Näin siivoat uuden koronaviruksen huomioon ottaen – ohjeet myös ammattisiivoojille

Näin siivoat uuden koronaviruksen huomioon ottaen – ohjeet myös ammattisiivoojille

Artikkelia päivitetty 3.6.2020 kestokäyttöisten suojakäsineiden puhdistaminen ja wc-tilojen siivoaminen.

Ohjeet kertovat myös, mitä on otettava siivouksessa huomioon niissä tiloissa, jossa tartunnan saanut henkilö on oleskellut.

Työterveyslaitos (TTL) on päivittänyt ohjeet siivoukseen Covid-19-tartuntojen ehkäisemiseksi tiedotteessaan. Ohjeissa on erityisesti muutoksia wc-tilojen siivoukseen. Ohjeet koskevat yleistä siivousta kaikenlaisissa tiloissa, mutta myös siivousalan työntekijöitä. TTL:n ohjeet on laadittu yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. SSTL Puhtausala ry allekirjoittaa nämä ohjeet, pienillä lisäyksillä ja ammattitermimuutoksilla.

Kuten ohjeissa mainitaan, wc-tilojen siivouksessa ei ole tarvetta muuttaa harkittua ja hyvää aseptista työjärjestystä tämän ohjeen mukaiseksi. Siivoustyötä tekevien on erityisen tärkeää huolehtia nyt sekä omasta että asiakasturvallisuudesta. Suojakäsineiden hygieeninen käyttö työskennellessä nousee samalle asteelle kuin tavanomainen käsihygienia. Kestokäyttöisten suojakäsineiden pesu saippualla ja vedellä 20 sekunnin ajan siirryttäessä tehtävästä toiseen tulee olla nyt rutiininomainen toiminta työpäivän aikana useita kertoja. 

Kestokäyttöisten suojakäsineiden desinfiointia käsihuuhteilla ei suositella, koska käsihuuhteiden hoitavat aineosat kerrostuvat suojakäsineisiin. Mikäli vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, voi suojakäsineet kertaluontoisesti desinfioida ja pestä heti, kun se on mahdollista. Kestokäyttöisten suojakäsineiden kanssa toimitaan samalla periaatteella kuin siis käsienkin.

 

Miten uusi koronavirus tarttuu?

Uusi koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana yskiessä ja aivastaessa tai tahrautuneiden käsien ja pintojen välityksellä. Sairaan ihmisen yskiessä tai aivastaessa levittämät pisarat putoavat nopeasti maahan eivätkä kulkeudu metriä kauemmaksi. Uusimman ohjeen mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily ilmassa, eivätkä päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu.

Kattavia tutkimuksia desinfiointiaineiden tehosta koronavirukseen ei ole, mutta jos desinfioivalla tuotteella on EN14476, sen katsotaan tehoavan myös Corona COVID-19 -virukseen. Toimivia siis ovat desinfiointiaineet, jotka pohjautuvat etanoliin, vetyperoksidiin tai trikloseeninatrium dihydraattiin.

 

Siivousohjeet yleisesti kaikissa tiloissa

Tilat siivotaan aina puhtaista kohteista likaisempiin päin. Kaikki usein kosketeltavat pinnat (esim. ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat, vesihanat) tulee puhdistaa huolellisesti ja usein. Julkisissa tiloissa, joissa useat ihmiset koskettelevat pintoja, puhdistus tulisi tehdä ainakin päivittäin. Jos mahdollista, niin useamminkin; esim. 2-4 tunnin välein varsinkin epidemian aikaan.

•    Työpaikkojen julkiset tilat puhdistetaan eri välineillä kuin henkilöstötilat.

•    Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.

•    Kädet suojataan käsineillä pintoja puhdistettaessa. Siivouksen jälkeen käsineet joko pestään huolellisesti ja kuivatetaan tai vaihdetaan uusiin.

•    Yleiskäsineinä voi käyttää esimerkiksi tiiviitä kertakäyttökäsineitä. Tutustu käsineidenriisumisohjeeseen.

•    Siivousvälineet puhdistetaan huolellisesti siivouksen päätyttyä.

