Puhtauspalvelualan koulutuksesta tulevaisuuden vientituote

Suomen Siivoustekninen Liitto ry:n syysedustajakokouksessa 19.10.2013 Oulussa kokousedustajat halusivat kiinnittää huomiota puhtauspalvelualan koulutukseen ja alan arvostukseen. Ala tarvitsee nuoria aktiivisia henkilöitä.

Puhtausalan ammattitaito on Suomessa maailman huippuluokkaa. Koulutusta on saatavana aina tohtoriksi saakka. Tämänhetkinen korkea, kansainvälisestikin arvostettu osaamisen taso ei saa laskea. Tämä vaatii alan koulutuksen säilyttämistä itsenäisenä ja koulutuspaikkojen määrän pitämistä ennallaan. Korkeatasoinen puhtauspalvelualan koulutuksemme voi olla tulevaisuuden vientituote.

Meillä ei ole varaa hukata puhtauspalvelualan osaamista. Kuinka kalliiksi yhteiskunnalle tulee, jos siivoustyötä kuten rakennushankkeiden loppusiivoukset ja homepölysiivoukset ei tehdä ammattitaitoisesti kerralla oikein? Voi vain arvata, mitä kustannuksia lisääntyvät ja muuntuvat mikrobit sekä infektiot aiheuttavat, mikäli emme välitä lähiympäristöstämme. Puhdas elinympäristö on arvo, joka johtaa esteettiseen ja terveelliseen elämään.

Lähivuosien aikana suuri joukko, noin 30 000 puhtausalan ammattilaista, siirtyy eläkkeelle. Alalla vapautuu runsaasti työpaikkoja. Jo nyt on monin paikoin ammattitaitoisesta ja koulutetusta puhtausalan tekijöistä pulaa. Nuorten työelämään tulijoiden kiinnostus kohdistuu tällä hetkellä muualle kuin puhtauspalvelualalle. Se kuitenkin päihittää monet muut ammatit palkkauksessa. Itsenäinen, monipuolista osaamista vaativa, nykyaikaisilla välineillä tehtävä ja kehittyvä ammatti ei voi olla paskaduuni.
Löytyykö alan kehittäjiä myös tulevaisuudessa valmistuvista alan ammattilaisista? Kysymys on aiheellinen, jos puhtauspalveluala sulautetaan muihin opintokokonaisuuksiin, kuten korkeakoulu-uudistuksessa se on kaavailtu liitettäväksi tradenomiopintoihin. Opiskelijalla täytyy olla ennestään alan tuntemusta tai oppilaitosten on suunnattava markkinointia siten, että alalle saadaan uusia ammattilaisia.Puhtauspalvelualan työtehtävät vaihtelevat perustyöntekijöistä esimiehiin, kouluttajiin ja myynnin ammattilaisiin. Lisäksi erilaiset asiantuntijatehtävät ja esimerkiksi hankinnat työllistävät alan ammattilaisia. Ammattinimikkeet vaihtelevat työnantajan ja tehtävien mukaan. Koulutus mahdollistaa hyvät etenemismahdollisuudet puhtauspalvelualalla.Työn menestyksekäs hoitaminen edellyttää työn suunnittelutaitoa, siivottavan materiaalin tuntemusta, koneiden käyttötaitoja, hygieniaosaamista, työmenetelmien ergonomista osaamista, puhdistusainekemian ymmärtämistä puhumattakaan vuorovaikutus-, asiakaspalvelu- ja myyntitaidoista.

Puhtaus on jokaisen suomalaisen yksi perusoikeuksista.

Lisätiedot:

Erja Suikkanen, SSTL ry:n puheenjohtaja, puh. 050 593 1355, e-mail erja.suikkanen@palmia.fi

Tarja Valkosalo, SSTL ry:n toiminnanjohtaja, puh. 0400 874 509, e-mail tarja.valkosalo@puhtausala.fi

Suomen Siivoustekninen Liitto ry (SSTL) on puhtausalan neuvonta- ja koulutusjärjestö, jonka tehtäviin kuuluvat alan osaamisen ylläpito, kehittäminen, oppimateriaalin tuottaminen, tiedottaminen, neuvonta ja koulutus. SSTL toimii puhtausalan puolueettomana etujärjestönä ja asiantuntijana; työehtosopimusasiat eivät kuulu SSTL:n toimialaan. Liitolla on 17 jäsenyhdistystä ympäri maata sekä noin 80 yritysjäsentä. Liittokokouksia järjestetään vuosittain kaksi. SSTL:n edustajat toimivat asiantuntijajäseninä useissa eri puhtausalan kehityshankkeissa.

Tilaa uutiskirje