VaikuttavuusPuhtausala-lehti

Isä ja tytär yhdessä sydämen alalla

Seppo Kervinen ja Titta Valtonen puhalsivat yhteen hiileen puhtausalan perheyrityksessä lähes 20 vuotta. Erilaiset luonteet, hyvät keskustelutaidot ja positiivinen asenne ovat vieneet kaksikon pitkälle.
Isä ja tytär yhdessä sydämen alalla
Teksti Satu Hakala Kuvat Pihla Liukkonen

05.12.2023

– Suonissani virtaa siivousaineet, nauraa Titta Valtonen.

Kun Titta syntyi 1970-luvun alussa, isä Seppo Kervinen oli myyntiedustajana puhtausalan yrityksessä. Seppo perusti toiminimen samalle alalle vuonna 1997 ja Etelä-Savon Siivoustukun Mikkeliin vuonna 2000.

Samana vuonna markkinointia opiskellut Titta astui perheyritykseen. Vuonna 2002 syntyi Etelä-Karjalan Siivoustukku Lappeenrantaan.

– Rautakaupan nurkassa oli muutama hylly, missä minulla oli tuotteita. Isä sanoi, että nyt on muutama vuosi aikaa, ja jos ei kannata, sitten lopetetaan.

Seppo oli kahden toimipisteen toimitusjohtajana vuoteen 2011 asti, jolloin sukupolvenvaihdoksessa Titasta tuli toimitusjohtaja.

– Aika lähellä totuutta on 40 vuotta tällä alalla, kertoo vuonna 2010 eläkkeelle jäänyt Seppo, joka eläkkeelläkin auttoi ja tuurasi Titan mukaan aina tarvittaessa.

Akkujen latauspaikka

Yritys myi puhtausalan tuotteita eritoten yrityksille ja julkiselle sektorille.
– Iso osa työstä oli neuvomista ja opastamista, toteaa Seppo.

– Olimme asiakkaiden arjessa työkavereina. Suhde syntyy, kun tietää asiakkaan kohteet, tarpeet ja mieltymykset, kertoo Titta.

– Nimenomaan siitä, ja erityisen tärkeää on asiakkaan ja myyjän välinen luottamus, lisää Seppo.

Isä ja tytär katsoivat aina eteenpäin.
– Jos tuli uutuuksia tavarantoimittajalta, me aina tutkimme, miten se toimisi meillä. Isä oli hirmu avoin kaikelle.

Titta opiskeli puhtausalaa työn ohessa, ja molemmat pitävät koulutusta tärkeänä.
– Isä on ollut suuri mentorini yrittäjyydessä.

Alun perin Sepon piti mennä metsäalalle.
– Metsänhoito on minulle tällä hetkellä se ykkösasia, kun on omia metsiä.

– Metsä on sinulle iso voimavara, tietää Titta.

Titta kehottaa jokaista löytämään oman voimanpesänsä akkujen lataamiseen. Hän itse suuntaa säännöllisesti yksin Lappiin mökille kauas kaikesta. Vuoden 2013 positiivisin lappeenrantalainen ja Suomen Iloisin yrittäjä 2016 -finalisti vetää kursseja työssäjaksamisesta ja positiivisesta elämänajattelusta.

Juuri jaksaminen Tittaa huolestuttaa puhtausalalla.
– Joudumme tekemään entistä enemmän pienemmällä porukalla, ja eläkeikäkin ehkä nousee. On pidettävä huolta omasta kunnosta ja hyvinvoinnista.

Titta Valtonen on puhtausalalla monessa mukana. Kuva: Pihla Liukkonen 

Ennakkoluulotonta verkostoitumista

Seppo uskoo, että roboteissa on tulevaisuus.
– Seuraan tarkasti niiden kehitystä, ja siinähän sitä kehitystä tapahtuu älyttömästi.

– Uudenlaisena työkaverina robotti helpottaa jokapäiväistä arkea, mutta se vaatii toisenlaista osaamista ja oman ihmisen vastaamaan siitä. Digisiivooja on täysin realismia tällä hetkellä, miettii Titta.

