Ohjeita hengityssuojaimien ja kasvomaskien käytöstä siivoustyössä

Ohjeita hengityssuojaimien ja kasvomaskien käytöstä siivoustyössä

TTL ohjeistaa siivoushenkilöstölle hengityssuojainten sekä suunenäsuojainten käytöstä seuraavaa:

 

•    FFP2 ja FFP3 hengityssuojaimia käytetään, kun ollaan tilassa, joissa on sairastunut henkilö, jolloin tilassa myös on aerosolivaara. Suojain suodattaa sisäänhengitetyn ilman.

•    Jos tilassa on ollut sairastunut henkilö, niin tilan tuulettaminen 1-3 tunnin ajan poistaa aerosolit. Sen jälkeen tila voidaan siivota ilman hengityksensuojainta. Eli kun ei ole sairasta henkilöä paikalla, ei ole myöskään aerosolivaaraa.

•    Suunenäsuojusta tai itse tehtyä kasvomaskia voidaan käyttää tiloissa, joissa ei ole sairastunutta henkilöä paikalla esim. kotisiivouksissa suojaamaan asiakasta mahdolliselta tartunnalta, jos siivousta suorittava henkilö onkin viruksenkantaja.

•    On muistettava, että suunenäsuojukset tai itse tehdyt kasvomaskit eivät suojaa maskinkantajaa koronavirukselta.

•    Kasvomaski tulee pitää puhtaana, eikä sitä saa kosketella käytön aikana.


Kasvomaskin voi tehdä itse, ohjeet löytyvät TTL:n sivulta linkin takaa. On kuitenkin syytä muistaa, että kasvomaskin käyttö ei ole pakollista eikä maskin käyttöä saa tuputtaa kenellekään.

Itse tehty maski ei suojaa koronavirukselta, mutta maski voi kuitenkin suojata muita, jos maskin käyttäjällä onkin tartunta. 

Pahimmillaan itse tehdyt maskit voivat olla jopa viruksen levittäjiä, jos niiden oikeasta hygieniasta ei pidetä hyvää huolta. 

Maski ei siis ole hengityksensuojain muistuttaa Työterveyslaitos, jonka uusimmat ohjeet hengityssuojaimien käytöstä ja myös kasvomaskien käyttämisestä löytyvät tästä.

Tilaa uutiskirje