Vaikuttavuus

Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta ja siivouksesta, päivitetty 23.4.20

Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta ja siivouksesta, päivitetty 23.4.20

08.04.2020

Siivous koronavirusepidemian aikana -webinaarissa 3.4.2020 sekä sitä ennen että sen jälkeen on tullut runsaasti kysymyksiä aiheeseen liittyen. Tässä artikkelissa on koottuna kysymyksiä ja vastauksia teemoittain.

Tätä artikkelia päivitetään ja täydennetään, sitä mukaan kun tietoisuus koronaviruksesta lisääntyy.

Otamme mielellämme vastaan uutta ja pävitettävää tietoa. Ole yhteydessä [email protected]



Puhdistus- ja desinfiointiaineiden käyttö, kysymykset 1 – 16

1.    Miten vetyperoksidihöyrytys tehoaa?

  • Vetyperoksidihöytyys on menetelmä, joka on tarkoitettu puhtaiden ja kuivien pintojen desinfiointiin. Höyrytys ei poista likaa. Työjärjestys on, että tila puhdistetaan ensin yleispuhdistusaineella ja sitten automaattinen peroksidihöyrytys päälle. Kuivahöyrytyslaitteella sumutettu vetyperoksidi tuhoaa sekä ilmassa että pinnoilla olevat mikrobit ja hajoaa lopuksi vedeksi ja hapeksi.
  • Markkinoille on tullut myös sumutettavia desinfioivia aineita, joita voidaan käyttää mikrobien tuhoamiseen jo ennen pintojen puhdistamista. Tällainen aine pureutuu siis orgaanisen liankin läpi. Puhtausalalehti 3/20 aiheesta lisää.
  • Tiloissa ei saa oleskella vetyperoksidihöyrytyksen eikä myöskää desinfioivan sumutuksen aikana!

2.    Millä pitoisuudella kloori tehoaa koronavirukseen?

  • 200 – 500 ppm

3.    Kun on tehostetussa siivouksessa käytössä Oxivir Plus desinfioiva puhdistusaine, niin tarvitseeko pintoja puhdistaa yleispuhdistusaineella ennen Oxivir-puhdistusta tiloissa, joihin ei ole tilattu koronaviruksen poistoa vaan tehostettu siivous esimerkiksi kiinteistön yleisissä tiloissa (porrashuone, pesutupa, ym)?

  • Silloin kun ei ole todettua virusepäilyä tehostetussa siivouksessa pärjää hyvin mikrokuitupyyhkeillä ja heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Mainituissa tiloissa porrashuoneet ja pesutuvat tms. voidaan normaaliin siivoukseen ottaa kosketuspintojen eli portaiden kaiteet, ovien kahvat ja hissien nappulat jne. puhdistamiseen Oxivir tai muu desinfioiva puhdistusaine, joka siis sekä puhdistaa että desinfioi, ym. Siivoustaajuus kosketuspintojen puhdistamisen suhteen on erittäin suositeltavaa nostaa normaalia tiheämmäksi, useita kertoja viikossa.

4.    Onko yleispuhdistusaine (heikosti emäksinen) ja mikrokuitupyyhe riittävä asuinkiinteistöjen yleistentilojen kosketuspinnoilla vai pitäisikö ottaa käyttöön kvattipitoinen puhdistusaine?

  • Katso edellinen vastaus.

5.    Saunatiloissa on käytössä hyvä rasvanpoistoaine. Tilat siivotaan 1 x viikossa, toinen kerta tarkistussiivous, mitä puhdistusainetta suositellaan käytettäväksi desinfioinnissa? 

  • Suositeltava aine voi olla vetyperoksidipohjainen pesevä desinfiointiaine, joka on käyttäjä ja ympäristöystävällinen. Toki myös klooripitoiset ovat koronaan tehoavia.  
  • Tässäkin on tärkeintä, että saunatilat pestään jokaisen saunan käyttöpäivän jälkeen hyvällä mekaniikalla ja heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Jos siis on viikonloppuna saunavuoroja esim. pe ja la, tulisi siinä välissä siivota hyvin, sekä myös lenkkisaunan jälkeen, jos sellainen on viikolla.
  • Desinfioiva puhdistusaine on hyvä ottaa saunatiloissa kosketuspintojen puhdistamiseen jokaisella saunan siivouskerralla.

