Moni palveluyritys ei kestä enää uutta korona-aaltoa

Moni palveluyritys ei kestä enää uutta korona-aaltoa

Palvelualojen työnantajat Paltan tuoreen koronakyselyn mukaan palveluyrityksistä joka kymmenes on vaarassa ajautua konkurssiin tai yritystoiminnan lopettamiseen seuraavien kolmen kuukauden sisällä. Jos toinen aalto pahenee ja rajoitustoimet tiukkenevat kevättä vastaavalle tasolle, osuus nousee jopa neljännekseen vastaajayrityksistä. Yli puolet vastaajista myös arvioi, että yrityksen liikevaihto saavuttaa kriisiä edeltävän tason aikaisintaan ensi vuonna.
"Palveluyritysten kriisinkesto on heikentynyt kriisin pitkittyessä. Kevättä vastaavaan toiseen aaltoon ei yksinkertaisesti ole varaa. Yritykset eivät kestä voimakkaita rajoitustoimia ja poikkeustilaa enää kauaa. Suurin konkurssiriski on pk-yrityksissä: henkilöliikenteessä, matkailupalveluissa, henkilökohtaisissa palveluissa kuten hiusalalla, viihteessä ja virkistyspalveluissa mutta myös esimerkiksi arkkitehtitoimistoissa", kommentoi Paltan pääekonomisti Martti Pykäri.
Kyselyn mukaan yritykset odottavat päättäjiltä ja viranomaisilta etenkin selkeitä ohjeita sekä mahdollisuutta nopeaan koronatestaukseen. Selkeitä ohjeistuksia oman yritystoiminnan turvaamisen kannalta piti erittäin tai jokseenkin tärkeänä 93 prosenttia vastaajista, ja mahdollisuutta nopeaan testaukseen 88 prosenttia. Omista varautumistoimenpiteistään tärkeimpinä vastaajayritykset pitivät puhtaanapitoa ja hygieniasta huolehtimista sekä etätöiden tekemistä.
"Kyselyn tulokset osoittavat selvästi, että päätösten ennakoitavuus ja ohjeistusten selkeys ovat yrityksille elintärkeitä. Yritystoiminnan edellytykset on saatava turvallisiksi tässä uudessa tilanteessa", Pykäri painottaa.

Tilaa uutiskirje