Auri Kanasen siivousvideot valloittavat maailmaa

Vain sormennapsaus ja puhdasta tulee! Siltä Auri Kanasen kotisiivousprojektit näyttävät videopalvelu TikTokissa. Hauskat videot keräsivät puolessa vuodessa miljoonayleisön netissä aina kaukaisia maita myöten.
Auri Kanasen siivousvideot valloittavat maailmaa
Teksti Siru Väisänen Kuvat Auri Kananen

06.06.2022

Vielä reilu puoli vuotta sitten Auri Kanasen, 27, tunsivat vain hänen lähipiirinsä ja osa puhtausalalla työskentelevistä. Nyt, helmikuussa 2021, hänellä on 3,3 miljoonaa seuraajaa ja 45 miljoonaa ”tykkäystä” videopalvelu TikTokissa ja hänet tunnetaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Luvut ovat helmikuun alusta, joten tämän lehden ilmestyessä ne ovat todennäköisesti taas paljon suurempia. Pirkanmaan Duo siivouspalveluissa työskentelevä Kananen tekee nettiin lyhyitä siivousaiheisia videoita. Katsotuinta videota oli helmikuun alussa katsottu 77 miljoonaa kertaa. Kanasen videot valloittavat nyt nopeasti maailmaa ja tuovat samalla tekijälleen kutsuja maailmalle erilaisiin projekteihin.

Siivous on työ ja harrastus

Auri Kananen kertoo, että kaikki alkoi oikeastaan hänen intohimoisesta kiinnostuksesta siivoamista kohtaan.

– Pidin jo lapsena siivoamisesta ja tavaroiden järjestämisestä. Ensimmäisen kosketuksen ammattisiivoukseen sain 14-vuotiaana peruskoulun tet-harjoittelussa. Lukioaikana siivosin jo muiden koteja. En silti vielä silloin ajatellut jääväni alalle, hän kertoo.

Ylioppilaaksi päästyään Auri Kanasen mieli alaa kohtaan alkoi kuitenkin muuttua aina vain myönteisemmäksi.

– Huomasin olevani hyvä siivoamisessa ja sain hyvää palautetta. Aloin viihtyä työssä. Kukapa ei viihtyisi sellaisessa työssä, jossa huomaa ja kuulee olevansa hyvä, hän kertoo nyt vuosia myöhemmin.

Kananen kertoo pitävänsä haasteista. Mitä sotkuisempi paikka, sitä haastavammaksi siivous muuttuu. Ylläpitosiivous ei hänen mukaansa ole läheskään niin mielekästä kuin oikein sotkuisen tai likaisen paikan siivoaminen.

– On mukavaa, kun huomaa saavansa paikat siisteiksi ja puhtaiksi. Mukavaa on myös, kun kodin asukas tai yleensäkin siivottavan tilan käyttäjä on tyytyväinen lopputulokseen – tai jopa yllättynyt siitä. Hän on ehkä yrittänyt itse jo pitkään kaikin tavoin saada jonkun likaisen paikan puhtaaksi siinä onnistumatta ja yllättyy, miten nopeasti ja helposti ammattilainen paikat puhdistaa, hän kertoo.

Ylläpitosiivous ei Kanasen ole läheskään niin mielekästä kuin oikein sotkuisen tai likaisen paikan siivoaminen.

Kananen viihtyy myös palveluesimiehenä.

– Tykkään uuden opettelusta. Kyllästyn aika helposti, jos työ on aina samaa. Ylläpitosiivous aina samoissa tiloissa on tärkeää työtä, mutta itselleni sopii parhaiten haasteelliset ympäristöt. Esimiestyössä on myös monenlaisia haasteita, hän kertoo.

Kananen myöntää suhtautuvansa siivoamiseen intohimoisesti. Hän pitää sitä ihan luonnollisena, mutta on huomannut, että asia saattaa hämmästyttää suuresti muita.

– Minun ei tarvitse kuin seistä bussipysäkillä, kun huomaan siinä tai lähistöllä olevan likaisen roskiksen. Olenkin joskus mennyt kysymään kiinteistön omistajalta, saisinko putsata heidän roskiksensa. Ja olen myös putsannut, hän nauraa.

Auttamisen halu motivoi

Auri Kanasen videoista loistaa työn ilo. Hän onkin julkisuudessa kertonut siivoavansa ihmisten koteja ihan mielellään, pelkästä auttamisen halusta. Palkkaa hän ei työstä ota.

– Eivät kaikki ihmiset osaa siivota, heidän elämäntilanteensa voi olla sellainen, että koti on ajautunut kaaokseen. Minä osaan, haluan auttaa ihmisiä ja pidän siitä, joten miksi en jakaisi siivouksen ilosanomaa eteenpäin, hän kertoo.

Mutta miksi ilmaiseksi? Voisihan kotisiivouksia tehdään työkseenkin ja saada siitä palkkaa.