6.    Onko pesevät desinfiointiaineet tehokkaita?

  • Puhdistavat desinfiointiaineet ovat kyllä tehokkaita mutta niiden tulee antaa vaikuttaa pinnalla useita minuutteja, eli pinnan tulisi jäädä kosteaksi.
  • Orgaaninen näkyvä lika voi myös heikentää desinfiointiaineiden tehoa. Osassa puhdistavista desinfiointiaineista voi tensidit kerrostua pinnalle ja se on ravintoa mikrobeille.

7.    Puhdasvesiasia jäi hieman epäselväksi, eli miten ohjeistan siivoojia, kun meillä on käytössä Ultra H20 puhdasvesi. Heikosti emäksinen puhdistusaine vai ilman ja sen jälkeen desinfiointi?

  • Tersanon otsonivesi on läpäissyt koronatestit 99,99%:sesti 1 minuutin vaikutusajalla. Lue lisää tästä 

  • Biosidiasiantuntijan mukaan puhdistavat vedet eivät ole riittäviä puhdistukseen koronavirusepidemian aikana. Eli vähintäänkin tarvitaan heikosti emäksisistä puhdistusainetta ja mikrokuituisia siivoustekstiilejä puhdistavan veden lisäksi ylläpitosiivouksessa, kun tiloissa ei ole ollut tartunnan saanutta henkilöä. Jos on epäily tai todettu, että sairastunut henkilö on oleskellut tiloissa, on syytä myös desinfioida kosketuspintoja puhdistamisen jälkeen.

8.    Voiko aktiivivettä käyttää puhdistuksessa ennen klooria?

  • Voi käyttää (mutta puhdistavan veden tehoa korovirukseen ei ole osoitettu). Katso edellinen vastaus. Tersanon otsonivesi on läpäissyt korona testit!

9.    Monissa medialle ammattilaisten antamissa neuvoissa suositellaan, että pinnat puhdistettaisiin ensin normaalisti ja sen jälkeen uudelleen desinfioivalla puhdistusaineella. Jossain siivousohjeessakin huomasin tämän. Onko tarpeen puhdistaa ja desinfioida erikseen kosketuspintoja koronassa?

  • Kyllä näkyvän lian puhdistaminen on tärkeää ennen desinfiointia, jos se vain on mahdollista. Lika heikentää desinfiointiaineiden tehoa. Katso edellisiä vastauksia.

10.     Olen käsittänyt, että desinfiointi ei riitä, jos pinta on valmiiksi likainen eli yksin kloori ei riitä ja yleispuhdistusainetta mikrokuidun kanssa tarvitaan ohessa. Ollaanko samalla linjalla edelleen?

  • Kyllä juuri näin. Katso edelliset vastaukset.

11.    Mites jos on likarasitusta kestävä desinfektioaine, kuten Oxivir, ja siivotaan oikeilla käyttöliuoksilla, tehdäänkö kuitenkin varmistukseksi puhdistus ensin yleispuhdistusaineella?

  • Katso edellisiä vastauksia.

12.    Kloorin käyttö mikrokuidulla - uhka vai mahdollisuus? Olen ymmärtänyt, että mikrokuitu ei tykkää kloorista. Pilaako kloori mikrokuidun rakenteen?

  • Ei pilaa. Natriumhypokloriitti toki poistaa mikrokuidusta värin, mutta ei vähennä tehoa.

13.    Onko Suma Bac (desinfioiva puhdistusaine) riittävä puhdistamaan kosketuspinnat ns. puhtaissa tiloissa?

  • Suma Bac on tarkoitettu lähinnä elintarviketilojen ja laitteiden desinfioivaan puhdistukseen.  

14.    Käytämme Oxivir + 15 % käyttöliuosta kosketuskohtien ja WC -tilojen siivouksessa. Onko liian vahva liuos?

  • Kyllä on. Oxivirista riittää 3,5% liuos. Liuosten vahvuuksissa on kuitenkin huomioitava sairaanhoitopiireittäin olevat suosituserot.

