Puhtausala-lehti

Puhtausala ry:n hallituksen esittely, osa 1

Hallituksen puheenjohtajana on toiminut tämän vuoden alusta alkaen Aino Aho.
Puhtausala ry:n hallituksen esittely, osa 1
Teksti Miia Manner

26.10.2022

Hallituksen puheenjohtajana on toiminut tämän vuoden alusta alkaen Aino Aho. Hallituksen jäseninä toimii tällä hetkellä Mari Suomalainen, Erja Hámmaren, Titta Valtonen, Päivi Vuorihuhta, Marju Haarala ja Päivi Hurttia. Hallituksen jäsenet esitellään kahdessa erässä, ensin Aino Aho, Mari Suomalainen, Erja Hammarén ja Titta Valtonen. 

Aino Aho, puheenjohtaja

“Työskentelen HOK-Elannossa siivouspalvelupäällikkönä. Hankin osuuskauppamme yli 300 toimipaikkaan siivouspalvelut ja siihen läheisesti liittyviä muita palveluita, kuten esimerkiksi vaihtomatot ja tuholaistorjunnan. Lukion jälkeen työskentelin välivuoden ajan laivasiivoojana Siljan laivoilla. Siellä minulla oli aivan ihanat esimiehet, jotka saivat minut innostumaan alasta ja esimiestyön opiskelusta. Lähdin opiskelemaan siivousteknikoksi Espooseen vuonna 1992. Opintojen aikana tein siivoustyötä todella monissa paikoissa ja sain monipuolisen käsityksen alasta.

Otin tehtävän hallituksen puheenjohtajana kiitollisena ja suurella sydämellä vastaan.

Puhtausala ry:n hallituksen puheenjohtajaksi minua ehdotettiin toimittuani muutaman vuoden Siivoussektori Oy:n hallituksen jäsenenä. Syksyn 2021 liittokokouksessa minut valittiin tehtävään. Otin tehtävän hallituksen puheenjohtajana kiitollisena ja suurella sydämellä vastaan. Oma intohimoni työelämässä on ollut aina vastuullisuuden edistäminen. Nyt jos koskaan se on tosi tärkeää. Puhtausala ry:n talous on saatava koronapandemian jälkeen kuntoon, jotta voimme toteuttaa tehtäväämme matkalla maailman siisteimmäksi ja puhtaimmaksi maaksi. Siinä riittää tekemistä ihan kaikilla vastuullisuuden osa-alueilla talouden hallinnan lisäksi, kuten ympäristönäkökohtien huomioiminen ja siivoojien työolot. Hyvien asioiden aikaansaaminen innostuneiden hallituskumppaneiden ja liiton toimiston väen kanssa. Vapaa-ajallani tapaan ystäviä, ulkoilen ja liikun, luotsaan joukkueenjohtajana poikani futisjoukkuetta, ja nukun hyvät yöunet. Minusta ei tiedetä sitä, että kuuntelemalla rentouttavaa rap- ja R&B musiikkia stressin poistajana.”

 Mari Suomalainen

“Työskentelen Senaatti-kiinteistöllä palvelupäällikkönä Etelä-Suomen alueella ja vastaan muun muassa toimitilapalveluiden hankinnasta ja kilpailutuksesta. Ensimmäisessä koulutuksessani (kotitalousteknikko) syttyi kiinnostus myös puhtausalaan, ja kaikissa työpaikoissani olen vastannut myös toimipaikkojen siivouksesta. Vähitellen sitten painopiste siirtyi työelämässä ravitsemuspalveluista enemmän puhtausalan puolelle. Hallitukseen lähdin entisen esimieheni Sari Mattilan yllyttämänä. Parasta hallitustyöskentelyssä on todella kokeneiden, alalla kauan työskennelleiden kollegoiden kanssa tiedon jakaminen, ja toivottavasti positiivinen vaikuttaminen puhtausalaan.

Minusta ei tiedetä sitä, että rakastan pyykinpesua ja silitystä. 

Vapaa-aikaani vietän vaihtelevasti mökkeillen Savossa tai mahdollisuuksien mukaan matkaillen ulkomailla, sekä tapaan ystäviäni mahdollisimman paljon. Minusta ei tiedetä sitä, että rakastan pyykinpesua ja silitystä. Silitän myös kaikki lakanat.”

