YrityselämäPuhtausala-lehti

Inhimillisiä kohtaamisia Attendo-kodeissa

Attendossa myös puhtauden tekijät työskentelevät asukkaan hyvinvoinnin eteen.
Inhimillisiä kohtaamisia Attendo-kodeissa
Teksti Sanna Tapola Kuvat Attendo

06.03.2024

Attendo on Suomen johtava hyvinvointialueiden kumppanina toimiva, julkisten hoivapalveluiden yksityinen tuottaja.

– Meillä on Hangosta Ivaloon noin 430 Attendo-kotia, joissa tarjoamme hoivaa, kuntoutusta, asumispalveluita sekä ateria- ja puhtauspalveluita ja terapiapalveluita noin 12 000 suomalaiselle. Tuotamme hoivaa ikääntyneille, mielenterveyskuntoutujille, kehitysvammaisille ja vammautuneille sekä lastensuojelun asiakkaille, kertoo Attendon puhtauspalvelujen asiantuntija Jane Polvinen.

Polvinen on yksi noin 16 000 attendolaisesta, jotka huolehtivat siitä, että Attendo-kodeissa asuvat saavat elää omannäköistään, täyttä elämää. Polvinen kertoo, että Attendolla on noin 250 puhtauden tekijää, joiden tehtävänkuvaan kuuluu usein puhtaudenpidon lisäksi myös ateriapalvelun ja pyykkihuollon tehtäviä. Omien työntekijöiden lisäksi yritys tekee yhteistyötä myös ulkopuolisten palveluntuottajien kanssa.

Asukkaiden tarpeet ja hyvät kohtaamiset ovat Attendo-kodeissa toiminnan lähtökohta. Tämä koskee myös puhtauden tekijöiden työarkea.

– Haluamme, että asiakkaamme saavat tarvitsemansa palvelut itselleen sopivalla tavalla. Meillä puhtaanapidossa se tarkoittaa arjessa sitä, että asukkaan kodin siivoamiseen on varattava enemmän aikaa kuin tyhjän tilan siivoamiseen. Haluamme kohdata asuakkaan arvostavasti. Puhtauden tekijöillä on merkittävä rooli päivittäisissä kohtaamisissa, Polvinen kertoo.

Asukkaan keskiöön nostavaa toimintakulttuuria on rakennettu Attendossa nyt muutama vuosi, ja sinnikäs työ jatkuu edelleen. Nelisen vuotta sitten tapahtuneen hoivakriisin jälkeen Attendo halusi toimintakulttuuriinsa kokonaan uuden suunnan. Koko yhtiössä on panostettu vuorovaikutustaitojen ja johtamisen parantamiseen ja muun muassa otettu käyttöön uusi perehdyttämisen malli ja tukimateriaalit.

– Pyrimme jatkuvasti parempaan ja rohkaisemme työntekijöitä nostamaan mahdolliset epäkohdat esiin heti kun niitä ilmenee. Emme halua lakaista mitään maton alle. Selvitämme, mitä on tapahtunut ja käymme ne läpi asianosaisten kanssa, Polvinen kertoo ja iloitsee syksyllä valmistuneen tyytyväisyyskyselyn tuloksista:
– Kyselyn tuloksista käy ilmi, että olemme nyt oikeassa suunnassa. Asukkaiden, heidän läheistensä ja työntekijöiden tyytyväisyys on kasvanut huimasti ja on nyt todella hyvällä tasolla valtakunnallisesti, Polvinen sanoo.

Ammatillista tukea ja koulutusta

Attendo halusi mukaan Puhtausalan verkostoon, jotta yrityksen 250 puhtauden tekijää saisi ammatillista tukea ja koulutusta jäsenyyden myötä.

– Attendo haluaa osoittaa arvostusta puhtauden tekijöille, jotka tekevät merkityksellistä ja tärkeää työtä jokaisena päivänä, jotta asukkaidemme olisi turvallista ja viihtyisää asua Attendo-kodeissamme, Polvinen sanoo.

Puhtausala ry