OsaaminenYrityselämä

Miten työperäistä hyväksikäyttöä voidaan torjua?

Kokosimme keinoja, joilla puhtausalan yritykset ja yhteisöt voivat torjua työperäistä hyväksikäyttöä ja edistää omalla toiminnallaan vastuullista työelämää.
Miten työperäistä hyväksikäyttöä voidaan torjua?
Teksti Sanna Tapola Kuvat Shutterstock

09.10.2024

Työperäinen hyväksikäyttö on vakava ongelma, joka koskettaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia työntekijöitä, kuten maahanmuuttajia ja matalapalkkaisilla aloilla työskenteleviä henkilöitä. Hyväksikäyttö voi ilmetä monin eri tavoin, kuten alipalkkauksena, ylipitkinä työpäivinä, laittomina rekrytointimaksuina tai työntekijöiden oikeuksien rajoittamisena. Erimuotoinen hyväksikäyttö voi täyttää myös eri työrikosten tai jopa ihmiskaupan tunnusmerkit.

Vastuullinen yritystoiminta perustuu aina sille, että voimassa olevaa lainsäädäntöä, kuten yhdenvertaisuuslakia, tilaajavastuulakia, työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia, noudatetaan. Lisäksi EU:n alueella yritysten vastuullisuustoimintaa ohjaavat kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) sekä tuleva yritysvastuudirektiivi (CSDDD). Yritysten ihmisoikeusvastuuta ohjaavat myös YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia ohjaavat periaatteet, joissa linjataan valtioiden velvollisuudesta suojata ihmisoikeuksia, yritysten vastuusta kunnioittaa ihmisoikeuksia sekä jaetusta vastuusta korjata aiheutetut haitat.

Nykyisin asiakkaat ja työntekijät edellyttävät entistä voimakkaammin, että yritykset toimivat vastuullisella tavalla. Yhteistyö eri toimijoiden, kuten viranomaisten, ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen kanssa on avainasemassa, jotta hyväksikäyttöä voidaan estää.

Tee rekrytointiprosessista läpinäkyvä

Yksi tärkeimmistä tavoista ehkäistä työperäistä hyväksikäyttöä on varmistaa, että yrityksen rekrytointiprosessi on mahdollisimman läpinäkyvä. Monimutkaiset rekrytointiketjut ja epämääräiset työvoiman välittäjät luovat otollisia olosuhteita työperäiselle hyväksikäytölle. Yritysten tulisi varmistaa, että kaikilla rekrytointiprosessiin osallistuvilla tahoilla on selkeät vastuut ja että työntekijöille kerrotaan selkeästi heidän oikeuksistaan ja työehdoistaan.

Näin onnistut:

  • Varmista, että työsopimus on aina kirjallinen ja työntekijän ymmärtämällä kielellä.
  • Kartoita ja tunne rekrytointiketjun kaikki toimijat ja varmista, että kaikki toimivat ketjussa vastuullisesti ja Suomen lakien mukaisesti. Suomessa on ilmennyt useita tapauksia, joissa epärehelliset välikädet ovat velvoittaneet työntekijöiltä rekrytointimaksun tai niin kutsutun kynnysrahan työpaikan saamisesta.
  • Käy läpi työntekijän kanssa hänen työoikeutensa ja varmista, että hän tuntee työehdot, esimerkiksi perehdytyksen yhteydessä.

Valvo ja seuraa

Epäselvät työajat, alipalkkaus ja huonot työolot voivat olla merkkejä mahdollisesta hyväksikäytöstä. Työnantajien on pidettävä huolta siitä, että työpaikalla on avoin ja turvallinen ilmapiiri, jossa työntekijät voivat ilmaista huolensa ilman pelkoa.

Näin onnistut:

  • Seuraa säännöllisesti työoloja ja varmista, että työntekijöiden palkat ja muut edut vastaavat työehtosopimuksia.
  • Kouluta esihenkilöitä ja työyhteisöä tunnistamaan hyväksikäytön merkit, kuten esimerkiksi velkaantuminen tai se, että työntekijän passi on jonkun muun hallussa.
  • Kannusta työntekijöitä keskustelemaan ongelmista ja tarjoa heille apuverkostoja. Kerro aktiivisesti, mistä saa apua tarvittaessa.

