Monipalvelua moderneissa tiloissa
![Monipalvelua moderneissa tiloissa](/site/assets/files/9966/900x450_puh24-4_lastensairaala.jpg)
17.12.2024
Uudessa lastensairaalassa on käytössä ketterä monipalvelumalli, jossa laitoshuoltajat ja hoitologistikot työskentelevät samassa tiimissä ja palvelutyöntekijät täydentävät tarvittaessa tiimiä. Monipalvelu antaa synergiaetuja ja helpottaa sijaisjärjestelyjä.
Monipalvelu on HUSin Runkopalvelujen uusi palvelukonsepti, jossa yhdistyvät laitos- ja ruokahuollon, hoitologistiikan sekä aulan ja asioinnin palvelut. Monipalvelun tavoitteena on lisätä henkilöstön työtyytyväisyyttä, tehostaa HUSin yksiköille tarjottuja palveluja sekä parantaa niistä saatua asiakaskokemusta. Uudessa lastensairaalassa monipalveluun siirryttiin keväällä 2023.
– Kummallakin meistä on vastuullamme noin viisikymmentä työntekijää, kertovat Uuden lastensairaalan palveluesihenkilöt Nina Valkonen ja Pasi Nousiainen.
Uusi lastensairaala on maamme suurin lasten vaativaan erikoissairaanhoitoon keskittynyt sairaala, joka palvelee potilaita kaikkialta Suomesta. Sairaalan jokainen yksityiskohta on suunniteltu lasten hyvinvointia ja toipumista ajatellen. Rakennus sai käyttöönottovuonna 2018 arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon.
![](/site/assets/files/9966/900x450_puh24-4_lastensairaala3.jpg)
Monipalveluorganisaatio on jaettu osastoittain tiimeihin
Uudessa lastensairaalassa työskentelee yhteensä 84 laitoshuoltajaa, jotka huolehtivat tilojen puhtaudesta, potilaiden ruokahuoltoon liittyvistä palveluista, vuodehuollosta ja erilaista huoltopalveluista.
Seuraavaksi suurin ammattiryhmä ovat logistikot, joihin kuuluu varastonhoitajan ja yhden logistiikkatyöntekijän lisäksi neljätoista hoitologistikkoa. He vastaavat potilaiden hoidossa tarvittavien kertakäyttöisten hoitotarvikkeiden jakelusta ja osastovarastojen ylläpidosta sekä osallistuvat asiakaspalveluun.
Viisi vahtimestaria tekevät yhteistyötä ja hoitavat erilaisia aula-asiointiin liittyvä tehtäviä.
Varsinaisia monipalveluosaajia ovat seitsemän palvelutyöntekijää, joiden tehtävänä on laitoshuollon, hoitologistiikan ja vahtimestarityön täydentäminen.
Uudessa lastensairaalassa toimii yhteensä kymmenen tiimiä. Työntekijät on jaettu tiimeihin kerroksittain siten, että kukin kerros on käytännössä oma tiiminsä. Jokaiseen tiimiin kuuluu laitoshuoltajia ja hoitologistikkoja. Monipalvelutyöntekijät työskentelevät kaikissa tiimeissä, aina tarpeen mukaan.
Lisäksi organisaatioon kuuluu kaksi palveluvastaavaa, joiden tehtävänä on huolehtia perehdytyksestä ja olla kentällä työntekijöiden tukena.
![](/site/assets/files/9966/900x450_puh24-4_lastensairaala5.jpg)
Joustavuutta ja monipuolisia tehtäväkuvia
Ennen monialapalveluun siirtymistä Valkonen toimi laitoshuoltajien ja Nousiainen logistiikkapuolen esihenkilönä, joten kummallakin on ollut monipalveluorganisaation johtamisessa paljon uutta opittavaa.
– Esihenkilön työnkuva on muuttunut paljon, kun työntekijöitä on nyt useammasta ammattiryhmästä ja lisäksi niitä, jotka hallitsevat kaikkien eri ammattiryhmän työt. Omaa osaamista on päässyt laajentamaan. Työnantaja on kouluttanut meitä monipalveluun ja olemme saaneet muutoksessa myös toinen toisiltamme paljon tukea, Valkonen ja Nousiainen kertovat.
Monipalvelun etuna on heidän mukaansa se, että palveluita ja prosesseja pystytään kehittämään suunnitelmallisesti ja synergiaetuja voidaan hyödyntää tehokkaasti. Esimerkiksi sijaisuudet järjestyvät entistä ketterämmin.
– Palvelutyöntekijöillä on laaja-alaista osaamista ja heidän lisäkseen meillä on neljä laitoshuoltajaa sisäisiä sijaisuuksia varten, Valkonen kertoo.