15.    Meillä on käytössä klorilli, kahta eri annostusta käyttäen, pulloissa siis: 1-vaih. on 5000 ppm, 7,5 dl vettä ja 2,5 dl klorillia. 2-vaih on 500-1000 ppm, 9,7-9,5 dl vettä ja 30-50ml klorillia. Kummalla annostuksella pyyhimme huoneissa pintoja, jos kyseessä vaan koronaan sairastunut muttei erite? 

  • Heikosti emäksinen yleispuhdistusaine ensin, jotta lika saadaan pinnoilta pois, sen jälkeen kosketuskohtien puhdistamista tehostetaan desinfioivalla puhdistusaineella, jolloin kloorin vahvuutena käytetään 200-500 ppm. 

16.    Käytämme klorillia huoneen loppusiivouksessa yleensä aina suoraan kaikille pinnoille mikrokuitupyyhkeille kostutettuna, pitäisikö ensin aina käyttää yleispuhdistusainetta?

  • Koska orgaaninen lika voi heikentää desinfioivan aineen tehoa ja koska joidenkin puhdistavien desinfiointiaineiden tensidit voivat myös kerrostua, joten on suositeltavaa puhdistaa pinnat ensin heikosti emäksisellä aineella.


Pyykkihuolto, kysymykset 17 – 19 

17.    Voiko klooria käyttää mikrokuituisten siivouspyyhkeiden kanssa ja voiko likaiset pyyhkeet pestä 60 asteessa?

  • Klooria voi käyttää mikrokuiduille.
  • Mikrokuitupyyhkeet, joiden kanssa on käytetty klooria, on hyvä huuhdella kylmällä vedellä ennen pesukoneessa pesua tai käyttää esipesuohjelmaa. Vesipesussa kloorin pitoisuus pesuveteen liuenneena on niin pieni, että lämpimässä vedessä muodostavat myrkylliset höyryt eivät ole ongelma 60 asteen pesussa. Pesukone on suljettu systeemi ja huuhtelut poistavat vaaralliset kloorihöyryt.

18.    Siivoustekstiilit mitä on käytetty kloorien kanssa ja pestään koneessa, mikäli lämpötila ei saa olla 60 astetta, riittääkö 40 pesu myös tuhomaan tekstiileistä pesussa irronneen kloorin takia?

  • Koronaviruksen tuhoutuminen alkaa +56 asteessa ja useimpien muidenkin mikrobien vasta yli 60-70 asteessa, eli 40 astetta ei riitä tuhoamaan koronaa. Katso edellinen vastaus.

19.    Riittääkö esipesu mikrokuitupyyhkeille pyykinpesukoneessa huuhtomaan kloorin pois vai pitäisikö ottaa käyttöön kertakäyttöisiä liinoja kloorin kanssa siivouksessa?

  • Huuhtelu tai esipesu poistavat mikrokuitupyyhkeistä klooria. Kertakäyttöiset siivoustekstiilit ovat järkeviä ottaa käyttöön, jos tilassa on sairastunut henkilö.


Henkilösuojaimien käyttö, kysymykset 20 - 26

20.    Mikä on näkemyksenne tällä hetkellä hengityssuojaimien käyttöön siivottaessa tiloja, joissa koronatartuntaa ei ole todettu? Siivouskohteinamme on koteja ja kiinteistöjen yleisiä tiloja. Meillä on FFP2 luokan hengityssuojaimia, joissa on uloshengitysventtiili. Mikäli suojainta käyttää, niin tuleeko se käytön jälkeen hävittää vai voiko sitä mitenkään desinfioida ja käyttää uudelleen? 

  • Hengityssuojaimien käyttöä yleisesti ei suosittele vielä WHO eikä myöskään THL/TTL, koska jos hengityssuojainta ei käytetä oikein, se voi jopa lisätä tartuntavaaraa. Eli jos ei ole todettua tai syytä epäillä tartuntavaaraa, ei hengityssuojaimia tarvitse käyttää, kunhan säilyttää riittävän ison turvaetäisyyden eli vähintään 2 metriä.
  • FFP2 ja FFP3 suojaimet sekä suunenäsuojukset ovat kertakäyttöisiä siten, että niitä voidaan käyttää yhden työvuoron ajan. Jos suojain riisutaan kesken vuoron ja puetaan jälleen päälle, on varottava koskemista suojaimen ulkopintaan, joka saattaa olla kontaminoitunut.