•    Roskakorit pitää päällystää helposti irrotettavilla, vuotamattomilla pusseilla. Roskakorien täyttymistä tulee tarkkailla ja ne saavat täyttyä enintään kolme neljäsosaan tilavuudestaan. Roskakorit tyhjennetään päivittäin varsinkin julkisissa tiloissa. Suljetut roskapussit laitetaan polttoon meneviin sekajätteisiin.

•    Kädet pestään vedellä ja saippualla kyynärvarsia myöten, kun käsineet on riisuttu.

 

WC-tilojen siivous, jos on vaaraa epäillä CoVid-19 tartunnan saaneen henkilön käyttäneen niitä

•    WC-tilojen siivousohjeissa on eroja. Harkittua, hyvää aseptista työohjetta ei ole tarvetta muuttaa tämän ohjeen mukaiseksi. WC:n siivousohjeessa on kuitenkin huomioitava, että virukset erittyvät ulosteeseen ja wc-istuimen pesussa roiskuu pieniä pisaroita ja muodostuu myös aerosolia.  

•    Käytä WC:n siivouksessa koko ajan kertakäyttöisiä suojakäsineitä. WC-istuimen pesun ajaksi laitetaan kertakäyttökäsineiden päälle mahdollisesti kyynärpäähän saakka ulottuvat pitkävartiset suojakäsineet, jotka puhdistetaan käytön jälkeen pesemällä ne vedellä ja saippualla 20 sekunnin ajan. Pitkävartisilla käsineillä on oltava siivousvaunussa oma astia, josta käsineet on helppo laittaa käteen koskematta käsineiden ulkopintaan muutoin kuin suuaukosta. Laita pitkävartisten suojakäsineiden alla olevat kertakäyttökäsineet jäteastiaan WC-tilan puhdistamisen jälkeen. Tutustu käsineidenriisumisohjeeseen.

•     WC-tiloissa pyyhi kostealla siivouspyyhkeellä ja desinfioivalla yleispuhdistusaineella oven kahvat, hana, alasuihku, pöytäpinta, lavuaari, peili, lavuaarin taustaseinä, sekä paperi- ja saippuatelineet. Huolehdi erityisesti kosketuspintojen puhdistamisesta.

•    Annostele hieman puhdistusainetta wc-istuimen kannelle molemmin puolin sekä istuinrenkaalle. Laita istuimen kansi kiinni ja huuhtele wc. Annostele puhdistusaine wc-altaaseen ja sen reunoille, erityisesti tahroille. Laita pitkävartiset suojakäsineet käteen. Pese wc-allas harjalla. Huuhtele harja vetäessäsi WC:n ja jätä kansi kiinni.

•    Pyyhi wc-istuin siivouspyyhkeellä ylhäältä alas ja mahdolliset roiskeet seinältä. Jos tässä vaiheessa joudut tulemaan ulos WC:stä, avaa ovi tarttumatta kahvaan tai avaa ovi paperipyyhkeen avulla. Laita siivouspyyhe pyykkipussiin.

•    Pese pitkät käsineet ja laita ne omaan astiaansa tai desinfioi, mikäli pesu ei ole mahdollista. Pyyhi lattia kuivainpyyhkimellä ja yleispuhdistusaineella. Vaihda kertakäyttökäsineet ja jatka työtä.

•    Kun olet takaisin siivouksen huoltotiloissa, laita käteen välineiden huoltoon käyttämäsi käsineet. Pese hyvin työvälineet ja pitkävartiset käsineet sekä niiden astia vedellä ja desinfioivalla pesuaineella. Puhdista desinfioivalla yleispuhdistusaineella avaimet, siivousvaunun kahva, siivousvälineiden varret ja puhdistusainepullojen tartuntapinnat. Sen jälkeen pese vielä kädessäsi olevat käsineet. Pese kätesi kyynärpäitä myöten. Vaihda työvaatteet omiin vaatteisiin ennen kuin poistut työpaikalta.

•     Työvaatteet tulee pestä työpaikalla tai työnantajan tulee pesettää työvaatteet.

•     Puhtaanapidon vuoksi solumuovipäällysteisiä siivousvaunun kahvoja ei suositella.

