Käyttäjälähtöinen tilasuunnittelu vaikuttaa oleellisesti julkisten WC-tilojen siivouksen helppouteen ja siten hygieniaan

Käyttäjälähtöinen tilasuunnittelu vaikuttaa oleellisesti julkisten WC-tilojen siivouksen helppouteen ja siten hygieniaan

Oikeat pintamateriaalit ovat ensisijainen tapa edistää WC-tilan siisteyttä. Suunnittelutyössä selvitetään ensin tilan käyttäjät ja kävijämäärät sekä siivottavuuden nykyiset haasteet. Sitten lähdetään pohtimaan siivoushaasteita helpottavia materiaaleja. Kun suunnittelussa puhutaan käyttäjälähtöisyydestä, tarkoitetaan käyttäjällä myös niitä, jotka pitävät tilat puhtaana. 

Materiaalivalinnoissa ei kannata tinkiä laadusta. WC-tilat vaativat kostean tilan vaatimukset täyttävät materiaalit, jolloin pinnat saadaan kestämään hyvänä pidempään. 

Tietyt synteettiset pinnat hylkivät likaa. Tällaiset materiaalit ovat kustannustehokkaita, koska ne ovat helposti puhdistettavia ja kulumisen jälkeen myös uudelleen hiottavissa. Hiomalla pinnasta saadaan kuin uusi. Esimerkki tällaisesta on komposiittimateriaali, jota usein käytetään tasoissa. Myös erilaiset laminaattipinnat ovat kulutusta ja kosteutta kestäviä materiaaleja.

Terveydenhuollon kohteissa antibakteerisuus on yksi tärkeimmistä huomioitavista seikoista. Esimerkiksi kupariseoksesta valmistetut ovenkahvat ovat antibakteerisia, ja tulevat epäilemättä jatkossa näissä kohteissa lisääntymään. 

Jos WC-tila suunnitellaan vain ulkonäkö edellä, käyttäjien ja huoltajien tarpeet unohdetaan. WC-tilojen suunnittelussa etenkin kalusteiden sijoittelu on oleellista. Väärään paikkaan sijoitettu roska-astia aiheuttaa lattiapintojen ja allastasojen täyttymisen paperiroskasta. Huonosti toimiva saippua-annostelija väärällä paikalla puolestaan sotkee pinnat ja hankalaan paikkaan sijoitetut varastotilat aiheuttavat sen, että käsi- tai WC-paperi pääsee loppumaan.  

Kaikki tällainen hidastaa ja ruuhkauttaa siistijöiden työtä ja tilan käyttäjien hyvinvoinnin kannalta oleellinen siivoustyö jää vähemmälle tai jopa kokonaan pois.

Valoisa ja miellyttävä yleisvaikutelma edistää puhtautta ja hygieniaa. Visuaalisesti houkutteleva ja ajatuksella kalustettu WC-tila viestii arvostuksesta ja välittämisestä, niin asiakasta kuin tilan huoltajaa kohtaan.  

Tällaisen WC-tilan käyttäjät  päätyvät huomaamattaan välttämään sotkemista ja siistivät usein omat jälkensä.

Tilan käyttäjiä voi myös kannustaa siisteyteen helposti saatavilla olevilla saippualla ja paperilla sekä desinfiointiaineella. Myös lapsille oikealle korkeudelle asennetut vesikalusteet ja annostelijat auttavat tilan puhtaanapitoa.(Lähde: ePressi.com)

KUVA: WC-tilat Kuopion Prismassa. (Kuva: Novoson)

Tilaa uutiskirje