Puhtauden helmetPuhtausala-lehti

”Koulusiivous on työ, jota tehdään sydämellä”

Äitinsä jalanjäljissä siivoojaksi päätynyt Satu Salmela on nähnyt Puhtausalan kehityksen 40 vuoden ajalta. Lasten ja nuorten parissa työskentely tuo iloa kokeneen ammattilaisen työpäiviin.
”Koulusiivous on työ, jota tehdään sydämellä”
Teksti Hanna Ojamo Kuvat Mirva Stenmark

28.06.2023

Satu Salmela on toiminut koulusiivoojana lähes 30 vuotta. Salmela kertoo, että parasta siivoustyössä on ehdottomasti vapaus ja mahdollisuus itse suunnitella työpäivät sekä vaikuttaa oman työpäivän kulkuun. Puhtausalalla Salmela on työskennellyt yhteensä lähes 40 vuotta.

Salmela valmistui laitoskeittäjäksi vuonna 1980. Puhtausalan ura alkoi opintojen jälkeen Teletalolla ikkunanpesijänä. Salmela työskenteli myös keittiöapulaisena ja kotisiivouksessa, ennen kuin aloitti siivoojana Kokkolan kaupungin palveluksessa, vuonna 1988. Laitoshuoltajaksi Salmela opiskeli työn ohessa oppisopimuksella, vuonna 2006. Päätyön ohessa Salmela on tehnyt jo kahdenkymmenen vuoden ajan siivoustyötä Kokkola Cupissa. Kokkola Cup on kesäisin järjestettävä jalkapalloturnaus.

Salmela oli jo pikkutyttönä äidin mukana työpaikalla auttamassa ja pyyhkimässä pulpetteja. Salmelan äiti työskenteli kyläkoululla keittäjänä ja siivoojana.

– Eihän sitä tuolloin osannut arvata, että jään joskus koulusiivoustyöstä eläkkeelle, Salmela kertoo.

Salmelalla on vielä muutama vuosi työuraa jäljellä ennen eläkkeelleen siirtymistä.

Kehittyvä puhtausala

Salmela kertoo, että puhtausala on kehittynyt paljon positiiviseen suuntaan hänen työuransa aikana. Yksi suurimmista muutoksista arjessa on ollut siirtyminen froteesta, lankamopeista ja puristinlaitteesta mikrokuituisiin siivoustekstiileihin ja esivalmisteluun. Esivalmistelu on helpottanut, keventänyt ja tehostanut arjen käytänteitä. Aiemmin siivousvaunun lisäksi mukana oli myös puristinlaite ja väljä vesi. Onneksi tästä on päästy pois ja ainoa vesi, mitä siivousvaunussa enää kuljetetaan mukana, on esivalmistelussa siivoustekstiileihin lisätty kosteus, kostutuspullo sekä puhdistusaineen käyttöliuos.

– Myös perussiivoukset ovat helpottuneet paljon koneellisen siivouksen, lattiamateriaalien, lattianhoitojärjestelmien sekä puhdistusaineiden kehittyessä. Siivouksen prosessien kehittyessä, niska-hartiakivut ovat vähentyneet, Salmela kertoo.

Jokapäiväistä siivoustyötä on Salmelan mukaan helpottanut kovasti myös se, että siivouskohteissa on nykyään pyykinpesukoneet ja siivoustekstiilit voidaan pestä paikan päällä. Aiemmin mopit ja siivouspyyhkeet lähetettiin pesulaan pestäväksi. Prosessi on tehostunut ja tekstiilit ovat aina varmasti puhtaita.

Aiempiin vuosiin verrattuna iso muutos on tapahtunut myös siinä, että kalusteet ovat kehittyneet. Oppilaat nostavat Salmelan kohteessa tuolit pulpettien kansien väliin ja kenkätelineet ovat irti maasta, näin myös moppaus on kevyempää. Kalusteita ei enää tarvitse siirtää joka päivä. Myös säätövarsi helpottaa työtä ja mahdollistaa parempaa työergonomiaa.

– On hienoa, kuinka myös puhtausalan perehdytys on mennyt eteenpäin. On tärkeää, että työhön perehdytetään kunnolla.

Silloin, kun siivooja tietää, mitä häneltä odotetaan ja mitä omaan työnkuvaan kuuluu, on paljon helpompi sitoutua omaan työhönsä.

Salmela haluaa nostaa esiin myös, kuinka tärkeä ja iso rooli työvaatteilla on siivoojan arjessa. Salmela on pitkän uransa aikana ehtinyt nähdä myös työvaatteiden kehityskaaren.

– Siivoojan työasut olivat aiemmin epäkäytännöllisiä ja vaatimattomia. Siivoojan työ on liikkuvaa työtä, jossa työasun istuvuus on tärkeää. Siivooja haluaa pukeutua hyvännäköiseen ja trendikkääseen työasuun, joka huokuu ajan henkeä ja jossa voi tuntea ammattiylpeyttä. Onneksi valikoima on laajentunut ja organisaatioilla on mahdollisuus valita mahdollisimman kivat ja istuvat työasut työntekijöilleen, Salmela muistuttaa.

Koulusiivoojana työskentelevä Satu Salmela nauttiin työstään lasten ja nuorten parissa.

Koulusiivous on oma maailmansa

Koulusiivouksessa siivoojalla on tärkeä rooli lasten ja nuorten arjessa. Siivooja toimii väkisinkin oheiskasvattajana. Salmela nauttii työstään koulusiivouksessa.

Salmela kertoo, että on aina tehnyt työtään sydämellä.
– Lasten ja nuorten kanssa on kiva tehdä töitä. Joka päivä tulen ilolla koululle. Oma asenne ratkaisee. Minä en ole sairaslomilla joutunut olemaan, joka päivä on ihanaa lähteä töihin.

– On tärkeää, että lapsille ja nuorille annetaan vastuuta ja, että toisen työn arvostusta opetetaan, Salmela kertoo.

Siivoojan työ helpottuu, kun kaikki huolehtivat yhteisestä siisteydestä

Vastapainona siivoustyölle Salmela viettää aikaa tyttäriensä sekä lastenlastensa kanssa, harrastaa joogaa ja ristikoiden täyttämistä. Työmatkat taittuvat pyöräillen, kesät ja talvet. Fyysisestä kunnosta huolehtiminen on Salmelalle tärkeää.

– Sitä jaksaa paremmin sitten myös työssä, Salmela kertoo.

Salmela haluaa kiittää Kokkolan kaupungin puhtauspalveluorganisaatiota, työkavereita sekä kaikkia esihenkilöitä.

– Joustoa on aina ollut puolin ja toisin. Kokkolan kaupungin työyhteisössä olen tuntenut aina olevani tärkeä ja tasavertainen työntekijä, Salmela kertoo.

---------------------

Haluatko lukea lisää?

Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 2/2023. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: 

  1. Liity Puhtausala ry:n jäseneksi
  2. Tilaa lehti ilman jäsenyyttä. 
  3. Osta digitaalinen näköislehti verkkokaupastamme.​​​​
Puhtausala ry