SuomiAreenassa etsitään tulevaisuuden siivoojia

Puhtausala nostaa SuomiAreenassa keskiöön huolensa ammattisiivoojien työvoimapulasta. Mikä houkuttelisi työntekijöitä alalle? Ketä kiinnostaa ammattisiivous? Siivoavatko maahanmuuttajat tulevaisuuden Suomen?

Puhtausalalla tehtävää siivoustyötä rasittaa väärät mielikuvat. Ala kärsiikin jo nyt työvoiman osittaisesta laatupulasta, etenkin kasvukeskuksissa. Lisäksi lähivuosina noin 30 prosenttia ammattitaitoisista siivoojista on eläköitymässä. Nyt on korkea aika kääntää kelkkaa.

  • On väärin kuvitella, että kotisiivouksen konstein selvittäisiin tämän päivän siivoustyöstä. Laadukas ja tehokas siivoustyö vaativissa asiakaskohteissa edellyttää syvällistä perehtymistä ja alan taitojen, välineiden ja siivottavien materiaalien tuntemista sekä ymmärrystä erilaisten asiakastarpeiden vaikutuksesta siivoustyöhön. Siivoojan työ on ammattilaisen työtä siinä missä putkimiehenkin työ, kertoo liiketoimintayksikön johtaja Taina Huttunen ISS Palveluista.
  • Meistä saisi vaikka kuinka paljon enemmän irti, jos meitä vaan kohdeltaisiin ihmisinä, sanoo usea siivooja. Tämänkaltaisen yleisen asennoitumisen muutoksessa piilee Suomen kilpailukykyloikan mahdollisuus, ei missään kuusiminuuttisissa, heittää Filosofian Akatemian toimitusjohtaja Karoliina Jarenko. Hän tutki vuoden 2015 ajan puhtausalan työntekijöiden motivaatiotekijöitä osana Työelämä 2020 -hanketta.

Lisää heittoja ja näkemyksiä on luvassa Pori-pihalla perjantaina 15.7. klo 12.00, jolloin SuomiAreenassa keskustellaan teemalla Kuka siivoaa tulevaisuuden Suomen? Keskustelussa pureudutaan puhtausalan kysymyksiin sen houkuttavuudesta sekä työvoiman saatavuudesta ja maahanmuuttoasioista.

Keskustelijoina ovat kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok), Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus, ISS:n siivouspalveluista vastaava liiketoimintayksikön johtaja Taina Huttunen ja Filosofian Akatemian toimitusjohtaja Karoliina Jarenko. Keskustelun kommentoijina toimivat kansanedustaja Ari Jalonen (ps) sekä JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. Keskustelun vetää johtaja Kimmo Collander Amcham Finlandista. Sen avaa SSTL Puhtausala ry:n toiminnanjohtaja Harri Piiparinen.

Työperäisen maahanmuuton helpottamista ja lisäinvestointeja siivoukseen?

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen avasi jo keväällä keskustelun puhtausalan työvoimapulasta liputtamalla työperäisen maahanmuuton helpottamisen puolesta.

  • Suomessa olisi vielä paljon tehtävää työperäisen maahanmuuton helpottamiseksi. Esimerkiksi Ruotsissa tarveharkinnan purkaminen on edesauttanut työvoiman saatavuutta myös puhtausalalla. Pohjoismaiden ikäluokat alkavat olla jo niin pieniä, että työllisyyden kasvu tulee jatkossa riippumaan suurelta osin maahanmuuttajista, kommentoi Juhana Vartiainen.
  • Porissa väestönkasvusta ja erityisesti lisätyövoiman potentiaalista suuri osa on saatu maahanmuuttajista, toteaa Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.
  • Porin kaupungin siivoustoiminnan erityispiirre useimmissa paikoissa on siivouksen ja ruokahuollon liittyminen toisiinsa. Kun kouluissa ja päiväkodeissa on valmistuskeittiöiden tilalle tullut jakelukeittiöt, jakautuu keittiön moniosaajien työaika siivouksen ja ruoan jaon kesken. Näin on päästy myös kokoaikaisiin työsuhteisiin.

JHL:n tuore puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toivoisi organisaatioilta lisäinvestointeja siivoukseen.

  • Liian usein säästöt organisaatioissa kohdistuvat siivouksen. Kun epidemiat ja sairaudet jylläävät, huudetaan siivoojia apuun. Säännöllinen siivoaminen on kuitenkin organisaatioissa ja laitoksissa keskeinen perustyö, joka pitää pöpöt loitolla ja rakennukset kunnossa. Siivoustyö pitää nähdä investointina, ei kulueränä, toteaa Päivi Niemi-Laine.

Keskustelun järjestäjänä on SSTL Puhtausala ry, joka on koko 80.000 työntekijää työllistävän puhtausalan aktiivinen ja puolueeton asiantuntija ja etujärjestö.

  • Haluamme osallistaa päättäjät keskusteluun ja puhtausalaa koskevaan päätöksentekoon. Ammattisiivouksen väheneminen heikentäisi koko yhteiskunnan hyvinvointia. Enää ei ole aikaa tuumailla, sanoo SSTL Puhtausala ry:n toiminnanjohtaja Harri Piiparinen.

Lisätietoa:

Toiminnanjohtaja Harri Piiparinen, SSTL Puhtausala ry, p. 040 704 9944, harri.piiparinen@puhtausala.fi

Mediayhteydet:

Viestintäkonsultti Leena Piirto, Kaiku Helsinki, p. 044 0410111, leena.piirto@kaikuhelsinki.fi

Keskusteluun voi osallistua myös Twitterissä #kukasiivoaasuomen

#kukasiivoaasuomen

Tilaa uutiskirje