YrityselämäPuhtausala-lehti

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite on sote-alueiden edelläkävijä

Soite siirtyi soteen pienin muutoksin. Puhtaanapidon osaamisesta Soitessa ei tingitä jatkossakaan.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite on sote-alueiden edelläkävijä
Teksti Sanna Tapola

25.04.2023

Sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi Suomessa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Uudistuksen tarkoituksena on ollut varmistaa yhdenvertaiset palvelut kaikilla alueilla, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua.

Sote-uudistus ei ollut kovin järisyttävä Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soitella, joka on Suomen hyvinvointialueista pienin.

– Meillä on ollut sama organisaatio toiminnassa jo vuodesta 2017 lähtien. Suurimmat muutokset olivat ne, että pelastuslaitokset siirtyivät meille ja Kruunupyy taas siirtyi Pohjanmaan hyvinvointialueelle, kertoo Soiten siivoustyönjohtaja Kaija Märsy.

Positiivista uudistuksessa oli, että Märsy sai työtiimiinsä uuden jäsenen, kun Kaija Mäkinen siirtyi palveluohjaajaksi Soitelle Kokkolan kaupungilta.

– Soitessa kaikki palvelut tuotetaan ostopalveluina. Minun tehtäväni on koordinoida puhtaanapidon palveluita ja Kaija huolehtii palveluohjaajana laadunhallinnasta, Märsy toteaa.

Sote-alueella vaaditaan monenlaista osaamista

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue on ollut usein esillä sote-uudistuksen yhteydessä edelläkävijänä.

– Keski-Pohjanmaa on hyvinvointialueista pienin ja sen vuoksi toimintoja on tietysti ketterämpi organisoida. Tämän lisäksi alueella on haluttu varmistaa, että toiminnot säilyvät nimenomaan täällä. Siksi on haluttu olla valmiina ja turvata palvelut hyvissä ajoin, Märsy pohtii.

Siivottavia neliöitä Soitella on noin 125 000, ja kustannukset ovat noin 6 miljoonaa euroa vuodessa. Märsy muistuttaa, että siivoustyön laatu on oltava aina sosiaali- ja terveyspalveluissa korkealla, siksi myös henkilöstön osaaminen on erittäin tärkeää. Lisäksi puhtaanapito vaatii monenlaista ammattitaitoa.

– Terveydenhuollossa on osattava siivota oikein, eikä laadusta voida joustaa. Lisäksi sairaalassa laitoshuoltajan työhön voi kuulua myös muuta oheistyötä, esimerkiksi vuodehuoltoa ja ateriapalvelua. Joillain osastoilla laitoshuoltaja osallistuu myös potilastyöhön.

Kuva: Soite

Verkostoitumalla vertaistukea ja uutta tietoa alasta

Märsy kaipaa yhteydenpitoa ja kommunikaatiota myös muiden hyvinvointialueiden kanssa.

– Voi olla, että painimme samanlaisten haasteiden kanssa ja siksi olisi hyvä saada vertaistukea ja vaihtaa kokemuksia muiden hyvinvointialueiden kanssa, Märsy toivoo. Puhtausalan henkilöjäsenenä pitkään olleelle Märsyllä Puhtausala ry:n palvelut ovat tuttuja.

– Yritysjäsenenä Soite hyötyy jäsenyydestä monella tavalla. Voimme osallistua laadukkaisiin koulutuksiin sekä lukea meille tärkeää lehteä ja saada näin uutta, ajankohtaista tietoa alalta.

Puhtausala ry