Puhtausalan vuoden teko 2023

Mikä on Puhtausalan vuoden teko? Mikä asia tai teko on tehnyt puhtausalasta entistäkin paremman vuoden 2023 aikana? Kuka tai mikä taho on tämän teon tai idean takana? Puhtausalan vuoden teko on tehnyt merkittävällä tavalla puhtausalasta entistäkin paremman kuluneen vuoden aikana. Teko on esimerkillinen ja sillä on kaikki mahdollisuudet kasvattaa puhtausalan vaikuttavuutta sekä alan sisällä että ulkopuolella.  

Puhtausalan vuoden teko on vaikuttanut positiivisesti organisaation työhyvinvointiin, asiakastyytyväisyyteen tai toimintaprosesseihin. Se voi myös olla tuote- tai palvelumuotoiluprosessi, jonka ansiosta työ helpottuu tai nopeutuu tai puhtaudenhallinnan kannalta merkittävä uudisrakennusprojekti tai remonttihanke. Tunnustus voidaan myöntää yritykselle, yhteisölle, organisaatiolle tai yksittäiselle henkilölle. 

Vuoden teko 2023 julkaistaan Puhtauspäivänä 4.12.2023. Vuoden teon valitsee tänä vuonna keittiöhygienian ammattilainen, koulutuspäällikkö Esa Koppelo Koulutuskuntayhtymä OSAO:sta. 

Puhtausalan vuoden teko 2023 -finalistit:

Ekologinen puhdistusmenetelmäkokonaisuus, Mikkelin Pesula Oy ja Original Sokos Hotel Mikkeli

Ekologisen puhdistusmenetelmäkokonaisuuden kehittäminen lähti liikkeelle asiakastarpeesta Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkelissä. Kehitystyön tavoitteena oli optimoida puhdistusmenetelmä, vähentää kemikaalien, veden ja energiankulutusta sekä henkilöstön kuormitusta. Käytännön kokeilujen avulla onnistuttiin tuotteistamaan ja mitoittamaan ympäristöystävällinen ja kustannustehokas menetelmäkokonaisuus, jossa toteutuvat vastuullisuuden eri tasot.

Ekologisen puhdistusmenetelmäkokonaisuuden myötä siivoustyö on fyysisesti keventynyt ja nopeutunut. Käyttökokemusajan havaintojen ja tulosten analysoinnin mukaan tulokset paranevat myös jatkossa. Henkilöstön fyysinen kuormitus vähenee, puhdistettavat pinnat pysyvät puhtaampana ja säännöllisellä puhdistusvälillä lika ei pinty pinnoille. Kuormituksen vähentäminen vaikuttaa työhyvinvointiin ja sitä kautta yrityksen positiiviseen liiketoimintaan. Positiivinen liiketoiminta vaikuttaa yrityksen tulokseen ja kasvattaa myös asiakastyytyväisyyttä.

Menetelmän kehittäminen ja käyttöönotto on vaatinut rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta, kuten vanhasta pois oppimista ja uuden hyväksymistä. Menetelmäkokonaisuus on hyödynnettävissä myös muissa tilatyypeissä, kuten ravintoloissa- ja keittiöissä, saunatiloissa, elintarvikemyymälöissä ja toimistotiloissa.

Suomen ensimmäisen digisiivoojan palkkaaminen, Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut Oy

Työvoiman saatavuus on ollut puhtausalalla erittäin vaikeaa. Uusi teknologia ja robotiikka voivat helpottaa työvoimapulaa, ja nostattaa samalla alan arvostusta sekä työviihtyvyyttä. Uuden teknologian käyttöönotto vaatii puhtausalalla toimivilta yrityksiltä ja alalla toimivilta henkilöiltä uteliaisuutta sekä intoa oppia uutta.

Digisiivoojan palkkaamalla Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut on pyrkinyt edistämään teknologista kehitystä omassa organisaatiossaan. Teolla on monta ulottuvuutta: työn tuottavuus ja laatu ovat kohonneet Päijät-Hämeen keskussairaalassa, mutta samalla Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut on viestinyt uudenlaisista uramahdollisuuksista puhtausalla ja tehnyt alaa mielenkiintoiseksi tuleville puhtausalan ammattilaisille.

Digisiivooja Tual Khan Dal työskentelee päivittäin siivousrobotin kanssa: ohjelmoi robottiin siivousalueita, valvoo robotin työskentelyä sekä huolehtii samanaikaisesti muista työtehtävistään kuten vuodehuollosta sekä muista puhtaanapitoon liittyvistä töistään. Digisiivoojan myötä työn tuottavuus on kasvanut, resurssit riittävät paremmin ja koneellinen siivous on tuonut lisää laatua työn jälkeen. Lisäksi robotin kerryttämä data on tuonut apua työn suunnitteluun.

Ainutlaatuinen toimintatapa puhtausalan kouluttamisessa, Taitotalo

Ainutlaatuinen toimintatapa syntyy kouluttajien ja muun henkilöstön asiakaslähtöisyydestä ja saadusta asiakaspalautteesta, työhyvinvoinnista ja johtamisesta, kehittämishalusta ja osaamisen jakamisesta työyhteisössä. Sen myötä Taitotalon puhtausalan koulutuksella on erinomainen maine.