Kerro aktiivisesti työntekijöiden oikeuksista

Työntekijöiden tulee tietää oikeutensa ja velvollisuutensa työelämässä. Erityisesti ulkomaalaiset työntekijät saattavat olla alttiita hyväksikäytölle, jos he eivät ole tietoisia Suomen työlainsäädännöstä ja käytännöistä.

Näin onnistut:

  • Järjestä työntekijöille perehdytys, jossa kerrotaan heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Voit hyödyntää Rikosuhripäivystyksen animaatiota työntekijöiden oikeuksista 16 eri kielellä.
  • Jaa tietoa olemassa olevista resursseista, kuten ammattiliitoista ja työelämän pelisäännöistä.
  • Tarjoa kielikoulutusta ja apua integroitumisessa suomalaisille työmarkkinoille.
  • Kerro Work in Finland -sovelluksesta työntekijöille.

Ota vastuu koko prosessista ja kehitä vastuullisia toimintatapoja myös alihankintaketjussa

Yritysten on arvioitava paitsi omia toimintojaan, myös alihankkijoiden ja muiden yhteistyökumppaneiden vastuullisuuskäytäntöjä. 

Näin onnistut:

  • Arvioi kumppanien vastuullisuuskäytännöt ja pyydä tarvittaessa lisäselvityksiä. Varmista, että kumppanisi toimii lakien ja velvoitteiden mukaisesti.
  • Käytä vain sellaisia kumppaneita, joiden eettiset toimintatavat ovat läpinäkyviä ja kestävät kriittisen tarkastelun.
  • Sanktioi sopimuksissa mahdolliset vastuullisuusvelvoitteiden rikkomiset.
  • Toteuta valvontakäyntejä mahdollisiin kumppaneihisi ja haastattele työntekijöitä.

Reagoi nopeasti

Yrityksillä on velvollisuus puuttua havaittuun työperäiseen hyväksikäyttöön ja luoda mekanismit, joiden avulla työntekijät voivat ilmoittaa hyväksikäytöstä luottamuksellisesti. Lisäksi yritysten tulee tehdä yhteistyötä työsuojeluviranomaisten ja poliisin kanssa.

Näin onnistut:

  • Kannusta työntekijöitä ilmoittamaan hyväksikäytöstä ja varmista, että heillä on selkeä tieto siitä, miten ja kenelle tehdä ilmoitus.
  • Ota heti yhteys viranomaisiin, jos havaitset tai epäilet epäkohtia tai rikkomuksia.
  • Tee yhteistyötä työsuojeluviranomaisten ja muiden viranomaisten kanssa ongelmien ratkaisemiseksi.

Auta työntekijöitä integroitumaan Suomeen

Työnantajat voivat tukea työntekijöiden integroitumista yhteiskuntaan ja työyhteisöön tarjoamalla koulutusta ja mahdollisuuksia kehittää taitojaan.

Näin onnistut:

  • Tue ulkomailta muuttaneita työntekijöitä, jotta heidän kielitaitonsa ja työntekijöiden kulttuurituntemuksensa kehittyisi.
  • Luo työyhteisössä avoin ilmapiiri ja tavoittele työntekijöiden viihtyvyyttä ja pysyvyyttä työpaikassa.
  • Kannusta työntekijöitä osallistumaan päätöksentekoon ja kertomaan omista tarpeistaan ja toiveistaan.

Jos epäilet työperäistä hyväksikäyttöä, toimi näin:

  • Tee ilmoitus poliisille tai työsuojeluviranomaisille. Mahdollisiin ihmiskauppa- tai sen lähirikoksiin liittyvissä tapauksissa tulee olla yhteydessä Helsingin poliisilaitoksen valtakunnalliseen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmään ([email protected]) tai Keskusrikospoliisin tiedusteluosaston laiton maahanmuutto ja ihmiskauppa -ryhmään ([email protected]).
  • Saat neuvontaa ja lisätietoja Työsuojeluviranomaisen puhelinneuvonnasta 0295 016 620
  • Jos epäilet, ettei työehtoja noudateta, mutta työntekijä ei halua puhua, voit antaa hänelle listan organisaatioista, joihin hän voi olla yhteydessä anonyymisti: Maahanmuuttajien neuvontapalvelu ([email protected]), Rikosuhripäivystys (p. 116 006, juristin puhelinneuvonta p. 0800 161177)
  • Jos epäilet jonkun joutuneen ihmiskaupan uhriksi, ota yhteyttä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään, josta saat lisäohjeita + 358 295463177

Muita hyödyllisiä linkkejä:

Lähteet:

Puhtausala ry