea.
Neljäs askel on puhtaat siivoustekstiilit, -välineet ja -koneet.

Työsuorituksessa aseptinen työtapahygienia tarkoittaa työn etenemistä puhtaammilta pinnoilta likaisemmille siten, että mikrobeja ja muuta likaa ei siirretä paikasta toiseen vaan ne poistetaan siivousvälineiden avulla.

Tehostetun siivouksen periaate tarkoittaa, että epidemian torjumisessa kaikkien kosketuskohtien eli ns. kriittisten pintojen huolellinen puhdistaminen tehostuu ja siivoustaajuutta lisätään normaalissa ylläpitosiivouksessa.

Kosketuskohtia ovat muun muassa oven kahvat, valokatkaisijat, hanat, wc:n vetonuppi, tuolien selkämykset, pöytien etulaidat, jääkaapin ym. kaappien vetimet jne. Kosketuskohdat tulee miettiä aina tilakohtaisesti.

Epidemian torjumisessa siivousmenetelmä tulee valita niin, ettei se ole liian kuiva eikä liian kostea. Liian kuiva menetelmä ei poista orgaanista likaa eikä haitallisia mikrobeja. Liian kostea menetelmä puolestaan rikkoo nk. biofilmin. Lika ja puhdistusainejäämät jäävät mikrobien ravinnoksi.

Mikrokuituiset siivoustekstiilit poistavat mikrobilikaa erittäin hyvin mutta mikäli virusepäily on todettu, voi olla järkevää siirtyä kertakäyttöisten siivouspyyhkeiden sekä desinfioivien puhdistusaineiden käyttöön.

Annathan siivoukselle mahdollisuuden toimia epidemia-aikana tehostetun siivouksen periaatteella.

Siivooja voi olla työpaikkasi supersankari epidemian ehkäisyssä ja leviämisen estämisessä!