Selkokielinen sisältöPuhtausala-lehti

Kotien varaemäntä

Mari Kilponen löysi oman alansa rohkeasti kokeilemalla. Nykyään hänellä on menestyvä yritys Topakat & Kätevät Oy. Yritys tekee kotisiivouksia.
Kotien varaemäntä
Teksti Hanna Ojamo ja Johanna Kartio Kuvat Nelli Kivinen

20.02.2024

Ennen puhtausalaa Mari Kilponen kokeili graafista alaa ja lähihoitajan työtä. Kun Kilponen työskenteli graafisena suunnittelijana, hän huomasi, että hän oli enemmän kiinnostunut ihmisistä.

Kilponen vaihtoi alaa ja haki lähihoitajakoulutukseen. Hoitotyö oli kuitenkin raskasta. Kilponen tunsi, että hän ei voinut tehdä työtä niin hyvin kuin halusi. Hän keskeytti opinnot, ja mietti taas kovasti omaa työuraansa.

”Löysin kultajyvän”

Kilponen päätti hakea opiskelemaan puhtaus- ja kiinteistöalaa. Heti opintojen alussa hän tunsi, että oli löytänyt oman alansa.

– Tunsin, että löysin kultajyvän, Kilponen kertoo nauraen.

Kilponen valmistui alle vuodessa kodinhuoltajaksi. Hän suoritti työssäoppimisjaksot Palvelukoti Hopeassa Vantaalla.

Kilponen sanoo, että hyvä työpaikkaohjaaja on oppimisen kannalta todella tärkeä ihminen.

– Haluan kiittää työpaikkaohjaajaani Kati Saarista. Hän opetti minulle harjoittelun aikana, miten siivotaan hyvin ja miten kohdataan asiakas arvokkaasti.

Valmistumisen jälkeen Kilponen jäi töihin Palvelukoti Hopeaan. Sen jälkeen hän työskenteli laitoshuoltajana, toimitilahuoltajana ja hoiva-avustajana eri yrityksissä. Eniten Kilponen nautti työstä asiakkaan kotona.

Mari Kilponen nauttii työstään puhtausalalla. Hän arvostaa työtään, joka on tärkeää koko yhteiskunnalle. 

Topakka Emäntä syntyy

Kilponen alkoi tehdä kotisiivouksia. Ensin hän toimi kevytyrittäjänä. Asiakkaita tuli lisää, ja yritys kasvoi. Maaliskuussa 2020 hän perusti toiminimellä yrityksen Topakka Emäntä.

Kilponen kertoo, että yrityksen nimi on tarkkaan mietitty. Topakka Emäntä on henkilö, joka on taitava ammattilainen. Hän on varaemäntä kodinhoidossa, jos itse ei jaksa hoitaa kotia.

– Suurin osa asiakkaista on ikääntyneitä tai lapsiperheitä. Asiakkaan kohtaaminen on todella tärkeää, kun ollaan asiakkaan omassa kodissa. Liian kiire ei saa olla, Kilponen sanoo.

Kasvun vuosi 2022

Pian asiakkaita oli niin paljon, että Kilponen tarvitsi apua. Topakka Emäntä -yritykseen palkattiin työntekijä syksyllä 2021. Yritys kasvoi edelleen. Kilponen perusti osakeyhtiön Topakat & Kätevät Oy:n. Silloin Topakka Emäntä -yritys tuli osaksi uutta yritystä.

– Vuosi 2022 oli meille todellinen kasvun vuosi, Kilponen kertoo.

Tällä hetkellä Topakat & Kätevät Oy:ssä on kymmenen työntekijää.

Kotisiivooja tarvitsee koulutusta

Kilponen uskoo, että puhtausalan arvostus nousee, kun työntekijöillä ja yrittäjillä on ammattikoulutus. Kotisiivous on myös ammattisiivousta, ja se pitäisi ymmärtää.

– Koulutus helpottaa työtä. Asiakas on tyytyväinen, kun siivous tehdään hyvin. Silloin laatu on kunnossa. Ihmiset myös luottavat yrityksen toimintaan, kun sen henkilökunta on saanut ammattikoulutuksen, Kilponen sanoo.

Kun yritykseen luotetaan, se tuo lisää rahaa yrityksen kassaan.

– Puhtausala on monipuolinen ala. Tällä alalla oma osaaminen näkyy. Siivous ei ole näkymätöntä, vaan erittäin näkyvää ja tärkeää, Kilponen sanoo.

---------------------

Haluatko lukea lisää?

Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 4/2023. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: 

  1. Liity Puhtausala ry:n jäseneksi.
  2. Tilaa lehti ilman jäsenyyttä. 
  3. Osta digitaalinen näköislehti verkkokaupastamme.​​​​
Puhtausala ry