21.    Jos siivotaan tiloja, joissa on otettu päivän aikaan vastaan asiakkaista/potilaita, joilla on saattanut olla virus, mutta he eivät ole enää tiloissa siivotessa. Millainen suojaus riittää siivouksen tekijälle?

  • Suojakäsineet, hengityssuojain, kengänsuojat.

22.    Suojaako vinyylikäsineet riittävästi vai täytyykö olla nitriilikäsineet siivouksessa?

  • Nitriilikäsineitä suositaan erityisesti hoitoalalla, sekä työtehtävissä missä pidetään tärkeänä suojakäsineiden kestävyyttä ja turvallisuutta. THL ja TTL suosittelee nitriilikäsineitä erityisesti desinfektioaineita käytettäessä.
  • Vinyylikäsineitä suositaan puolestaan esim. elintarvikealalla, jossa kestävyys ja suojaavuus eivät ole yhtä tärkeitä ominaisuuksia kuin hoitoalalla. 
  • Käsineiden valinta riippuu siitä, kuinka hyvän suojan käsilleen tarvitsee. 

23.    Kestokäyttöisiä suojakäsineitä ei ole aiemmin suositeltu puhdistettavan käsihuuhteella, koska käsihuuhde haurastuttaa käsinettä. Onko tähän nyt tullut muutos?

  • Kestokäyttöiset suojakäsineet pestään vedellä ja saippualla mutta jos niitä ei ole saatavilla voidaan käsineet puhdistaa tilapäisesti myös käsihuuhteella siirryttäessä työtehtävästä toiseen. Kestokäsineetkin tulee vaihtaa riittävän usein uusiin.
  • TTL:n wc:n siivousohjeen mukaan pitkävartiset kestokäyttöiset suojakäsineet puhdistetaan käsihuuhteella jokaisen wc -tilan jälkeen ja päivän päätteeksi pestään.

24.    Onko käsineet pestävä desinfioivalla pesuaineella?

  • Kertakäyttöiset suojakäsineet laitetaan jokaisen työtehtävän/tilan jälkeen roskiin.
  • Kestokäyttöisiä käsineitä pestään vedellä ja saippualla tai vähintään desinfioidaan käsihuuhteella ja työpäivän päätteeksi pestään – aivan tavalliset saippuat käyvät. 

25.     Onko henkilösuojaimet kaikki kertakäyttöisiä? (paitsi suojalasit) Siis kun yhden erityissiivouksen tai muun vastaavan on tehnyt. 

  • Henkilösuojaimet ovat henkilökohtaisia ja myös kertakäyttöisiä, jos ne on niin määritelty. Silloin niitä käytetään enintään yhden työvuoron tai työtehtävän ajan. Katso kysymys nro 9.

26.    Mikä on oikea pukemis- ja riisumisjärjestys henkilösuojaimille?

  • Pukeminen: hengityssuojain, suojalasit, suojavaatetus, kengän suojat, suojakäsineet.
  • Riisuminen: suojakäsineet viimeisenä, siten että niiden ulkopinnasta ei tule ihokosketusta. 


Koronaviruksen säilyminen pinnoilla ja siivousmenetelmät, kysymykset 27 – 45 

27.    Tiedetäänkö koronaviruksesta, kuinka kauan pinnoilla oleva virus on vielä tartuttava? 

  • CoVid-19 koronavirus kuuluu rasvakapseliviruksiin, joka ei säily pinnoilla kovinkaan pitkään. Tiedetään että pahvilla tartuntavaarallisena se säilyy noin 24h, metallilla 48h ja muovilla 72h. Muita pintoja ei ole tutkittu vielä.

28.    Kuinka kauan koronavirus säilyy puupinnoilla?

  • Katso edellinen vastaus.

29.    Miten virus säilyy tekstiileissä?

  • Tutkittua tietoa ei ole, muuta kuin että rasvavaippavirukset eivät selviydy pinnoilla lisääntymiskykyisinä ilman elävää solua kuin muutamista tunneista muutamiin päiviin. 

30.    Olisiko hyvä pitää tila tyhjänä muutaman päivän ennen kuin tila siivotaan, jos on todettu, että siellä on oleskelut tartunnan saanut henkilö?

