Kiilto kehittää asiakkaidensa kanssa muovin kierrätystä

Suomessa kierrätetään muovisia kuluttajapakkauksia, mutta ei vielä juurikaan yrityspakkauksia.
Kiilto haluaa edistää muovisten yrityspakkausten kierrätystä. Se on käynnistänyt yhdessä asiakkaidensa kanssa hankkeen, jossa kerätään kokemuksia kierrätyksestä sekä kehitetään tarkoitukseen sopivia toimintamalleja.

”Haluamme edistää kiertotaloutta ja toimia ympäristöystävällisesti. On järkevämpää pitää hyvä materiaali kierrossa kuin polttaa se ja lisätä näin hiilidioksidipäästöjä”, Kiillon tuotekehityspäällikkö Heidi Kähkönen huomauttaa.

”Innostus, jolla asiakkaamme, omien alojensa edelläkävijäyritykset, ovat lähteneet mukaan hankkeeseen, kertoo siitä, että myös he kokevat asian erittäin tärkeäksi. He pystyvät edistämään omia ympäristötavoitteitaan ja vähentämään samalla jätteiden määrää.”
Kiillon organisoimassa hankkeessa ovat mukana Kaarea, SOL Palvelut, Viking Line, Naantalin kylpylä, Lassila & Tikanoja, Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko sekä suuri terveydenhuoltoalan toimija.

Kiilto toteutti jo viime kesänä Muumimaailman kanssa pilottihankkeen, jossa kierrätettiin saarella käytetyt muoviset yrityspakkaukset.

Hankkeen käytännön logistiikasta vastaa Lassila & Tikanoja. Se toimittaa yrityksiin keräysastiat ja hoitaa niiden tyhjennykset. Liiketoimintapäällikkö Sanna Peltola kertoo, että kerätty muovimateriaali viedään yrityksen Merikarvian muovinkäsittelylaitokseen.

”Perillä kerätyn muovin laatu tarkistetaan. Sitten se murskataan, pestään ja kuivataan. Tämän jälkeen muovi jauhetaan pieneksi jakeeksi, mikä käy muoviteollisuuden raaka-aineeksi.”
Peltolan mukaan yritysmuovin kierrättäminen on ollut haasteellista muun muassa siksi, koska muovin käsittelyyn ei ole Suomessa riittävästi laitteistoja.

”Merikarvian laitokselle on valmistunut uusi yritysmuoveille tarkoitettu pesulinjasto. Se mahdollistaa nyt osaltaan yritysmuovin kierrätyksen.”
Kierrätyksen vaikeusastetta nostaa myös se, että eri muovilaadut pitää kierrättää erikseen. Kiillon pilottihankkeessa kierrätetään HDPE-muovipakkauksia eli korkeatiheyksistä polyeteeniä sisältäviä pakkauksia.

”Kierrätysmuovista valmistetaan ensi sijaisesti alkuperäisen kaltaisia tuotteita, vaikkapa muovipulloja.” (Lähde: Cision.com)

Muoviraetta eli granulaattia.

 

 

Tilaa uutiskirje