 

Erityispuhdistus COVID-19 -tartunnan saaneen henkilön oleskelutiloihin


•    Siivousvälineiden tulee olla helposti pestäviä käytön jälkeen ja ne on puhdistettava ennen seuraavaa käyttöä. Tilojen puhdistuksessa on mahdollisuuksien mukaan käytettävä kertakäyttöisiä siivousvälineitä kuten siivouspyyhkeitä.

•    Siivous tehdään pääasiassa tavanomaisesti käyttäen esim. heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Desinfiointiainetta käytetään kosketuspintojen, saniteettitilojen ja näkyvien erite- ja roisketahrojen puhdistamiseen. Erite- ja roisketahrat tulee imeyttää kertakäyttöiseen imukykyiseen siivouspyyhkeeseen ennen desinfektioaineen käyttöä.

•    Yleispuhdistuksen jälkeen kosketuspinnat käsitellään alkoholipitoisella (esim. 70 % etanolia) tai klooripitoisella desinfektioaineella (esim. natriumhypokloriittiliuoksella; pitoisuus 0,1 %, laimennossuhde 1:50, jos lähtöpitoisuus 5 %). WC-tilojen saniteettikalusteet tulee käsitellä vahvemmalla klooripitoisuudella (esim. 0,5 %). Valmisteiden suositeltuja käyttöpitoisuuksia ja vaikutusaikoja tulee noudattaa. Desinfiointiaineet, kuten klooripitoiset aineet voivat vaurioittaa pintoja. Yli 0,5 % klooripitoisuudet on huuhdeltava pinnoilta. 0,1 %:n liuoksen käytön jälkeen pinnat on pyyhittävä märällä kertakäyttöliinalla, kun vaikutusaika on kulunut. Desinfektioaineiden käyttölaimennoksiin pitää merkitä viimeinen käyttöpäivä.

•    Siivouksessa syntyneet jätteet pakataan erilliseen jätesäkkiin, joka suljetaan ja toimitetaan välittömästi sekajäteastiaan.

•    Pyyhkeet ja muut tekstiilit kuten vuodevaatteet pestään ensisijaisesti 60–90 asteen pesuohjelmalla. Mikäli tekstiili ei kestä riittävän korkeaa lämpötilaa, on käytettävä desinfioivaa pesuainetta.


Kuinka siivousalan työntekijä voi suojautua virustartunnalta?


•    Pukeudu helposti puhdistettaviin työvaatteisiin ja pestäviin kenkiin. COVID-19-tartunnan saaneen henkilön oleskelutilojen puhdistuksessa käytetään lisävaatetuksena nestettä läpäisemätöntä pitkähihaista suojatakkia ja/tai suojaesiliinaa.

•    Käytä siivoustyössäsi kertakäyttökäsineitä ja suojakäsineitä (esim. nitriilikumikäsineet, vähimmäispaksuus 0,3 mm, standardin EN 374-1 mukaiset). Varaa käyttöösi riittävästi sopivankokoisia suojakäsineitä.

•    Saniteettitilojen puhdistuksessa ja desinfiointiaineiden käsittelyssä käytä tarvittaessa kaksinkertaisia suojakäsineitä. Alimmaiseksi ohuet kertakäyttökäsineet ja päällimmäiseksi kemikaalinsuojakäsineet. Käsineet ovat poistetaan käytöstä käytön jälkeen.

•    Klooripitoisia desinfiointiaineita käytettäessä suojaudu myös hengityksensuojaimella. Katso tarkempi ohjeistus vahvoja desinfiointiaineita käytettäessä.

•    Jos siivoustyössäsi ilmaan muodostuu runsaasti pisaroita tai roiskuu, käytä hengityksensuojainta (FFP3) ja myös kasvosuojusta tai silmiensuojainta erityisesti COVID-19-tartunnan saaneen henkilön tilojen puhdistuksessa. Katso ohje suodattavan puolinaamarin pukemiseen (FFP3).

•    Puhdista työvälineesi huolellisesti siivouksen päätyttyä.

•    Varo suojaimia riisuessasi koskettelua niiden ulkopintaan.

•    Suojakäsineiden ja muiden suojainten riisumisen jälkeen puhdista kädet lämpöisellä vedellä ja saippualla tai alkoholipitoisella käsihuuhteella. Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta ja pese kädet, kun pääset vesipisteelle. Pese kädet siivoustyön päätyttyä kyynärvarsia myöten.