  • Kyllä jos se on mahdollista, sillä varmistetaan, että pinnoilla olleet virukset ovat lisääntymiskyvyttömiä. Mutta hyviin suojavarusteisiin pukeutuneena tila voidaan siivota hetikin.

31.    Olisiko tuossa tapauksessa järkevää käyttää kuivasumutusta varmistamaan siivouksen turvallisuus? Ja sitten siivouksen jälkeen toistaa tuo kuivasumutus tilan desinfioimiseksi?

  • Orgaaninen lika heiketää vetyperoksidin tehoa eikä sitä voi suositella käytettäväksi siivouksen turvallisuuden parantamiseen. Markkinoilla on sumutettavia desinfiointiaineita, jotka läpäisevät myös orgaanista likaa. Sellaisen aineen käyttö siivouksen ennen siivousta voi lisätä turvallisuutta. Katso kysymys nro. 1.

32.    Kun vaikkapa oppilaitos on käytännössä suljettu useita viikkoja, onko käyttöönotossa/ennen sitä tarpeen jokin perusteellisempi siivous koronan vuoksi?

  • Riippuu siitä onko oppilaitoksessa todettu sairastuneita henkilöitä ennen sen sulkemista. Mahdolliset virukset ovat kuitenkin kuolleet viikkojen kuluessa, eli normaali ylläpitosiivous heikosti emäksistä puhdistusainetta käyttäen varmasti riittää. Saniteettitiloissa voi puhdistusta tehostaa desinfiointiaineella.

33.    Miten jos luokkatiloissa on näitä tekstiilikalusteita? Miten kannattaisi menetellä?

  • Tekstiilikalusteet voidaan imuroida hepasuodattimella varustetulla imurilla, jos on syytä epäillä, että tilassa on oleskellut tartunnan saanut henkilö. Tai mikäli ne ovat pestävissä, pestään desinfioivalla tekstiilien pesuaineella.

34.    Onko saunojen osalta mitään ohjeistusta vai kannattaako yhteiskäytössä olevat saunat olla suljettu?

  • Yhteiskäytössä olevat saunat olisi järkevää sulkea. Mutta jos ne ovat käytössä tulee siivousta tehostaa, niin että jokaisen saunapäivän jälkeen tilat siivotaan. Katso kysymys nro. 5.

35.    Jos ei ole suljettu saunoja, kannattaako harjausta välttää tällaisena aikana? Roiskumisen kannalta mietin.

  • Kannattaa välttää ja valita menetelmä ja väline, joka ei roiskuta kuten harja. Sellainen on esimerkiksi hankausmoppi.

36.    Kumpi on hygieenisempi käsipaperi tai käsipyyherulla?

  • Käsipyyherulla on hygieeninen ja puhdas, kunhan telineen kosketuspinnat puhdistetaan huolellisesti. Käsipaperi voi siis olla hygieenisempi ja käsipaperilla voi sulkea myös vesihanan käsien pesun jälkeen.

37.    Mikäli on tilanne, että joudutaan kuljettamaan tartunnan saaneen tiloista siivouspyyhkeet muualle pesuun, miten se olisi turvallisinta tehdä?

  • Kaikki tekstiilit laitetaan suljettavaan pyykkipussiin, jotta niistä ei pääse mahdolliset viruspartikkelit leviämään.

38.    Riittääkö päiväkodissa kosketuskohtien puhdistus päivittäin vai onko tarve useammin?

  • Suositeltavaa on puhdistaa kosketuspintoja useamman kerran päivässä, jopa muutaman tunnin välein. On muistettava, että päiväkodissa myös lattia voi olla kosketuspinta, jonka puhdistaminen on yhtä tärkeää kuin muidenkin pintojen.

39.    Suositellaanko roskapussien vaihtoa jokaisella siivouskerralla, vaikka kohteessa ei ole todettu koronavirusta?

  • Ei ole välttämätöntä, jos roskat eivät sitä edellytä. Tärkeää on, että roskapussi on helposti tarvittaessa vaihdettavissa, eli sitä ei ole solmittu roska-astian ympärille tai roskapussirulla ei ole kiinni pussissa roska-astian pohjalla.