Erja Hammarén 

“Olen Erja Hammarén ja toimin Helsingin kaupungilla kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla puhtauspalveluasiantuntijana, päävastuu kouluista ja oppilaitoksista sekä niiden kohdevastaavapalveluista. Työhöni kuuluu myös sisäilmaan ja tilahankkeisiin, kilpailutuksiin liittyviä tehtäviä sekä yhteistyö palveluntuottajien kanssa. Oli puhdas vahinko, että lähdin puhtausalalle. Vietin vuoden ulkomailla kotiapulaisena suomalaisessa diplomaattiperheessä, ja palasin Suomeen ajankohtaan, jolloin ei saanut oikein töitä, enkä saanut myöskään haluamaani opiskelupaikkaakaan. Hakeuduin sitten aikani kuluksi laitoshuoltajakoulutukseen, joka kesti tuolloin puoli vuotta, siitä se into sitten alalle lähti eri vaiheiden kautta.

Oli puhdas vahinko, että lähdin puhtausalalle. 

Puhtausala ry:n hallitukseen lähdin Uudenmaan puhtausala ry:n kautta, jonka hallitukseen ystäväni houkutteli ja sieltä sitten jossain vaiheessa ehdottelivat, jos ehdolle vaikka SSTL Puhtausala ry:n hallitukseen. Mielestäni parasta hallitustyöskentelyssä on kehittyminen ja kehittäminen uusien asioiden kautta ja tietysti verkostoituminen ja yhdessä tekemisen ilo alan ilosanoman eteen.

Vapaa-ajallani ulkoilen ja tuunailen vanhasta uutta. Leipominen on rakas harrastus ja nyt olen hurahtanut hieman kaarrokeneuleisiin. Minusta ei tiedetä sitä, että minulla on puhtausalan koulutuksien lisäksi myös Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton uimaopettaja koulutus ja olen sitä työtä aikoinani myös tehnyt.”

Titta Valtonen  

“Perheeseeni kuuluu aviomies ja 22-vuotias poika. Minulla on lähes 20 vuotta yrittäjyyttä takana puhtausalan tukkurina ja viimeiset kolme vuotta töissä VeliMarkin keitaalla Kaakkois-Suomen aluepäällikkönä Lappeenrannassa. Isäni Seppo Kervisen jalanjäljissä olen kulkenut. Nuorena tyttönä kesätyöni olivat eri siivousliikkeissä. Opiskelin markkinointia ja puhtausalaa, jonka jälkeen tulin perheyritykseen Etelä-Savon Siivoustukkuun töihin vuonna 2000.

Minulla on voimakas oma halu vaikuttaa itselleni rakkaan alan kehitykseen ja tulevaisuuteen. Vankka tuki omalta paikalliselta yhdistykseltäni Kymen puhtausala ry:ltä innosti minua ilmoittautumaan ehdolle. Kullanarvoista on myös työnantajani positiivinen suhtautuminen alamme järjestötoimintaan. VeliMark on ollut vuosia Puhtausala ry:n yritysjäsen, joten on luonnollista, että olemme mukana kaikin tavoin.

Minusta ei tiedetä sitä, että katson telkkarista auto-ohjelmia. Varsinkin kaikki autontuunaukseen liittyvät sarjat ovat suosikkejani. 

Parasta hallitustyöskentelyssä on maakuntien äänen mukaan tuominen ja näkökantojen jakaminen valtakunnalliselle tasolle. Hallituksessa työskentely on vaativaa mutta samalla palkitsevaa. Toimimme aktiivisina yhteyksien luojina ja vaikuttajina.

En ole himoliikkuja vaan enemmän sellainen hyvänmielen harrastaja. Reippaat kävelylenkit raikkaassa ulkoilmassa sopivat minulle. Toimin eri järjestöissä ja pidän verkostoitumisesta. Rentoudun kokkailun parissa ja paikallisen viiniseuran jäsenenä saan hyvät vinkit viineistä ruoan seuraksi. Minusta ei tiedetä sitä, että katson telkkarista auto-ohjelmia. Varsinkin kaikki autontuunaukseen liittyvät sarjat ovat suosikkejani. Esimerkiksi Wheeler Dealers, Fast N’ Loud ja tottakai alkuperäinen Top Gear.”

Julkaistu Puhtausala-lehdessä 3/22. 

 

SSTL Puhtausala ry