Kuka siivoaa tulevaisuuden Suomen?

Puhtausalaa uhkaa tulevaisuudessa työvoimapula. Ammattisiivouksen väheneminen heikentäisi koko yhteiskunnan hyvinvointia.

  • Alan nykyisistä, ammattitaitoisista työntekijöistä lähes 30 prosenttia on eläköitymässä lähivuosien aikana. Mistä saamme tulevaisuuden työntekijät puhtausalalle?, haastaa SSTL Puhtausala ry:n toiminnanjohtaja Harri Piiparinen.

Puhtausala kärsii jo nyt työvoiman osittaisesta laatupulasta, vaikkakin alalla on paljon ammattitaitoista työvoimaa. Pulaa ammattitaitoisista työntekijöistä on etenkin kasvukeskuksissa.

  • Ammattisiivouksen väheneminen heikentäisi koko suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia. Etenkin korkean hygieniaturvallisuuden kohteissa, kuten terveydenhuollossa, päiväkodeissa ja kouluissa sekä vanhustenhuollossa korkea puhtaustaso on elintärkeä, Piiparinen sanoo.

Puhtaus on ehto koko yhteiskunnan hyvinvoinnille. Puhtausala on yhteiskunnallisesti merkityksellinen ala, joka luo hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Se on myös merkittävä työllistäjä, joka työllistää noin 80.000 työntekijää.

Vartiainen: ”Ruotsissa tarveharkinnan purkaminen on edesauttanut työvoiman saatavuutta puhtausalalla.”

  • Suomessa olisi vielä paljon tehtävää työperäisen maahanmuuton helpottamiseksi. Esimerkiksi Ruotsissa tarveharkinnan purkaminen on edesauttanut työvoiman saatavuutta myös puhtausalalla. Pohjoismaiden ikäluokat alkavat olla jo niin pieniä, että työllisyyden kasvu tulee jatkossa riippumaan suurelta osin maahanmuuttajista, kommentoi kansanedustaja Juhana Vartiainen.

Vartiainen on aiemmin työskennellyt Ruotsin ammattiliittojen taloustutkimuslaitoksen johtajana ja Palkansaajien tutkimuslaitoksessa.

Vaikka teknologian jatkuva kehittyminen on muuttanut siivoojan työnkuvaa merkittävästi, tietämättömyys ammattisiivouksen vaatimuksista on esteenä alalle hakeutumiselle. Mielikuvissa ammattisiivous on kotisiivouksen kaltaista raskasta työtä. Todellisuudessa puhtaanapito on tänä päivänä haastava ja monipuolinen ammatti, jossa on hyvät uralla etenemismahdollisuudet.

#kukasiivoaasuomen SuomiAreenassa

Puhtausala järjestää kesän SuomiAreenassa keskustelun Kuka siivoaa tulevaisuuden Suomen? Siinä pureudutaan alan kuumiin kysymyksiin työvoiman saatavuudesta ja maahanmuuttokysymyksistä.

Keskustelijoina ovat kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok), Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus, ISS:n siivouspalveluista vastaava liiketoimintayksikön johtaja Taina Huttunen ja puhtausalan motivaatiotekijöistä tutkimustyötä tehnyt Filosofian Akatemian toimitusjohtaja Karoliina Jarenko. Keskustelun kommentoijina toimivat kansanedustaja Ari Jalonen (ps) sekä JHL:n toimialajohtaja ja varapuheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. Keskustelun vetää johtaja Kimmo Collander Amcham Finlandista.

Puhtausalan SuomiAreena-keskustelu pidetään Pori-pihalla perjantaina 15.7.2016 klo 12.00. Sen järjestäjänä on SSTL Puhtausala ry, joka on koko puhtausalan aktiivinen ja puolueeton asiantuntija ja etujärjestö. #kukasiivoaasuomen #suomiareena

Lisätietoa:

Toiminnanjohtaja Harri Piiparinen, SSTL Puhtausala ry, p. 040 704 9944, harri.piiparinen@puhtausala.fi

Mediayhteydet:

Viestintäkonsultti Leena Piirto, Kaiku Helsinki, p. 044 0410111, leena.piirto@kaikuhelsinki.fi

Tilaa uutiskirje