Puhtausala-lehtiYrityselämä

Careeria on tarjonnut koulutusta työelämän tarpeisiin jo yli 60 vuotta

Puhtaus- ja kiinteistöalalla tutkintoja on tällä hetkellä Careeriassa tarjolla perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto, joka on esihenkilöille tarkoitettu koulutus.
Careeria on tarjonnut koulutusta työelämän tarpeisiin jo yli 60 vuotta
TEKSTI MIIA MANNER

19.01.2023

Careerian juuret ovat Edupolissa ja Porvoon Point Collagessa, jotka yhdistyivät vuonna 2019. Pääpaikkana oppilaitoksella on Porvoo, missä sijaitsevat hallinto, johto ja viisi oppilaitosta.
Careerian toimii lisäksi Vantaan Askistossa, Keravalla, Tikkurilassa Vantaalla ja Herttoniemessä Helsingissä.
– Eli toimimme pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla ja puhtaus- ja kiinteistöalan koulutusta on Helsingissä, Porvoossa ja Vantaalla, kertoo puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan kouluttaja ja tutkintovastaava Tanja Rahijärvi.

Rahijärvi on toiminut koko työuransa puhtausalalla.
– Opiskelin lukion jälkeen restonomin amk-tutkinnon. Olin luokkani ainoa, joka halusi puhtausalalle. Valmistumisen jälkeen pääsin hotelliin ohjaajaksi, sitten esihenkilöksi ja puhtausalan kouluttajana olen ollut nyt 10 vuotta. Toimin lisäksi tutkintovastaavana ja ammatillisena erityisopettajana.

Monipuolinen koulutustarjonta, myös etänä

Opiskelijoita Careeriassa on noin 11 000 vuodessa. Puhtaus- ja kiinteistöalalla opiskelijoita on tänä syksynä ollut noin 300.
– Nuorten koulutusta meillä ei puhtauspuolella vielä ole, eli koulutamme aikuisia, lähinnä oppisopimuksella opiskelevia ja toteutamme työvoimakoulutuksia, jotka tulevat tilaustyönä TE-toimiston kautta.
Puhtaus- ja kiinteistöalalla tutkintoja on tällä hetkellä Careeriassa tarjolla perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto, joka on esihenkilöille tarkoitettu koulutus. Rahijärvi kertoo, että mahdollista on opiskella myös tutkinnon osia.
– Meillä on paljon maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita, jotka suorittavat alkuun osatutkinnon ja kun kielitaito karttuu, he palaavat opiskelemaan tutkinnon loppuun.

Koulutukset kestävät vuodesta puoleentoista, osatutkintojen kesto voi olla neljästä kuukaudesta eteenpäin. Lisäksi tarjolla on räätälöity lähiesimiesten ammattitutkinto, joka on suunnattu puhtaus- ja kiinteistöalalle.
– Tällä hetkellä meillä on hakemus menossa englanninkieliseen koulutustarjontaan. Sille on selkeästi tarvetta, sillä maahanmuuttajataustaiset opiskelijoiden määrä lisääntyy jatkuvasti.
Meillä on myös mahdollista opiskella puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkintoa joko kokonaan tai osittain verkossa eli siinä tutkinnossa on opiskelijoita ympäri Suomea.

Ala näkyväksi

Rahijärvi kertoo, että nykyään ei ole erikseen nuorten tai aikuisten tutkintoja.
– Aiemmin aikuisten ei tarvinnut osallistua yhteisiin tutkinnon osiin, joten koulutus oli helpompi esimerkiksi maahanmuuttajataustaisille. Yhteiset tutkinnon osat edellyttävät melko hyvää suomen kielen taitoa.
Maahanmuuttajataustaiset opiskelijat on huomioitu myös hitaammin etenevissä ryhmissä.
– Hitaasti etenävässä ryhmässä voi keskittyä paremmin kielitaidon kohentamiseen.

Rahijärvi kertoo, että ajatus liittyä yritysjäseneksi Puhtausala ry:hyn on ollut suunnitelmissa pidemmän aikaa, ja tänä syksynä ryhdyttiin tuumasta toimeen.
– Haluamme olla mukana kehittämässä alaa ja tuoda sitä näkyväksi. Lisäksi haluamme lisätä alan vetovoimaa ja tuoda esiin uramahdollisuuksia, joita ala tarjoaa.

Puhtaus- ja kiinteistöalan koulutukset Careeriassa:

  • Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinto, lisäksi lähiesimiestyön ammattitutkinto räätälöity alalle
  • 8 puhtausalan kouluttajaa, 2 kiinteistöalan opettajaa, puhtausalan ammatillinen ohjaaja, ympäristöalan ja työelämän kouluttaja, assistentti, koulutussuunnittelija ja koulutuspäällikkö
  • Toimintaa Helsingissä, Vantaalla ja Porvoossa, myös verkko- ja hybriditoteutuksia, opiskelijoita varsinkin eat:ssa ympäri Suomea
  • Opiskelijoita vuonna 2022 syyskuuhun mennessä hieman vajaa 300
Careerian yritysjäsenesittely on julkaistu Puhtausala-lehdessä 5/2022.
SSTL Puhtausala ry