Työterveyslaitokselta siivousohjeet koronaviruksen torjuntaan

Työterveyslaitokselta siivousohjeet koronaviruksen torjuntaan

Työterveyslaitoksen uusien toimintaohjeiden mukaan koronavirustorjunnassa siivous suoritetaan puhtaasta tilasta likaisempaan päin. Kaikki usein kosketeltavat pinnat (esim. ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat, vesihanat) tulee puhdistaa huolellisesti ja usein. Työpaikkojen julkiset tilat puhdistetaan eri välineillä kuin henkilöstötilat.
    Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.
    Kädet suojataan käsineillä pintoja puhdistettaessa. Siivouksen jälkeen käsineet joko pestään huolellisesti ja kuivatetaan tai vaihdetaan uusiin.  
    Yleiskäsineinä voi käyttää esimerkiksi tiiviitä kertakäyttökäsineitä. WC-pönttöjen puhdistukseen on käytettävä pitkävartisia käsineitä, jotka on pidettävä erillään muista välineistä, kunnes ne siivouskierroksen päätyttyä ne pestään huolellisesti vedellä ja pesuaineella.
    Siivousvälineet puhdistetaan huolellisesti siivouksen päätyttyä.
    Roskakorit pitää päällystää helposti irrotettavilla, vuotamattomilla pusseilla. Roskakorien täyttymistä tulee tarkkailla ja ne saavat täyttyä enintään kolme neljäsosaan tilavuudestaan. Roskakorit tyhjennetään päivittäin varsinkin julkisissa tiloissa. Suljetut roskapussit laitetaan polttoon meneviin sekajätteisiin.
    Kädet pestään vedellä ja saippualla kyynärvarsia myöten, kun käsineet on riisuttu.

Toimintaohjeet on annnettu myös erityispuhdistukseen, joka tehneen COVID-19-tartunnan saaneen henkilön oleskelutiloihin. Siivousvälineiden tulee olla helposti pestäviä käytön jälkeen ja ne on puhdistava ennen seuraavaa käyttöä. Tilojen puhdistuksessa on mahdollisuuksien mukaan käytettävä kertakäyttöisiä siivousvälineitä kuten siivousliinoja.  
    Siivous tehdään pääasiassa tavanomaisesti käyttäen esim. heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Desinfiointiainetta käytetään kosketuspintojen, saniteettitilojen ja näkyvien erite- ja roisketahrojen puhdistamiseen. Erite- ja roisketahrat tulee imeyttää kertakäyttöiseen imukykyiseen liinaan ennen desinfektioaineen käyttöä.

Tarkemmat ohjeet on luettavissa Työterveyslaitoksen sivuilta www.ttl.fi. (Kuva: Poistoa Oy)

 

 

Tilaa uutiskirje