OsaaminenPuhtausala-lehti

Porvoon ateria- ja puhtauspalveluissa testataan Puhtauspassia

Ruokapalveluohjaaja Viveca Husberg opiskeli Puhtauspassin verkkokurssit parissa viikossa ja läpäisi ensimmäisellä yrittämällä testin, jolla osaaminen todennetaan.
Porvoon ateria- ja puhtauspalveluissa testataan Puhtauspassia
Teksti Sanna Tapola Kuvat Viveca Husberg ja kuvapankki

17.01.2024

Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut palvelee Porvoon kaupungin kouluja ja päiväkoteja ruokahuollossa ja puhtaanapidossa. Ruokapalveluohjaajana työskentelevä Viveca Husberg päätyi kokeilemaan Puhtauspassia, koska halusi päivittää omaa osaamistaan puhtausalalla ja testata samalla uutta verkkokoulutusta käytännössä.

– Tehtäväni on ohjata toimintaa keittiössä ja puhtaanapidossa, mutta vahvin osaamiseni on ruokapuolella. Halusin päivittää omaa osaamistani nimenomaan puhtaanapidossa. Olen työyhteisöstäni ensimmäinen Puhtauspassin suorittaja, ikään kuin kokeilukappale, Husberg naurahtaa.

Kokeilukappaleeksi Husberg päätyi, sillä työyhteisössä on kaivattu vaihtoehtoja osaamisen päivittämiseen esimerkiksi niille, joilla ei ole ammatti- tai perustutkintoa puhtausalalta.

– Halusin kokeilla Puhtauspassia itse. Olemme kaivanneet arjen työhön lisää osaamista erityisesti silloin, kun työntekijä on ollut pitkään poissa työelämästä tai jos työtehtävät ovat muuttuneet aiemmasta olennaisesti, Husberg kertoo.

Kurssien jälkeen testiin

Husberg opiskeli Puhtauspassin verkkokurssit työnsä ohessa syksyllä 2023, kun työssä tuli sattumalta sopiva hetki opinnoille. Verkkokurssit hän suoritti vajaassa kahdessa viikossa työnsä ohessa.

Kurssien jälkeen Husbergillä oli edessä Puhtauspassi-testi, joka suoritetaan verkossa valvotusti. Sen avulla kurssien suorittaja todentaa hallitsevansa perusasiat puhtaanapidosta.

– Koko prosessi vei minulta aikaa noin kuukauden, mutta suurimman osan ajasta odotin tulevaa testipäivää. Puhtauspassi on mahdollista läpäistä nopeamminkin, kun sopiva testipäivä on tulossa. Oppimisen kannalta on tietysti tärkeää, että opiskeluun on mahdollista keskittyä kunnolla, Husberg pohtii.

Keväällä 2024 Puhtauspassi-testejä järjestetään kerran kuussa. Testitilaisuuksiin voi ilmoittautua Puhtausalan tapahtumakalenterissa.

”Verkkokurssit on toteutettu hyvin”

Puhtauspassi sisältää verkkokurssit siivouksen perusteista, perussiivouksesta, perehdytyksestä sekä tiimityöstä. Niiden sisältöä Husberg pitää hyvinä.

– Pidin kurssien selkeydestä ja siitä, että niiden suorittaminen oli verkossa vaivatonta. Vaikka minulla on osaamista puhtaanapidosta jo ennalta, sain myös paljon uutta tietoa. Kurssien kuvat, videot ja tekstit tukivat hyvin oppimista. Verkkokurssit on toteutettu laadukkaasti ja niiden avulla opiskelu on helppoa, Husberg sanoo ja jatkaa:
– Oppimista tehosti se, että asioita toistettiin ja osaamista testattiin myös kurssin aikana. Lisäksi arvostan sitä, että asiat esitetään hyvällä suomen kielellä. Se on tärkeää muita kieliä puhuville.

Testin Husberg läpäisi ensimmäisellä yrittämällä, mutta myöntää, ettei testi ollut läpihuutojuttu.

– Kyllä testissä tarkkana sai olla, ja siitä syystä se oli mielestäni juuri sopivan vaikea. Olisi voinut hyvinkin käydä niin, että olisin joutunut uusimaan testin, Husberg myöntää.

Tärkeimmät perusasiat puhtaanapidosta

Puhtauspassia Husberg suosittelee erityisesti niille, joilla ei ole ammatti- tai perustutkintoa puhtausalalta tai kertaukseksi vanhalle konkarille tai niille, jotka ovat olleet kauemmin poissa työelämästä.

– Puhtauspassi on tiivis koulutuspaketti, joka sisältää tärkeimmät perusasiat puhtaanapidosta. Siinä käydään läpi perussiivouksen ja ylläpitosiivouksen erot, mikä auttaa työntekijää ymmärtämään, mitä asiakkaan kanssa sovittuun yhteistyöhön sisältyy. On hyvä, että mukana on myös kurssi tiimityöstä, sillä meillä kaikilla on yhteinen vastuu koko työyhteisöstä.

Puhtauspassi tuo Husbergin mukaan hyvän perusosaamisen, jonka pohjalta on helpompi jatkaa työskentelyä tai mahdollisesti jatkaa opintoja eteenpäin. Porvoossa päätös laajemmasta käyttöönotosta on vielä tekemättä.

– Harkitsemme yhdessä, miten ja missä muodossa Puhtauspassi voisi olla meillä laajemmassa käytössä tulevaisuudessa.

Lue lisää Puhtauspassista

Puhtausala ry