Tehostettu siivous voi ehkäistä epidemioita

Ammattitaitoinen siivooja taitaa oikeat työtavat, joilla näkymättömät mikrobit voidaan poistaa. (Kuva: Poistoa Oy)

Työnantaja voi säästää pitkän pennin, kun satsaa influenssakauden aikana siivoukseen ja sairaspoissaolot mahdollisesti vähentyvät.
Tehostetun siivouksen aikana olisi hyvä pyyhkiä erityisesti ne pinnat, joihin monet ihmiset koskevat, sillä influenssa leviää pisaratartunnan lisäksi kosketuspinnoilta.
”Näkyvän lian lisäksi ammattitaitoinen siivooja poistaa pinnoilta myös näkymättömiä mikrobeja. Jotkut virukset voivat säilyä tartuttavina pinnoilla useita vuorokausia, ellei pintoja siivota huolellisesti. Siivouksen tulee olla terveyttä edistävää ja ylläpitävää. Olisi todella tärkeää, että epidemioiden aikana siivottaisiin tehokkaammin ja laajemmin, myös ne kohteet, jotka eivät kuulu siivoussopimuksen piiriin yleensä”, toteaa siivousteknikko, RTA ja Poistoa Oy:n yrittäjä Niina Kesti.
Siivoojien rooli on Kestin mukaan aivan keskeinen epidemioiden ehkäisyssä, vaikka heidän työnsä usein jääkin muilta piiloon.
”Ammattitaitoinen siivooja taitaa oikeat työtavat, joilla näkymättömät mikrobit voidaan poistaa.  Aseptisen työskentelyn avulla siivooja pystyy estämään mikrobien kasvun, poistamaan pinnoilta mahdollisia tauteja kantavia bakteereja ja viruksia ja jopa tuhoamaan ne”, hän toteaa.
Siivoussopimuksiin eivät tyypillisesti sisälly esimerkiksi tietokoneiden näppäimistöt, kosketusnäytöt ja asiakastyytyväisyyttä keräävät laitteet. Nämä ovat kuitenkin varsinaisia mikrobipesäkkeitä.
”Taukotiloissa olisi erityisesti hyvä kiinnittää huomiota kosketuspintoihin, esimerkiksi jääkaapin ovenkahvaan, mikron kahvaan, tuolien ylä- ja alapintoihin sekä käsinojiin ja pöydän reunoihin eli kaikkiin niihin kohtiin, joita kosketellaan paljon”, Kesti muistuttaa.
Siivoussopimuksen ulkopuolelle jäävät usein myös ulko-oven kahva ja ovikello. Niiden puhdistaminen olisi ensiarvoisen tärkeää. Toki myös yleisten tilojen kosketuspinnat, kuten hissin painikkeet, kaiteet ja ovenkahvat.

 


Ammattitaitoinen siivooja taitaa oikeat työtavat, joilla näkymättömät mikrobit voidaan poistaa. (Kuva: Poistoa Oy)

 

Tilaa uutiskirje