SSTL Puhtausala Ry
Etusivu » Vaasa

Vaasan keskussairaala

Palvelupäällikkö Anna-Liisa Wirzenius (oikealla) ja palveluesimies Leena Aho

Tärkeää, ja kohdistuu nuoriin. Meillä on keski-ikä 48 vuotta ja heistä yhdeksän on alle 30-vuotiaita. Nuorille puhtausalasta ei ole näkyvyyttä eikä kiinnostusta.
Nuoret ovat hyviä työntekijöitä. Mutta mikä olisi se ”poppakonsti”, jolla nuoria saisi tälle alalle?, pohtii Anna-Liisa Wirzenius. Tarvitaan ammatillista näkyvyyttä, alan tapahtumia, peruskouluun esittäytymistä. Eri alan yritykset ovat hyvällä tiellä.
Työ on monipuolista ja vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja, ihmisen kohtaamista ja asiakaspalvelua. Tämä työ ei lopu, sitä on aina ja siivoojista on pula!

 

Kotijatta

 

Vaasan kaupunki vammaispuoli, henkilökohtainen avustaja

Kotipalvelutyöntekijä Marjut Tyynnismaa.

Marjatta Kohtala

Näkee eri sidosryhmät, voi kysyä työstä ja tuoda omaa yritystä tunnetuksi, luoda kontakteja. Kun asiakkaille syntyy tarvetta, yhteydenotto on helpompaa, jos edes kerran on nähty kasvotusten. Koulutuksella on merkitystä alan arvostukseen;  tietää pH-tauluko tai miten puhdistusaineita annostellaan. Tässä iässä on tärkeää, että osaa keventää työtä ja tekee työnsä ergonomisesti.

Mikä sai sinut perustamaan oma yrityksen?

Ikä vaikutti siihen. Se vaikutti työnhaussa, iäkkäämpänä ei ole helppoa saada työtä. Minulla oli entuudestaan kokemusta yrittäjyydestä, kynnys oli matalampi aloittaa uudestaan. Olen tyytyväinen ratkaisuun. Saan itse vaikuttaa työaikoihin ja kuinka paljon työtä otan vastaan. Kysyntää riittää.
Pidän asiakasläheisestä työstä, kun saa keskustella asiakkaiden kanssaan ja avustaa heitä. Vaikka olisi kuinka kiire, asiakkaalle ei saa koskaan näyttää kiirettä, vaan pitää olla ystävällinen ja kunnioittaa asiakasta. Pitää osata lukea asiakasta!

 

Koulutuksen aikana olin työssä oppimassa monessa paikassa. Työharjoittelu on tärkeää, siellä oppii tuntemaan ja tietämään talon tavat. Työ ei ole pelkää siivoamista. Alan arvostukselle on ammattitutkinto tärkeää, se vaikuttaa myös palkkaukseen. Itsetunnolle sillä on myös merkitystä, ei olla töissä olosuhteiden pakosta. Palkka on pieni, sitä saisi nostaa lisää.
Ala sopii elämä nähneelle, ala ei ole niinkään nuorten. Koulutuksen lisäksi tarvitaan elämänkokemusta. Työ on haastavaa. Asiakkaiden kanssa saa ”luovia”, muistisairaat asiakkaat ajattelevat eri tavalla. Erilaisia sosiaalisia vuorovaikutustaitoja tarvitaan, nyt ajattelee eri tavalla kuin nuorena.

Vaasan pääterveysasema, vuodeosasto,

Laitoshuoltaja Servet Pula

Tosi hyvä ja merkityksellinen. Täällä voi luoda kontakteja. On helpompaa löytää työtä, kun työpaikkoja on paljon. Itse pitää vain olla aktiivinen, painottaa Servet.
Koulutus on tärkeää. Ennen koulutusta en osannut mitään, siivosin kuin kotona siivotaan. Nyt siivoan ammattimaisesti. Sain koulutuksen aikana kavereita ja hyvää työkokemusta työssä oppimisjaksojen aikana.
Tämä on hyvä ala, voi mennä töihin sairaalaan tai pankkiin, vaihtoehtoja on. Koulutus on monipuolista ja antaa valmiudet muuhunkin tekemiseen esimerkiksi ateria- tai huolenpitopalveluihin.