40.    Mikä on oikea puhdistus yhdistelmäkoneen harjalle käytön jälkeen?

  • Paras vaihtoehto on laittaa koneen harja välineiden pesukoneeseen tai dekoon, jos on siivottu tiloja, joissa on koronavirukseen sairastuneita henkilöitä. Vähintään huolellinen puhdistaminen esim. desinfioivalla aineella. 
  • Myös yhdistelmäkoneen säiliöiden, sekä puhdas- että likavesisäiliöiden käytön jälkeinen puhdistaminen hyvällä mekaniikalla on erittäin tärkeää.

41.    Huoneessa, jossa on sairastunut, tehdään viikkosiivous, riittääkö kun siivotaan vain kosketuspinnat vai pitääkö seiniä yms. siivota?

  • Normaalissa ylläpitosiivouksessa ei tarvitse siivota seinäpintoja kuin tahrojen osalta, muutoin kaikki tasopinnat tulee pyyhkiä, koska pisarat, joissa on virusta laskeutuvat pinnoille, erityisesti kosketuspinnat ja saniteettitilojen siivous on tehtävä huolellisesti aseptista työtapahygieniaa noudattaen ja siivouspyyhkeitä vaihtaen.

42.    Entä kun siivotaan huone muille käytettäväksi, kuinka laajasti seiniä yms. muita on pyyhittävä, siis kun on tauluja, tavaroita, lehtiä? Onko klorilli siihenkin oikea aine, kumpi annostus vai voimmeko käyttää myös Unidroppia, (neutraali yleispuhdistusaine), vai vienoa, (heikosti emäksinen yleispuhdistusaine)?

  • Aina ensin on hyvä puhdistaa pinnat heikosti emäksisellä yleispuhdistusaineella ja sitten vasta desinfioida. 
  • Kloori 200-500 ppm on hyvä, mutta käyttäjä ja ympäristöystävällisempiä desinfiointiaineita ovat vetyperoksidipohjaiset aineet.
  • Koronaviruksen on todettu elävän joitakin vuorokausia pinnoilla esim. muovilla 3 vrk, mutta koska virus ei lisäänny ilman elollista solua, on melko epätodennäköistä, että sitä on tartuntavaarallisena seinä- tms. pinnoilla enää useiden päivien jälkeen.

43.    Onko hihansuojat riittävät vai pitääkö olla pitkävartiset kestokäyttöiset suoja- tai kemikaalikäsineet?

  • Siivottaessa tiloja, joissa on ollut tai on COVID -19 tartunnan saanut sairas henkilö tulee olla hyvä suojavarustus: pitkähihainen suojatakki tai suojaesiliina, hengityssuojain, silmä/kasvosuoja, suojakäsineet, kengänsuojat.
  • oSaniteettitiloissa wc-istuimen pesussa suositellaan kaksinkertaisia suojakäsineitä, joista alimmaiset ovat kertakäyttöiset ja päällimmäiset kyynärpäihin ulottuvat kestokäyttöiset nitriilikäsineet.

44.    Pitääkö sairastuneen omassa huoneessa siivouksen yhteydessä olla aina siivousvälineet siellä vai voiko ne puhdistaa ensin ja tuoda sitten pois sieltä?

  • Siivousvälineet voidaan puhdistaa desinfioivalla aineella. Mahdollisuuksien mukaan suositellaan käytettävän kertakäyttöisiä siivousvälineitä.

45.    Entä oleskeluhuoneet, missä on muita asukkaita mutta yhdellä onkin ollut korona, pitäisikö tyhjentää se ja siivota tarkkaan huomioiden kosketuspinnat mutta entä irtolehdet tai muut mitä ei voi pyyhkiä, heitämmekö roskiin?

  • COVID-19 virus säilyy varsin huonosti lisääntymiskykyisenä ilman elävää solua. Mikäli ei ole todennäköistä, että sairastunut olisi aivastellut/yskinyt suoraan lehtiin tms. pinnoille/tarvikkeisiin ei niille tarvitse tehdä mitään, virus kuolee muutamassa vuorokaudessa. Toki ne voidaan heittää roskiin tai siirtää sivuun joksikin aikaa, jotta ei ole vaaraa, että mahdollinen viruspartikkeli olisi vielä tartuntavaarallinen.
Puhtausala ry