Puhtauden helmetPuhtausala-lehti

Perussiivouksen edelläkävijä

Aarne Eränen on pitkän linjan yrittäjä puhtausalalla. Autoteknikkona aloittanut Eränen kokee työnsä puhtausalalla tärkeäksi ja merkitykselliseksi.
Perussiivouksen edelläkävijä
Teksti Hanna Ojamo Kuvat Hanna Ojamo ja Aarne Eräsen kotialbumi

02.05.2023

Aarne Eränen on kokenut perussiivouksen ammattilainen. Etelä-Suomessa toimivan Beretta Palvelut Oy:n toimitusjohtajana työskentelevä Eränen on erikoistunut haastaviin perussiivouksiin, kuten hajunpoistoihin ja sisäilmasiivouksiin sekä vaikeasti puhdistettaviin lattiapintoihin. Eränen on erikoistunut myös tekstiilipintojen puhdistukseen sekä lattiapintojen hiontoihin.

Eränen havaitsi jo 1990-luvulla, että tekstiililattioiden puhdistus ja hoito ei ollut Suomessa suunnitelmallista, joten hän alkoi erikoistua juuri tekstiilipintojen puhdistukseen ja hoitamiseen. Eränen opiskelikin tekstiililattioiden hoitoa muun muassa Englannissa ja Yhdysvalloissa. Englannissa Eränen on opiskellut myös vahinkosaneeraukseen liittyvää siivousta, erityisesti hajunpoistoon ja desinfiointiin liittyviä erikoispuhdistuksia.

Autoteknikosta myyntiedustajaksi

Eränen on aiemmalta koulutukseltaan autoteknikko. Hän valmistui autoteknikoksi vuonna 1986. Ammattiin valmistumisen jälkeen Eränen työskenteli Ajokilla, bussien viimeistelyasennusten parissa. Eräsen urasuunnitelmissa oli edetä omalla alalla, mutta melko pian hän havaitsi, että työtehtävässään Ajokilla hän ei pääsisi etenemään urallaan niin vauhdikkaasti, kuin toiveissa alkujaan oli.

– Tuli tunne, että piti keksiä jotakin muuta, Eränen toteaa hymyillen.

1980-luvun lopussa elettiin vielä suoramyynnin aikaa. Eränen työskenteli jonkin aikaa myyntiedustajana siivouskoneita kotitalouksille myyvässä yrityksessä, myyden pölynimureita ovelta ovelle.

– Tulihan sitä kauppaakin jonkin verran ja asiakaspalveluhan siinä hommassa oli parasta, mutta ei se homma kyllä muuten ollut minua varten, Eränen kertoo.

Myyntiedustajan työnkuva jatkui kuitenkin seuraavassa työssä autotarvikemyynnin parissa ja Eränen työskenteli Würthin tytäryhtiössä, Recafinnissä, aina siihen asti, kunnes siirtyi puhtausalalle yrittäjäksi.

“Lika on uusiutuva luonnonvara”

Ensimmäisen perussiivoukseen erikoistuneen yrityksensä Eränen perusti siskonpoikansa Pekka Pohjarannan kanssa vuonna 1988. Pohjaranta oli todennut Eräselle, että lika on uusiutuva luonnonvara ja sitä riittää. Hämeen Pesutekniikka oli erikoistunut pihojen ja ulkoalueiden puhdistukseen. Myöhemmin Eränen myi osuutensa Hämeen Pesutekniikasta Pohjarannalle ja perusti Tmi Tampereen Tehopuhdistuksen. Yritys tuotti siivouspalveluita Tampereen alueella. Eränen on työskennellyt myöhemmin yrittäjänä ja siivoojana myös Puhtaat Pinnat franchising-ketjussa pääkaupunkiseudulla sekä vuonna 1993 perustetussa Puhtori Oy:ssä, joka sekin tuotti siivouspalveluita Tampereen ja pääkaupunkiseudun alueella.

Puhtaat Pinnat -ketjussa työskennellessään Eränen kouluttautui ammattimaiseen siivoukseen. Eränen kertoo, että Kirsi Uitto toimi mentorina ja kouluttajana.

– Puhtaat Pinnat -ketjussa työskentelin päivittäisessä siivoustyössä, tein perussiivouksia sekä hoidin uusien siivousliikeyrittäjien rekrytointia yritykselle. Koulutin myös uusia yrittäjiä ja tekstiililattioiden puhdistusta ketjussa toimiville yrittäjille.

