Toimialatietoa
Työllisyys ja rakennuskanta (vuonna 2023)
- Suomessa on keskimäärin noin 2 628 000 työssä käyvää henkilöä. Tämä luku kattaa 15–74-vuotiaat työlliset.
- Suomessa on yhteensä noin 1 540 194 rakennusta.
- Rakennettuja neliömetrejä on yhteensä noin 190 miljoonaa.
Puhtausala työllistäjänä (vuonna 2023)
- Suomessa on noin 6500 siivousalan yritystä.
- Puhtausalalla työskentelee noin 70 000 siivoustyötä tekevää henkilöä ja 26 000 kiinteistöhuollon työntekijää.
- Maahanmuuttajataustaisten osuus siivoustyöntekijöistä on 25 prosenttia.
- Puhtausala on keskeinen osa yhteiskunnan toimivuutta ja hyvinvointia. Ala tarjoaa työpaikkoja, joissa voi oppia suomen kieltä ja työelämän pelisääntöjä, mikä helpottaa maahanmuuttajien integroitumista yhteiskuntaan
Palkkaus puhtausalalla (vuonna 2023)
- Säännöllisen työajan keskiansio siivoustyössä on noin 2200 €/kk.
- Säännöllisen työajan keskiansio esimiestyössä puhtausalalla on noin 2700 €/kk.
Yleistä puhtausalasta
- Puhtausala on keskeinen osa yhteiskunnan toimivuutta ja hyvinvointia. Ala tarjoaa työpaikkoja, joissa voi oppia suomen kieltä ja työelämän pelisääntöjä, mikä helpottaa maahanmuuttajien integroitumista yhteiskuntaan.
- Puhtausalalla on tarjolla ammatillisia tutkintoja, kuten puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto, ja monet työntekijät suorittavat näitä tutkintoja työn ohessa.
Puhtausalan kehityssuuntia
- Teknologian merkitys kasvaa: Siivousalan työvälineet ja -menetelmät ovat kehittyneet viime vuosina kovalla vauhdilla. Robotiikka ja automaatio ovat yleistyneet, mikä on tehnyt siivoustyöstä tehokkaampaa ja fyysisesti vähemmän kuormittavaa.
- Kestävä kehitys: Ympäristöystävällisyys ja kestävät käytännöt ovat entistä tärkeämmässä roolissa puhtausalalla. Siivousaineet ovat muuttuneet ympäristöystävällisemmiksi, ja veden ja energian kulutusta pyritään vähentämään. Biohajoavat puhdistusaineet ja uudelleenkäytettävät puhdistusliinat ovat yleistyneet.
- Terveys ja hyvinvointi: Pandemian myötä hygienia ja puhtaus ovat saaneet entistä enemmän huomiota. Siivousyritykset panostavat terveys- ja hyvinvointikeskeisiin siivousratkaisuihin, jotka suojaavat sekä työntekijöitä että asiakkaita.
- Ammattimaisuuden kasvu: Siivousalan arvostus ja ammattimaisuus ovat kasvaneet. Siivoojia pidetään yhä enemmän asiantuntijoina, jotka osaavat käyttää uusimpia työkaluja ja aineita tehokkaasti ja turvallisesti. Alan koulutustaso on noussut, ja työntekijöille tarjotaan enemmän mahdollisuuksia kehittyä ja erikoistua.
- Digitalisaatio: Digitaaliset työkalut ja järjestelmät ovat yleistyneet, mikä helpottaa siivouspalvelujen hallintaa ja seurantaa. Esimerkiksi etävalvontajärjestelmät ja digitaaliset työnohjausjärjestelmät ovat yleistyneet.
Lähteet:
- Suomi lukuina – asuminen ja rakentaminen
- Rakennuskustannusindeksit
- Asuminen ja rakentaminen – avainluvut
- Rakentamis- ja kiinteistöalalla vuosi 2023 ollut todella heikko
- Pääkaupunkiseudun rakentaminen vähenee voimakkaasti tänä vuonna
- Rakennuttajat povaavat kasvua rakennusinvestointeihin
- ROTI 2023-raportti: Rakennetun omaisuuden korjausvelka on moninkertaistunut vuosituhannen alusta