Suomalaisen yrityksen ratkaisulla vähennetään koronaviruksen leviämistä pinnoilta

Suomalaisen yrityksen ratkaisulla vähennetään koronaviruksen leviämistä pinnoilta

Yksi yleisimmistä viruksen leviämisreiteistä tapahtuu pintojen kautta esimerkiksi ovenkahvoista, pöydistä, tuolien käsinojista, kaiteista ja lähes kaikkialta minne ihminen koskee.

Suomalaisella Nanoksi Finland Oy:llä on tuote, jolla voi tehokkaasti hillitä pinnoilta leviäviä taudinaiheuttajia. Ratkaisu perustuu valokatalyysinä tunnettuun ilmiöön. Valokatalyysi saadaan aikaan oikealla tavalla käsitellyn titaanidioksidin avulla, joka yhdessä valon kanssa tuottaa reaktiivisia happiyhdisteitä, jotka reagoivat pinnalla olevien mikrobien ja virusten kanssa hajottaen ne vedeksi ja hiilidioksidiksi. Pinnoitteet soveltuvat useille eri pintamateriaaleille ja ne voidaan levittää uudiskohteisiin tai jälkiasennuksena.
Katalyysipinnoitetta levitetään kaikille riskialttiiksi katsotuille pinnoille eikä sen olemassaoloa käyttäjä juuri huomaa. ”Pinnoite on käytännössä lähes näkymätön, eikä käsikään tunne pinnassa eroa” toteaa Nanoksi Finland Oy:n liiketoiminasta vastaava Jukka Laks.
 
Nimensä mukaisesti katalyysipinnoite tarvitsee toimiakseen valoa ja mitä enemmän sitä on, sen tehokkaampaa on pinnoitteen vaikutus. ”Ratkaisuumme sisältyy myös tähän tarkoitukseen tehdyt valaisimet, jotka tuottavat parhaiten pinnoitteen aktivoivaa valoa” kertoo Laks. Pinnoite toimii myös normaalissa huoneenvalossa ja pimeällä toimivuutta tehostamaan on pinnoitteeseen lisätty pieniä määriä hopeaa, joka jo itsessään tunnetaan antimikrobisena aineena. ”Juuri oikeanlaisen valon, katalyysipinnoitteen ja sen toimintaa vähemmälläkin valolla tehostavien aineiden yhdistäminen on jopa maailman mittaluokassa ainutlaatuinen ratkaisu” Laks jatkaa.
 
Valokatalyysipinnoitetta on jo käytetty Suomessakin monissa paikoissa kuten sairaaloissa ja hoivakodeissa. Saadut kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Tartuntatautien torjunnassa katalyysipinnoite ja valot asennetaan yleensä wc-tiloihin, joista taudinaiheuttajat pääsevät useimmiten leviämään.
 
Pintojen desinfiointi kemikaaleilla on tehokas tapa poistaa pinnoilta mikrobeja, mutta mikrobit alkavat uudelleen lisääntyä, kun saavat ravintoa. Katalyysipinnoite tekee tarkkaa ja väsymätöntä työtään jatkuvasti ja täysin automaattisesti. ”Olisi varmasti liikaa luvattu, että katalyysipinnoituksella voitaisiin estää koronaviruksen leviäminen, mutta jos sen avulla voidaan tarttumista hillitä edes vähän, puhutaan jo valtavista säästöistä yhteiskunnallisesti tai vaikka työpaikoilla” Laks toteaa.
 

 

 

Tilaa uutiskirje