VaikuttavuusPuhtausala-lehti

Parasta puhtautta -ohjelma pakottaa pysymään liikkeellä

Pro-Kaks kotityöpalveluille on myönnetty Parasta Puhtautta -diplomi osoituksena yritystoiminnan vastuullisuudesta ja kannattavuudesta.
Parasta puhtautta -ohjelma pakottaa pysymään liikkeellä
Teksti Sanna Tapola Kuva Studio Psv/Noora Slotte

15.02.2024

Pro-Kaks kotityöpalvelut on keminmaalainen, Oulussa toimiva yritys, joka tarjoaa yritys- ja yksityisasiakkailleen siivouspalveluja sekä erilaisia asiointi- ja avustamispalveluja. Yritys kuuluu Pro-Kaks Oy -yritykseen, jossa toimii myös Meri-Lapin Keskuspesula. Pro-Kaks kotityöpalveluissa työskentelee kahdeksan henkeä.

Yrityksiä pyörittää sisaruskaksikko Annukka Kääriäinen ja Annaleena Laakso, jotka ovat molemmat tunnettuja yrittäjiä Oulussa. Siskokset valittiin Lapin vuoden yrittäjiksi 2022, ja yksi valintaan johtaneista kriteereistä oli vastuullisuuden huomioiminen yrityksen toiminnassa.

Laakso kertoo, että Keskuspesulalla on jo käytössä DNV:n auditoimat johtamisjärjestelmät ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 sekä SFS-EN-14065.
– Kotisiivoukseen ei sen sijaan oikein ole sopivan kokoisia ja ketteriä sertifiointeja, jatkaa Kääriäinen.

Puhtausalan Parasta Puhtautta -vastuullisuusohjelma tuntui tästä syystä hyvältä keinolta todentaa vastuullinen toiminta Keskuspesulan lisäksi myös Pro-Kaks kotityöpalveluissa.
– Se, mitä kehitetään, pitää tämän kokoisessa yrityksessä hyödyttää liiketoimintaa nopeasti. Prosessin pitää tästä syystä olla ketterä, Kääriäinen lisää.

”Kehityshalukas ja asiantunteva”

Parasta Puhtautta -vastuullisuusohjelmassa käydään läpi neljä liiketoiminta-aluetta: henkilöstöhallinto, toiminnan laatu, asiakkuuden hallinta sekä talous. Prosessin lopussa Puhtausala ry:n hyväksymä arvioija suorittaa arvioinnin, jonka suoritti tällä kertaa Puhtausala ry:n koulutusasiantuntija Outi Komi.

Komin mukaan Pro-Kaks kotityöpalvelut on seitsemäs yritys, joka on läpäissyt Puhtausala ry:n vastuullisuusohjelman.
– Arvioinnissa yrityksestä huokui kehityshalukkuus ja asiantuntijuus. Pro-Kaks kotityöpalveluissa panostetaan henkilöstön koulutukseen, johdetaan arvostavasti ja jaetaan vastuuta. Lisäksi yritys on valmis hyödyntämään toimintaa tukevia uusia teknologisia ratkaisuja, Komi kertoo.

Ei olekaan sattumaa, että sisarukset ovat alueella ajatusjohtajia, joiden puoleen ulkopuoliset kääntyvät monessa alaan liittyvässä asiassa.
– Kääriäinen ja Laakso ovat aktiivisia toimijoita yrittäjäjärjestössä, ja he ovat rakentaneet hyvän asiantuntijaverkoston tukemaan päivittäistä yritystoimintansa, Komi sanoo.

Ulkopuolista apua kehittämiseen

Kääriäinen toteaa, ettei ole koskaan halunnut yrittäjänä jäädä paikoilleen.
– Yrityksen toimintaa on kehitettävä jatkuvasti. Vaikka kuinka pitäisi asioita valmiina, kummasti sitä prosessin aikana taas huomasi, että aina löytyy kehitettävää. Se tuo konkreettisesti esiin sen, että paikoilleen ei saa jäädä.

Kääriäinen on tyytyväinen yhteensä neljä kuukautta kestäneeseen prosessiin.
– Oli hyvä, että aikataulu oli tiivis, koska se pakotti meidät paneutumaan asioihin kunnolla. Toisaalta pieni organisaatiomme myös mahdollisti tämän aikataulun. Saimme etukäteen hyvän ohjeistuksen, jonka avulla kykenimme valmistautumaan etukäteen tapaamisiin.

Vastuullisuusohjelman parasta antia Kääriäisen mukaan oli se, ettei haastavien asioiden kanssa jää yksin.
– Koen tärkeäksi, että voimme sparrata asioita jonkun ulkopuolisen kanssa. Toisaalta Parasta puhtautta -diplomin avulla voimme kertoa vastuullisesta toiminnastamme myös muille. Oulun alueella on tällä hetkellä noin 130 kotisiivousta tarjoavaa yritystä, ja tästä porukasta meidän on erottauduttava.

Henkilöstöhallintoon kului eniten aikaa

Toiminnan laatu oli Kääriäisen mielestä arvioitavista liiketoiminta-alueista haastavin, talous taas helpoin.
– Meillä oli taustalla käytössämme vuodesta 2012 Kotityöpalvelun laatulautakunnan myöntämä laatusertifiointi, mutta aika ja menetelmät ovat muuttuneet kymmenessä vuodessa paljon. Talouteen liittyvät asiat saimme koottua helpoiten, sillä se osa-alue on hyvin säädeltyä ja olemme dokumentoineet kaikki asiat hyvin.

Henkilöstöhallintoon Pro-Kaks kotityöpalvelut käytti prosessissa eniten aikaa, ja se poiki myös eniten kehityskohteita tulevaisuuteen.
– Saimme prosessista uusia ajatuksia teknologiseen kehitystyöhömme. Tajusimme muun muassa kätevämmän tavan toteuttaa yhden teknologisista haasteistamme, Kääriäinen iloitsee.

 Parasta puhtautta -vastuullisuusohjelma

---------------------

Haluatko lukea lisää?

Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 4/2023. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: 

  1. Liity Puhtausala ry:n jäseneksi.
  2. Tilaa lehti ilman jäsenyyttä. 
  3. Osta digitaalinen näköislehti verkkokaupastamme.​​​​

 

Puhtausala ry