– Minulla on jo työ siivouspalvelujen palveluesimiehenä ja nämä kotisiivouskeikat ovat minulle vain harrastus. Ei harrastamisesta saa palkkaa. Haluan harrastuksellani auttaa ihmisiä, jotka eivät itse syystä tai toisesta selviä kotiensa siivouksesta. He elävät ehkä valtion tuilla,ovat syrjäytyneitä tms. eikä heillä ole rahaa siivouspalveluihin.

Kun kotisiivoukset ovat harrastuksena, Kananen voi tehdä niitä oman aikataulunsa ja mielensä mukaan ja hän voi myös valita paikkansa, joihin menee.

– Katson, kuka selvästi tarvitsee apua siivoukseen, hän toteaa.

Toiveena tehdä siivous seksikkääksi

Auri Kanasen maailmanlaajuisen yleisön saaneet videot ovat syntyneet näistä tosielämän siivouskeikoista. Videot eivät kuitenkaan ole hänellä se toimintaa motivoiva tekijä.

– Yksi video kestää ehkä puolisen minuuttia, joten näin lyhyt video ei kyllä riitä motivoimaan siivoustyöhön, jossa saattaa vierähtää helposti toista kymmentä tuntia, parhaimmillaan jopa 18. Videoilla Kananen neuvoo vaikkapa likaisen uunin, hellan tai kylpyhuoneen altaiden siivoamisessa. Joillakin videoilla hän näyttää, miltä huone tai koko huoneisto näyttää ennen siivoamista ja siivouksen jälkeen. Etenkin juuri tällaiset ennen ja jälkeen -kuvat ovat maailmalla olleet hyvin suosittuja.

– En välitä kauheasti olla videoissa itse mukana. Julkisuus ei ole mikään tavoite minulle, suhtaudun siihen vähän varoen. Kun haluan kuitenkin näyttää omaa esimerkkiä suhteessa siivoukseen, niin siinä joutuu sitten pakosta näyttämään itseäänkin. Se, mitä siivoamisella saa aikaan, sitä esittelen kyllä mielelläni, Kananen kertoo.

– Haluan tehdä siivouksesta seksikästä samaan tapaan kuin esimerkiksi ruoanlaitto jo on.

Aluksi seuraajia oli 19

Auri Kananen kertoo olleensa itsekin hämmästynyt kännykällään tekemiensä videoiden suosiosta ja niiden nopeasta leviämisestä netissä.

– Viime kesänä videoillani oli 19 seuraajaa. Vuoden loppuun mennessä 2,3 miljoonaa, hän ihmettelee.

Kananen on siivonnut vuosia ystäviensä ja sukulaistensa koteja ilmaiseksi, siis jo ennen kuin hän alkoi niitä videoida.

– Videointi alkoi siten, että kaverini sanoi siivouksen jälkeen, että minun pitäisi laittaa siivousaiheisia videoita videopalveluun. Kun sitten siivosin toisen kaverin kodin, niin laitoinkin. Siitä se lähti. Minulla oli aluksi neljä videota ja niillä 19 seuraajaa. Se tuntui hämmästyttävältä, että jopa 19 ihmistä halusi niitä katsoa, hän kertoo.

Videot saivat hyvin nopeasti lisää seuraajia.

– Kahden kuukauden kuluttua luku oli kasvanut 10 000:een, siitä viikon kuluttua 100 000:een ja siitä 1–2 viikon kuluttua yli miljoonaan.

Puolen vuoden kuluttua ensimmäisen videon laittamisesta videota oli katsottu 66 miljoonaa kertaa ulkomaita myöten, hän ihmettelee. Katsojista suuri osa (36 %) oli Yhdysvalloista. Videoita seurattiinrunsaasti myös Thaimaassa, Englannissa, Brasiliassa, Filippiineillä ja Indonesiassa.

Suomalaisesta siivouksesta vientituote?

Miltä yhtäkkinen valtava suosio sitten tuntuu? Auri Kananen kertoo, että alkuhämmennysten jälkeen hän ei enää juuri ajattele asiaa.

– Onhan se toisaalta hauskaa, mutta toisaalta sitä ei oikein osaa ajatella. Oli paljon jännittävämpää silloin, kun seuraajia oli 19 ja varsinkin silloin, kun määrä kasvoi yhdessä yössä 50:llä.

Entä mitä siivousvideoiden tekijä tekee tulevaisuudessa?

– Toistaiseksi en itsekään tiedä, mihin tämä työ johtaa. Ehkä jotain jatkoa tulee. Haluaisin kyllä viedä suomalaista siivousosaamista enemmänkin maailmalle. Olisi hienoa tehdä suomalaisesta siivouksesta vientituote.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Puhtausala-lehdessä 1/21. 

SSTL Puhtausala ry