Rovaniemellä salmonellatartuntoja – tartuntalähdettä etsitään

Rovaniemellä salmonellatartuntoja  – tartuntalähdettä etsitään

Rovaniemellä on havaittu potilasnäytteissä salmonellatartuntoja. Potilasnäytteitä on otettu yhteensä 51, joista neljässä on 9.12. mennessä todettu salmonella. 

Kaupungin yksiköistä otetuista ja tutkituista ruokanäytteistä ei ole todettu salmonellaa. Myöskään ruokapalveluiden työntekijöiltä otetuista ja keskiviikkoon mennessä valmistuneista näytteistä ei ole todettu salmonellaa. Pintanäytteitä otetaan lisää keittiötiloista torstaina.

Tartuntojen aiheuttajaa on jäljitetty potilasnäytteiden, tiloista otettujen pintanäytteiden sekä ruokanäytteiden lisäksi myös sairastuneiden potilashaastatteluilla. Tartunnan alkuperä ei toistaiseksi ole selvillä, mutta THL:n tekemän tyypityksen mukaan kyse ei ole samasta bakteerityypistä, joka aiheutti viime viikolla Mikkelissä salmonellatartuntoja.

Rovaniemen kaupunki pyytää ihmisiä ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen, jos he ovat ruokailleet Rovaniemen kaupungin päiväkodeissa tai kouluissa 13.11.–20.11.2020 ja jos heillä on tai on ollut salmonellatartuntaan viittavia oireita kyseisen ruokailun jälkeen. 

Salmonellatartunnan yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Osalla sairastuneista oireet ovat vakavat. Tartunta leviää ensi sijassa ruuan välityksellä eikä tartu herkästi ihmisestä toiseen. Hyvä käsihygienia on tartuntojen torjunnassa ensisijaista. (Lähde: ePressi.com; kuvituskuva Pixabaysta)

Tilaa uutiskirje