Puhtausala-lehti

Jutta Koivuniemen kolumni: Hyvän työn äärellä

Hyvä työ syntyy sosiaalisen vaihdannan kautta. Se on vastavuoroisen prosessin tulos perustuen kunnioitukseen työntekijän asiantuntijuutta kohtaan, yhteiseen luottamukseen ja molemminpuoliseen velvollisuudentunteeseen.
Jutta Koivuniemen kolumni: Hyvän työn äärellä
Teksti Jutta Koivuniemi

10.05.2023

Erään uutisklipin myötä tutustuin hoiva-alalle tehtyyn väitöstutkimukseen nuorten naisten työelämään liittyvistä odotuksista. Tulosten mukaan he odottavat työn tarjoavan toimeentulon lisäksi mielihyvää ja autonomian sekä pätevyyden tunnetta. Kynnys vaihtaa työpaikkaa sanottiin olevan matala, mikäli työ ei vastaa odotuksia. Väitöstutkimuksen julkaisu poiki uutisvirtaan juttukimaran, jossa kerrottiin yleisesti nuorten työlle asettamia odotuksia. Näitä olivat työn merkityksellisyys, omien arvojen mukainen työ, työelämän joustot ja mahdollisuus edistää työssään itselleen tärkeäksi kokemia asioita. Hyvä työilmapiiri ja palautteen saaminen mainittiin myös.

Kuuntelin toimittajaa vaikuttuneena, sillä nuorten toiveet kuvaavat pitkälti nykypäivän työhyvinvointitutkimuksen näkemystä hyvästä työstä. Se on ihmislähtöisesti johdettua toimintaa, jossa työntekijä voi vaikuttaa omaan työhönsä ja tulla kuulluksi. Jäin miettimään, että poikkeavatko nuorten ajatukset jo pidempään työelämässä olleen työntekijän nykykäsityksestä hyvästä työstä. Päätin ”kilauttaa kaverille” ja kysyä, mitä hänen mielestään hyvä työ on.

Jaa…mitenkö määrittelisin, mitä on hyvä työ...hmm… Oma työni on melko vapaata, voin vaikuttaa työpäivän kulkuun ja työni sisältöön. Kukaan ei hengitä niskaan, osaamiseeni luotetaan, mutta apua saan, kun tarvitsen – sekä esihenkilöltä ja tiimikavereilta. No joo, välillä on kiire, mutta tieto siitä, että mutkan takana helpottaa, saa venymään. Työ on joustanut, kun elämäntilanne on muuttunut. Ajoittain pitää mennä oman ydinosaamisalueen ulkopuolelle ja oppia uutta. Monenlaista haastetta tässä riittää. Esihenkilönä on palkitsevaa, kun saan erilaiset ihmiset toimimaan yhteen niin, että työ sujuu. Me puhutaan paljon. Työurani alussa fokus oli enemmän asioiden johtamisessa. Mutta ihmisethän lopulta työn tekee, joten he ovat kaikkein tärkeimpiä. Täällä minä olen ollut kohta 40 vuotta, joten tällaista minusta tämä hyvä työ on.

Näin pienellä otannalla ei näytä syntyvän sukupolvien välistä kuilua, vaan käsityksissä on yhtäläisyyksiä enemmän kuin eroavaisuuksia.

Kollegani puheesta rakentuu mielestäni myös arvokas oivallus työelämään tulossa oleville sukupolville: hyvä työ syntyy sosiaalisen vaihdannan kautta. Se on vastavuoroisen prosessin tulos perustuen kunnioitukseen työntekijän asiantuntijuutta kohtaan, yhteiseen luottamukseen ja molemminpuoliseen velvollisuudentunteeseen. Itse ajattelen, että hyvä työ on myös asennetta ja johon vaikuttaa oma kokemus riippuen odotuksista ja tarpeista.

---------------------

Haluatko lukea lisää?

Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 1/2023. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: 

  1. Liity Puhtausala ry:n jäseneksi
  2. Tilaa lehti ilman jäsenyyttä. 
  3. Osta digitaalinen näköislehti verkkokaupastamme.​​​​
Puhtausala ry