Puhtausala-lehtiYrityselämä

Yritysjäsenesittelyssä Standa Oy: Ammattilaisen arvoiset työvaatteet

Standan toimitusjohtaja Kirsi Alanen kertoo, että puhtausala on Standalle tärkeä asiakasryhmä.
Yritysjäsenesittelyssä Standa Oy: Ammattilaisen arvoiset työvaatteet
TEKSTI MIIA MANNER

29.12.2022

– Me teemme työvaatteita muun muassa siivous- ja hoitoalan työntekijöille ja ravintolatyöntekijöille. Talossa on pitkä kokemus työvaatteista ja vaadituista ominaisuuksista, kuten hankauksen kestosta, värin kestosta, hien kestosta ja hengittävyydestä. Lisäksi vahvuutena vaatteissamme on se, että suunnittelussa on huomioitu työntekijän kumartelu ja kyykistely. Selässä on joustoa ja vyötärö tarpeeksi korkea, kertoo Standan toimitusjohtaja Kirsi Alanen.
Puhtausalan vaatteissa huomioidaan lisäksi se, että vaatteissa on lenkkejä, remmejä ja taskuja riittävästi ja housuissa on märkätasku, mihin voi laittaa vaikkapa märän pyyhkeen. Vaatteissa on valikoimaa myös nuoremmille, esimerkiksi legginsejä ja kapealahkeisia housuja, Alanen sanoo.

– Meillä on koko Suomen kattava myyntiverkosto. Kun yritys haluaa sovittaa vaatteitamme, niin edustajamme joko menee paikan päälle tai vaihtoehtoisesti voimme lähettää sovituspaketin postitse. Pienille yrityksille meillä on verkkokauppa, ja sieltä tilattaessa voi tietysti tuotteet palauttaa, jos ne eivät ole sopivia. Valikoima verkkokaupassa pyritään pitämään sellaisena, että vaatemalli sopii monenlaiseen vartaloon. Meille saa toki tulla käymäänkin, jos haluaa. Vaatteet voi joko vuokrata tai ostaa.

Vahva materiaalituntemus

Alanen kertoo, että kaikki mallit suunnitellaan ja kaavoitetaan itse. Materiaalituntemus on yrityksessä vahva.
– Meillä on erittäin hyvä osaaminen sen suhteen, minkälaisia vaatimuksia työvaatteille ja niiden materiaaleille asetetaan.
Pääsääntöisesti vaatteet valmistetaan Virossa.
– Viime vuosina olemme laajentaneet Latviaan ja Liettuaan. Valmiit vaatteet tulevat aina ensin meille Tampereelle ennen kuin ne toimitetaan asiakkaalle.

Kestävä kehitys on ollut yrityksessä keskiössä alusta alkaen.
– Haemme uusia materiaaleja jatkuvasti, mutta haluamme olla varmoja siitä, että materiaali on kestävä; vaatteiden pitää kestää kulutusta, pesuja ja niitä pitää voida korjata. Vaatteemme eivät mene yhden sesongin jälkeen kaatopaikalle, vaan toteutamme kestävää kehitystä siten, että tuotteet kestävät vuodesta toiseen.

Uutuustuotteita tehdään harkitusti. Alanen kertoo, että heidän asiakkaansa toivovat, että sama vaate on valikoimassa pitkään.
– Siten uusille työntekijöille voidaan tilata samanlainen vaate kuin muillakin on.
Alanen kertoo, että Standassa asiakaslähtöisyys on kestävän kehityksen lisäksi tärkeä arvo.
– Kuuntelemme aina asiakasta ja haluamme, että meidän vaatteissamme työntekijä tuntee ammattiylpeyttä.

Esd- ja puhdastilavaatteet

Standan erikoisuutena ovat esd- ja puhdastilavaatteet. Puhdastilavaatteita käytetään esimerkiksi lääke- ja elintarviketeollisuudessa, eli sellaisessa työssä, missä työntekijöiden pitää suojautua siten, että ihosta lähde mitään partikkeleja elintarvikkeisiin tai lääkkeisiin.
– Se tarkoittaa myös puhtauspuolen työntekijöiden osalta sitä, että heidänkään ihostaan ei saa lähteä vastaavaa. Tämä on osa-alue, mitä haluaisimme kehittää puhtauspuolen kanssa todella mielellämme.

Alanen kertoo, että esd-vaatteita käytetään esimerkiksi silloin, kun kootaan pieniä komponentteja, mihin ei saa tulla sähköpiikkejä.
– Esd-vaate purkaa varauksen. Tällaisessa tilassa ei myöskään siivooja saa kipinöidä eli tällaisia vaatteita tarjoamme myös puhtausalan työntekijöille.

Yrityksen historia juontaa noin 30 vuoden taakse.
– Liikevaihto on tällä hetkellä noin miljoona euroa ja tavoitteena on tuplata liikevaihto. Meillä on kymmenkunta ihmistä töissä ja lisäksi meillä on vahva alihankintaverkosto. Puhtausalan vaikuttavuus kasvaa koko ajan ja siksi haluamme verkostoitua alalla entistä vahvemmin, Alanen päättää.

SSTL Puhtausala ry