Marja Mäkkeli: Myönteinen ajattelu kantaa pitkälle

Marja Mäkkeli: Myönteinen ajattelu kantaa pitkälle

Yhdistyksen puheenjohtaja Marja Mäkkeli luopuu tehtävästä kiitollisin mielin ja toivottaa seuraajalleen intoa ja iloa.

– Yhdessä toimimalla, samaan suuntaan katsomalla ja toinen toistaan kunnioittaen syntyy kehitystä, joka palkitsee ja kannattelee tulevaisuuteen. Me kaikki taistelemme samojen haasteiden kanssa, kiteyttää ajatuksensa puheenjohtajatehtävästä luopuva Marja Mäkkeli.

Mäkkeli kertoo, että hänen tavoitteensa puheenjohtajana ovat olleet puhtausalan työvoiman saatavuuden turvaaminen ja puhtausalan uusi brändäys.
– Nämä asiat ovat olleet työn alla ja ovat yhä tänäkin päivänä asiat, joita haluan edistää.

Lisäksi Mäkkeli pitää tärkeänä sitä, että asiat nostetaan niiden ihmisten tietoisuuteen, jotka pystyvät vaikuttamaan asioihin. Esimerkkeinä Mäkkeli mainitsee työvoimapulan helpottamisen työperäisen maahanmuuton avulla ja tila- ja rakennussuunnittelun.

–Tavoitteenamme on päästä puhumaan päättäjille, mihin tähtäämme. Hallituksemme jäsenen Titta Valtosen myötävaikutuksella olemme saaneet yhteyden eduskuntaan. Haluamme kertoa alamme haasteista: työvoiman saattavuuden turvaamisesta, työperäistä maahanmuuttoa tukemalla ja tila- ja rakennussuunnittelun ja materiaalivalintojen vaikutuksesta siivoukseen tarvittavaan aikaan ja kustannuksiin. Julkishallinnon puolella kustannuksethan rahoitetaan yhteisillä verovaroilla.

Mäkkeli kertoo, että puheenjohtajakautensa alkuaikoina hän yritti vaikuttaa arkkitehteihin tila- ja rakennussuunnittelun, ennen kaikkea materiaalivalintojen osalta.
–Tuossa työssä ei tullut onnistumisia.

Eduskuntavierailun on tarkoitus toteutua ensi vuoden alkupuolella.

Puhki päättyi, Polku 21 alkoi

SSTL Puhtausala oli ideoija Puhtausala-kiinnostavaksi eli Puhki-hankkeessa.
– Hankkeen suunnittelu ja toteutus eteni yhteistyössä Riverian, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän kanssa. Puhki-hanke toi alallemme näkyvyyttä ja tunnettavuutta ja oli TE-keskuksen esimerkkihanke onnistuneen toteutuksen ansioista. Puhki-hankkeen aineisto on todella hyvää alan esittely- ja markkinointimateriaalia. 

Koronan myötä muuttui moni asia. Mäkkeli kertoo, että ry:n hallitus päätti korona-aikana sijoittaa tulevaisuuteen ja käynnistää Polku-21, Parasta puhtautta -hankkeen.
– Ydinajatuksena on se, että palvelemme puhtausalaa. Hanketta toteuttamaan tuli nykyinen toiminnanjohtajamme Sari Mattila. Hankkeen lanseeraus on ensi vuoden esimies- ja asiantuntijapäivillä. Uskomme, että hankkeen tuotteilla voimme palvella tulevaisuudessa puhtausalaa ja toteuttaa koulutusneuvontaa ja asiantuntijatehtäväämme. Toivonkin, että saamme tuotteista palautetta ammattilaisilta matalalla kynnyksellä.

Korona-aikana koulutuksia, tapahtumia, messuja ja 50–vuotisjuhlagaalaa jouduttiin siirtämään useamman kerran. Osa tapahtumista toteutettiin virtuaalisesti.
– Sekä vuosikokous että vaalikokous järjestettiin etänä. Voi olla, että etäkokoukset jäävät osin käytäntöön tulevaisuudessa siten, että toinen kokous järjestetään perinteisellä mallilla ja toinen etänä.

Antoisaa aikaa ja uusia tuulia

Korona konkretisoi toimitiloihin liittyvän uudistuksen tarpeen. Entiset toimitilat myytiin ja tilalle hankittiin pienempi tila.
– Etätyöskentelyn myötä tilaa tarvitaan vähemmän, lisäksi henkilökuntaa on tällä hetkellä vähemmän. Taloudellisen tilanteen pakottamana käynnistettiin toimintojen uudelleenorganisointi. Sen myötä syntyneet henkilöstövähennykset ovat tällä hetkellä hieman raskaana mielessäni.

– Lisäksi ry:n liiketoimintaa toteuttava Siivoussektori Oy joutui ahdinkoon ja ry otti omistajana henkilöstön palkkakustannuksia vastuulleen. Myös toiminnanjohtajamme Per-Olof Ekström eläköityi ja rekrytoimme uuden toiminnanjohtajan, Sari Mattilan. Halusimme palkata henkilön, joka kehittää alaa.

Mäkkelin puheenjohtajuusaikana valmistui 50–vuotishistoriikki, jonka on koonnut Arja Vilkman.
– Kiitokset Arjalle, joka teki työn suurella sydämellä ja paneutumisella. Historiikin julkistamistilaisuus on ensi keväänä järjestettävässä 50-vuotisjuhlagaalassa.

Mäkkeli on kiitollinen ajastaa puheenjohtajana.
– Tämä aika on ollut antoisaa. Puheenjohtaja on näköalapaikalla. Olen saanut tutustua ihmisiin, joihin tuskin muuten olisin tutustunut ja olen saanut edistää puhtausalan asioita. Toivon onnea ja menestytä valittavalle puheenjohtajalle, hallitukselle ja arjesta vastaavalle toiminnanjohtajalle.

Uudelle puheenjohtajalle Mäkkeli haluaa lähettää kannustavat terveiset.
– Aina kannattaa pitää mielessä se, että ei ole yksin ja muilta voi aina kysyä ja saada tukea omiin ajatuksiin. Kehitystyössä myönteinen ajattelu kantaa pitkälle. Toivon uudelle puheenjohtajalle tehtävään sydämen paloa, intoa ja iloa.

On myös kiitosten aika.
– Lämpimät kiitokseni toiminnanjohtajille "Pärrelle" ja Sarille, Oy-puheenjohtaja Harrille, hallituksen jäsenille, henkilöstölle, jäsenistölle ja kaikille, joiden kanssa olen saanut olla tekemisissä hallitusvuosien aikana.

Tilaa uutiskirje