Puhtori Oy:n toiminnan aikana Eränen teki myöhemmin yhteistyökumppanina töitä Ari Räsäselle, joka toimi Beretta Oy:n yrittäjänä. Yhteistä keikkaa tuntui riittävän ja vuonna 2003 miehet perustivat yhdessä Beretta Palvelut Oy:n, jossa Eränen ja Räsänen olivat molemmat mukana 50 prosentin osuudella. Eräsen ja Räsäsen yhteinen yrittäjätaival kesti vuoteen 2009 asti, jolloin Eränen osti Räsäsen osuuden Beretta Palvelut Oy:stä. Vuonna 2010 Eränen osti Eko-Siivous Oy:n, jonka liiketoiminta sulautettiin Beretta Palveluihin vuonna 2022.

Tyytyväinen asiakas innostaa kehittymään

Liiketoimintaansa Eränen on kehittänyt koko uransa ajan. Siivousten ja erikoispuhdistuksien lisäksi Beretta Palvelut maahantuovat siivousvälineitä, koneita ja puhdistusaineita. Eränen myös kouluttaa erikoissiivousta. Eränen on Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden liitto ry:n hallituksen puheenjohtaja ja kouluttaa myös liiton auktorisointikoulutuksia.

– Puhtausalalla työtä on riittänyt ja mahdollisuuksia kehittymiseen on paljon. Työn tulos ja tyytyväinen asiakas ovat niitä asioita, jotka innostavat kehittymään ja löytämään jatkuvasti uusia palveluratkaisuja, Eränen toteaa.

Jari Peuranen Beretta Palveluista kertoo, että Eräsen yrityksessä on ollut mukava olla työssä. On ollut luottamusta ja vapaus toteuttaa työtä omalla tyylillään. Samaa sanoo myös Eräselle alihankkijana työskentelevä Mika Österman. Österman toteaa myös, että on saanut Eräsen kanssa työskennellessään paljon tietoa ja taitoa, jota hän on voinut hyödyntää oman liiketoimintansa kehittämisessä. Vapaa-aikanaan Eränen rentoutuu mökkeillen ja kalastaen.

– Lohensoutu Muonionjoella ja rautupilkki Norjassa ovat suosikkejani, Eränen kertoo.

Eränen on myös kova liikkumaan ja on harrastanut aina liikuntaa työn vastapainona.

Kuva: Aarne Eräsen kotialbumi

Tiiviimpää yhteistyötä yrittäjien kesken

Eränen toivoo, että puhtausalan yrittäjät voisivat tulevaisuudessa tehdä vielä tiiviimpää yhteistyötä. Siivouksia sekä puhtauskonsepteja voitaisiin suunnitella kokonaisuuksina kiinteistöjen elinkaarta ajatellen. Kokonaisuuteen voisi hyvinkin kuulua useamman palveluntuottajan palveluita. Myös puhtausalan myyntiä olisi hyvä kehittää vielä laajemmin konsultoivampaan suuntaan. Puhtauspalveluiden ostaja ei aina suinkaan ole puhtausalan ammattilainen ja siitä syystä asiakas ei aina täysin ymmärrä mitä on ostamassa. Asiakaslähtöisyyttä tulisi lisätä. Laadun ja puhtauden näkökulmasta taas tiiviimmässä palveluntuottajien yhteistyössä olisi paljon mahdollisuuksia.

Eränen on kokenut työn puhtausalalla aina tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Asiakkaitaan Eränen haluaa kiittää mahdollisuudesta toimia puhtausalalla. Richard Sudallin ja Gary Funarin Eränen haluaa nostaa esille, sillä hän saanut heiltä paljon sellaista puhtausalan oppia, jota Suomessa ei ole ollut mahdollista opiskella. Puhtausalaa harkitseville Eränen haluaa kertoa, että kaikilla on mahdollisuuksia kehittyä ja edetä alalla, mutta kaiken ratkaisee lopulta oma asenne.

---------------------

Haluatko lukea lisää?

Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 1/2023. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: 

  1. Liity Puhtausala ry:n jäseneksi
  2. Tilaa lehti ilman jäsenyyttä. 
  3. Osta digitaalinen näköislehti verkkokaupastamme.​​​​
Puhtausala ry