Hän näkee, että robotteja voisi huoltaa myös kiinteistöhuolto.
– Puhtausala ja kiinteistöhuolto voisivat tehdä yhteistyötä enemmän. Tulevaisuudessa tulee ajatella, kuka muukin tekisi näitä töitä, ja alalle voisi tulla uusia ihmisiä tekniikan puolelta.

Entä onko robotiikan vaatimukset huomioitu käyttöönotossa, kuten esimerkiksi pistokkeet siivouskeskuksessa ja riittävä tila sekä ylipäätään, onko robotiikka huomioitu budjetoinnissa.

– Huoleni on, etteivät isommissa kohteissa rahakirstun päällä istuvat ymmärrä alamme kehitystä. Koen ylipäätään haasteena elinkaarihankkeet, jos siellä ei oteta huomioon sitä, miten alamme muuttuu ja kehittyy, Titta pohtii.

Titta peräänkuuluttaa ennakkoluulotonta verkostoitumista ja vuoropuhelua.
– Tämä on meille molemmille oikea sydämen ala, ja minä aina mouhuan näistä asioista milloin missäkin.

– Mouhuta tarkoittaa sanoa, suomentaa Seppo nauraen.

Seppo Kervinen seuraa eläkkeelläkin aktiivisesti puhtausalaa. Kuva: Pihla Liukkonen

Asioilla on tapana selvitä

Isällä ja tyttärellä on yhteenkuuluvuuden tunne, ja keskustelu on avainasemassa. Sepon mottona on, että asioilla on tapana selvitä.

– Alkuaikoina puhuimme paljon työasioita kotona. Hänen edesmennyt äitinsä sanoikin, että voisiko välillä puhua muustakin, Seppo muistelee.

– Arvostamme myös toistemme vahvuuksia. Titalla on nykyajan vahvuudet, ja minulla on taas kokemusta. Titta on ulospäinsuuntautuvampi vielä enemmän kuin meikäläinen. Hän on hetkessä elävä, joka syttyy herkästi kaikesta. Minä taas pitkällä tähtäimellä mietin ja suunnittelen asioita.

– Vahvuus on se, että olemme erilaisia ihmisinä, ja yrityksessä tietyt asiat tuli luonnostaan toiselle, lisää Titta.

Räiskyvä Titta toi yritykseen vielä lisää näkyvyyttä.
– Olen tosi sosiaalinen, ja uskon verkostoitumisen voimaan. Isä taas on asiantunteva, luotettava ja hauska. Hän loi aina hyvän työilmapiirin. Kun teimme yhdessä töitä, olimme tosi aikaansaavia, summaa Titta.

Molemmat ovat vaikuttaneet puhtausalalla muutenkin. Seppo oli Etelä-Savon Siivousteknisen yhdistyksen puheenjohtajana yli 10 vuoden ajan, ja Titta on tällä hetkellä Puhtausala ry:n liittohallituksessa ja Kymen Puhtausala ry:n hallituksessa.

Vastustamaton tarjous

Yritys laajeni, mutta samalla pienyrittäjän olisi pitänyt erikoistua enemmän. Neljä vuotta sitten Titta sai vastustamattoman tarjouksen. Yrityksen uudeksi omistajaksi tuli VeliMark Oy, jossa Titta toimii nykyisin aluepäällikkönä.

– Voin rehellisesti sanoa, etten ole päivääkään katunut. Olen saanut tehdä itsenäisesti töitä ja verkostoitua.

Seppo on edelleen vahvasti läsnä puhtausalalla.
– Aina ensimmäisenä soitan isälle, kun tällä alalla tapahtuu.

 

---------------------

Haluatko lukea lisää?

Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 4/2023. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: 

  1. Liity Puhtausala ry:n jäseneksi.
  2. Tilaa lehti ilman jäsenyyttä. 
  3. Osta digitaalinen näköislehti verkkokaupastamme.​​​​
Puhtausala ry