Tulevatko eri ammattiryhmien työt ennen pitkää yhdistymään niin, että kaikki tiimin jäsenet tuottavat monipalvelua?
– Minun näkemykseni mukaan tarvitaan moniosaajia niin kuin syväosaajia eri ammattiryhmissä. On kuitenkin hyvä huomioida myös se, että kaikista työntekijöistä ei ole palvelutyöntekijöiksi, Valkonen vastaa.
Palvelutyöntekijä Timo Koutala on tehnyt monipalvelua kolmisen vuotta. Hän kiinnostui tehtävästä työn monipuolisuuden vuoksi.
– Monipalvelussa on mukavinta itsensä kehittäminen ja se, että jokainen päivä on erilainen. Koskaan ei tiedä mitä uusi päivä tuo tullessaan. Haasteena koen työn priorisoimisen: Miten saada työvuoro tehtyä eri osa-alueissa mallikkaasti ja ammattitaidolla loppuun? Siksi tämä monipalvelu kiehtoo minua suuresti, Koutala kertoo.
![](/site/assets/files/9966/900x450_puh24-4_lastensairaala4.jpg)
Ammattilaiseksi kasvaa työnantajan opissa
Uusi lastensairaala on haluttu työpaikka. Esimerkiksi kesätyöntekijöitä ei ole tarvinnut Valkosen mukaan rekrytoida, vaan halukkaat ovat ilmoittautuneet itse. Vetovoimatekijöitä ovat uudet tilat ja työ lasten parissa. Vaatimuksena on, että suomen kielen taidon on oltava riittävällä tasolla.
– Laitoshuoltajan työssä kielitaitoa tarvitaan erityisesti ruokahuollossa, jossa täytyy selvittää erilaisia dieettejä, Nousiainen toteaa.
Sen sijaan alan koulutus ei ole ehdoton pääsyvaatimus.
– HUS on suuri oppisopimuskouluttaja ja tekee tiivistä yhteistyötä Taitotalon ja Keudan kanssa. Kouluttautuminen on vapaaehtoista, mutta moni työntekijöistämme haluaa lähteä oppisopimuskoulutukseen, ja suurin osa laitoshuoltajistamme on koulutettuja, Valkonen selostaa.
Perehdytysohjelma on käynnissä jatkuvasti, sillä myös vanhoja työntekijöitä perehdytetään.
– Perehdytysvartteja tehdään työntekijöiden toivomista aiheista ja yksiköiden tarpeista lähtien. Teemme tiivistä yhteistyötä hygieniahoitajan kanssa, joka perehdyttää osaltaan myös henkilöstöämme, Nousiainen kertoo.
Laitoshuoltajien vaihtuvuus on ollut pientä. Lähinnä vaihtuvuutta aiheuttavat eläköityvä henkilöstö ja nuoret, jotka lähtevät opiskelemaan toista alaa.
– Vanhin konkari tiimissäni on ollut alalla jo neljäkymmentä vuotta, Nousiainen kertoo ylpeänä.
![](/site/assets/files/9966/900x450_puh24-4_lastensairaala2.jpg)
Toimivissa tiloissa lapsipotilaiden ehdoilla
Uusi lastensairaala on suunniteltu siten, että koko kerroksessa on aina sama puhtaustasovaatimus. Osastot ovat joko puhtaita tai erittäin puhtaita tiloja.
– Infektio-osasto on rakennuksen ylimmässä kerroksessa, jossa kuljetaan kaikkein vähiten. Kaikilla osastoilla on myös eristyspotilaita. Puhtaustasovaatimusten vuoksi kaikkien osastojen ovet pidetään lukittuina ja sinne pääsee vain kulkutunnisteella eli ”ovilätkällä”. Vanhemmat pääsevät kulkemaan osastoille lasten mukana, Valkonen ja Nousiainen kertovat.
Taideteosten ja sisustuksen avulla on pyritty siihen, että ympäristö olisi lapsipotilaille vähemmän pelottava, kuin sairaaloissa yleensä. Sairaalassa on potilaille kuntosali ja leikkiosasto sekä nuorille suunnattu aktiivihuone, jossa on soittimia ja muita virikkeitä. Kaikilla vuodeosastoilla on myös omat leikkihuoneet.
- Laitoshuoltajilla on täällä leluhuoltoa tosi paljon
Valkosen ja Nousiaisen mukaan sairaalan pinnat ovat helppohoitoisia ja rakenteet toimivia. Ainoastaan robotiikan hyödyntämisessä on ollut haasteita.
– Robotit eivät oikein pääse työskentelemään täällä, koska lapset ovat niin kiinnostuneita niistä, he mainitsevat hymyillen.
---------------------
Haluatko lukea lisää?
Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 4/2024. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: