Nuoret puhtausalan kesätöissä

Tuhannet nuoret saavat kesätöissä ensimmäisiä kosketuksiaan työelämään ja osa heistä aloittaa työuransa puhtausalalla. Tiedämme, että puhtausalalla pidempään toimineet viihtyvät alalla ja jopa 86 % siivoustyötä tekevistä on tyytyväisiä työhönsä. Parhaimpia puolia ovat työn itsenäisyys, asiakkaiden tyytyväisyys, hyvät työkaverit sekä työn monipuolisuus ja vaihtelevuus.

https://kesaduuni.org/vastuulliset-kesatyopaikat/tyonantajat/

Mitä voisimme tehdä, jotta myös alaan ensimmäistä kertaa tutustuva nuori kokisi alan hyvät puolet? Oletko pohtinut, millaisena oma organisaatiosi ja sen työkohteet näyttäytyvät kesätyöntekijälle? Kokemus osoittaa, että nuoruuden aikaiset kesä- ja osa-aikatyökokemukset eri aloilta vaikuttavat ihmisten asenteisiin pitkälle aikuisuuteen, sekä positiivisesti että negatiivisesti.

Tutkimusten ja haastattelujen* mukaan nuorten mielestä tärkeintä työssä on sen sisältö. He haaveilevat työstä, jossa on hyvä ilmapiiri, mukavat työkaverit, jossa näkee työnsä tulokset ja jossa annetaan vastuuta, arvostusta ja haasteita. Nuoret haluavat oppia uutta työelämässä. Esimieheltä nuoret odottavat arvostusta, palautteenantoa, auttamista, kuuntelemista, saavutettavuutta tarvittaessa sekä sitä, että hän näyttää, miten työ tehdään. Työkavereilta nuoret toivovat, että hän auttaa tarvittaessa, hoitaa oman työnsä hyvin, on huumorintajuinen ja pitää tasavertaisena eikä vähättele. Suhtautuminen puhtausalan töihin vaihtelee. Osa pitää työtä tylsänä ja yksitoikkoisena, osa tärkeänä. Positiivinen puoli on, että oman käden jälki näkyy. Ikävämpi asia on se, että työ puhtausalalla ei välttämättä kiinnosta, koska osa nuorista, joilla on kokemusta siivousalasta, pitää työtä yksitoikkoisena, raskaana, huonosti palkattuna ja kokemusta on myös huonosta työilmapiiristä.

Mitä voimme tehdä?

Suunnittele, miten omassa työkohteessasi voitaisiin toimia, jotta nuorille kesätyöntekijöille jäisi positiivinen mielikuva puhtausalasta. Perehdytä kiireettömästi (ja ennen kaikkea perehdytä!), anna palautetta, innosta ja kannusta, anna vastuuta, muista huumori, ota nuoren persoona huomioon ja kehu etenkin aiheesta!

Kesätyöntekijöille tarkoitettu Opas puhtausalaan esittelee alan välineistöä, työmenetelmiä, toimisto- ja wc-tilan siivousohjeet, työturvallisuuteen liittyviä perusasioita sekä asiakaspalvelunäkökulmaa alaan ensimmäistä kertaa tutustuvalle suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, eestiksi ja venäjäksi. Oppaassa on 24-sivua ja sen koko on 10 x 21 cm.

Oppaan kappalehinta on 15,30 € (sis. alv 10 %)
Verkkokauppaan

Perehdytys ja tiimityö verkkokurssi: https://puhtausala.fi/tapahtumat/kurssitjatestit/kurssit/perehdyttaminen-ja-tiimityo/ 

 

Puhtausala ry