Näin suojaudut oikein kotisiivouksia varten

(Kuva: Pixabay)

Korona-aikana kotisiivouksen asiakkaat voidaan jakaa neljään ryhmään: terveet, karanteenissa olevat, tautia sairastavat ja taudin jo sairastaneet asiakkaat. Näille ryhmille on siivoukseen ja henkilösuojautumiseen erilaiset lähtökohdat, ja siivouksen ja suojautumisen taso vaihtelee, muistutti siivousalan asiantuntija Leila Kakko avatessaan karanteeniajan kotisiivouksen turvallisuutta ja vastuullisuutta koskevan webinaarin 6.5.Webinaarin järjestivät Puhki- eli Puhtausala kiinnostavaksi -hanke, Careeria ja Suomen Kotityöpalveluyhdistys.
”On erittäin tärkeää huomioida, missä terveystilanteessa olevan asiakkaan luo ollaan menossa siivoamaan. Kun tehdään työsuunnitelma ja valmistaudutaan työn tekemiseen, pitää huomioida oma turvallisuus, mutta ennen kaikkea asiakkaan turvallisuus”, Leila Kakko totesi.
Siivousmenetelmänä desinfiointia ei ole tarpeellista tehdä terveiden tai karanteenissa olevien henkilöiden kotisiivouksessa, vaan siivoustiheyden lisääminen riittää. Erityisesti kosketuspinnat tulee puhdistaa normaalia useammin, ja muistaa hyvä käsihygienia.
”Asiakkaan tulisi myös muistaa, että hänen vastuullaan on ilmoittaa, jos perheessä on epidemiaa tai sairautta, joka voi levitä,” Kakko korosti.
”Alan yritysten on tärkeä tiedostaa suojautumisen merkitys henkilöstön ja asiakkaiden osalta. Nyt tehdyn asiakasluokittelun mukaan on helppo ohjeistaa sekä henkilöstöä, että asiakkaita, ja jatkaa turvallisten kotisiivouspalvelujen käyttöä”, Careerian ja Suomen Kotityöpalveluyhdistyksen edustaja Eija Lenkkeri jatkoi.
Ohjeistuksen mukaan luokittelussa terveenä olevien asiakkaiden kodissa voi tehdä normaalin siivouksen, mutta lähikontaktia asiakkaan kanssa tulee välttää. Työvaatetuksena käytetään normaalia työvaatetusta, joka tulee pestä päivittäin +60 asteessa. Lisäksi huomioidaan asiakkaan toiveet, mikäli hän haluaa käytettäväksi suojavaatetusta.
Karanteenissa olevan asiakkaan, esimerkiksi vanhuksen kodissa, suositellaan asiakkaan poistumista siivouksen ajaksi, ja tehdään normaali siivous. Mikäli asiakas on paikan päällä, tulisi sekä siivoojan että asiakkaan käyttää hengityssuojaa tai maskia.
Asiakaskodissa, jossa epidemia on sairastettu, suositellaan käytettäväksi suojavaatetusta, jolla siivooja suojaa itsensä. Suojavaatetuksena tulisi käyttää kertakäyttöisiä hengityssuojaimia ja suojatakkeja. Näiden osalta tulee huomioida niiden oikeaoppinen päälle laittaminen.
Suositus on, että asiakkaat eivät ole paikalla kotisiivouksen aikana. Koti tulisi aina taudin jälkeen puhdistaa desinfioivilla aineilla.
Neljäntenä ryhmänä luokittelussa on koti, jossa sairastetaan epidemiaa. Tällöin ei suositella lainkaan ulkopuolisen siivoushenkilön menemistä asuntoon vaan asiakasta tulisi ohjata tarpeen mukaan siivoukseen. (Lähde: ePressi.com, kuva Pixabay)

 

Tilaa uutiskirje