Taitotalosta valmistui edellisen toimintavuoden aikana puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan tutkinnoista puhtausalojen osaamisaloilta noin 40 henkilöä perustutkinnon osatutkinnoista ja yli 170 henkilöä ammattitutkinnosta. Lisäksi lähiesimiestyön ammattitutkintoon sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkintoon osallistui 30–50 henkilöä eri organisaatioista. Erilaisiin lyhytkoulutuksiin osallistui lähes 1300 osallistujaa 120 eri yrityksestä.

Taitotalo näkee muuttuvan maailman tarpeet positiivisen kautta ja kuuntelee sidosryhmiä, työnantajia, yritysedustajia ja opiskelijoita herkällä korvalla sekä kehittää uusia koulutuksia proaktiivisesti. Kasvava asiakasmäärä edellyttää Taitotalolta uusien, osaavien kouluttajien rekrytoimista ja perehdyttämistä ja sitä, että Taitotaloa pidetään jatkossakin vetovoimaisena työnantajana. 


Puhtausalan vuoden teko 2022 on Työperäinen maahanmuutto -hanke

Lue mediatiedote

Puhtausalan vuoden teko 2022 -finalistit:

 • Työperäinen maahanmuutto -hanke, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
 • Siivottavuus-toimintamalli, Tampereen Tilapalvelut Oy ja Pirkanmaan Voimia Oy
 • Puhtausalan ammattitutkinto ketterästi eri kieli- ja kulttuuritaustaisille työntekijöille, Palmia Oy toimitilapalvelut ja Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä (Keuda)

 


Puhtausala kiinnostavaksi -hanke on vuoden 2021 teko

Puhtausala kiinnostavaksi eli Puhki-hanke on edistänyt alan tunnettuutta nuorten, maahanmuuttajien ja alanvaihtajien keskuudessa. Hankkeessa toimittiin läheisessä yhteistyössä muun muassa peruskoulun opettajien ja opojen, kotoutumiskouluttajien, uraohjaajien ja muiden sidosryhmien kanssa. Lue lisää.​​​​​​

Finalistit 2021

 • Puhki-hanke 
 • Seija Ikonen 
 • Sodexo

 


Puhtausalan vuoden teko 2020 on ISS Palvelut Oy:n rekrytoinnin muuttaminen sisäiseksi työnvälitystoiminnoksi

ISS Palvelut Oy:n "Hei, me joustetaan!" eli rekrytointipalvelun muuttaminen sisäiseksi työnvälitystoiminnoksi on Puhtausalan vuoden teko 2020. Paljon onnea!

Lue koko juttu digilehdestä.

Finalistit 2020: 

 • HUS Asvian laitoshuollon toiminta korona-aikana
 • ISS Palvelut Oy:n rekrytoinnin muuttuminen sisäiseksi työnvälitystoimistoksi
 • Nanoksi Finland Oy:n valokatalyysipinnoitus
   

Puhtausalan vuoden teko 2019 Kastek Oy:n ja KSAO:n Hautomotoiminta

Kastek Oy:n käynnistämä ja yhdessä Kouvolan seudun ammattiopiston kanssa kehittämä Hautomotoiminta on Puhtausalan Vuoden teko 2019. Puhtausalan Vuoden teko valittiin nyt kolmannen kerran. Lue tiedote

Finalistit 2019:

 • Hautomotoiminta (Kastek ja KSAO Kouvola)
 • QR-koodit perehdytyksessä (Laitoshuoltajat Minna Asikainen, Anemut Bizuayen ja Merja Havukainen sekä kouluttaja Pasi Lehtonen)
 • VR-sovellus ja Thinglink oppimista edistävinä oppimisympäristöinä (Riveria)


 


eLaitoshuolto on Puhtausalan Vuoden teko 2017

Puhtausalan Vuoden teko 2017 -voittajana palkittiin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin digitaalinen omavalvontasovellus eLaitoshuolto. Voittajan valitsi Erja Suikkanen ja se julkistettiin miniClean-tapahtumassa Seinäjoelle 12.4.2018.

Finalistit 2017:

 • Hygienia sisätiloissa, kolmen RT-ohjeen sarja, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Rakennustieto Oy
 • Kotisiivouspaketit, Puhdas Ilo Oy
 • Oma valvonta eLaitoshuolto sovelluksella, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
   

 

Vuoden teko 2016 -tunnustuksen sai Sosiaali- ja terveysministeriön Ympäristöterveysryhmä

Vuoden teko 2016 -tunnustuksen voittaja julkistettiin Finnclean-messuilla 11.5.2017. Voittajaksi SSTL Puhtausala ry:n toiminnanjohtaja Harri Piiparinen valitsi Sosiaali- ja terveysministeriön Ympäristöterveysryhmän. Ympäristöterveysryhmässä valmisteltiin lakimuutos, jonka mukaisesti terveydensuojelulakiin tehtiin lisäys allasvesihygieenisestä osaamisesta. Laki edellyttää nyt uima-allas- ja märkätilojen siivoojilta riittävää osaamista näiden tilojen siivoukseen. Palkinnon vastaanotti Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Katso video: Jari Keinänen, Sosiaali- ja terveysministeriö: "Olemme ylpeitä Puhtausalan Vuoden teko -palkinnosta"

Muut ansioituneet finalistit olivat Senaatti-kiinteistöjen palkkiojärjestelmä sekä Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän Siivoustyöryhmä.

Puhtausala ry