OsaaminenVaikuttavuusInnovaatiotYrityselämä

Puhtausalan teknologia- ja robotiikkapäivä sai aikaan digioivalluksia

Puhtausala ry:n, Keudan ja yritysten kanssa yhteistyössä järjestetty tapahtuma toi teknologisen murroksen näkyväksi ja kasvatti osaamista yli toimialarajojen.
Puhtausalan teknologia- ja robotiikkapäivä sai aikaan digioivalluksia
Teksti Sanna Tapola

30.05.2023

Puhtausalan teknologia- ja robotiikkapäivää vietettiin 24.5.2023 Keuda-talolla Keravalla. Teknologian, tekoälyn ja robotiikan ympärille oli koottu inspiroiva kattaus alalla olevaa osaamista. Asiantuntijat kertoivat puheenvuoroissaan tekoälyn ja robotiikan hyödyntämisestä erilaisista näkökulmista ja kuulijoille luotiin näkymä teknologian historiaan, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Esittelytiloihin tuodut robotit ja teknologiset ratkaisut sekä Keudan Cleanverse-virtuaalimaailma näyttivät sen, mitä teknologinen murros puhtausalalla ja opetuksessa käytännössä tarkoittaa.

Puhtausala ry. ja Keuda toteuttivat Teknologia- ja robotiikkapäivän tiiviissä yhteistyössä.
– Tämä on ollut puhtauden ja uuden teknologian päivä, mutta mitä suuremmissa määrin myös uuden osaamisen päivä. Upeat Keudan opiskelijat ovat olleet mahdollistamassa tätä päivää niin viestinnän, asiakaspalvelun kuin ruokahuollonkin parissa. Olemme kaikki oppineet varmasti jotain uutta oman osaamisalueemme ulkopuolelta, totesi Puhtausala ry:n toiminnanjohtaja Sari Mattila.

Yhteistyö oli päivän tärkein sana myös päivän sisällön eli teknologian ja robotiikan osalta. Yhteistyötä tarvitaan jatkossa niin teknologian käyttöönotossa kuin sen hyödyntämisessä arjen työtehtävissä.

– Uusia asioita ei kannata pelätä. Älykäs teknologia ja robotit ovat jatkossa helpottamassa, tehostamassa ja auttamassa meitä tulevaisuuden työssä puhtaanapidon parissa. Teknologia voi auttaa meitä myös työvoimapulassa, vyöviihtyvyydessä ja vieläpä nostattaa alan arvostusta, Mattila listasi.

Tilaisuudessa esiintynyt Kärcherin Juho Mäyry tiivisti asian olympiahengessä: – Nopeammin, korkeammalle, tehokkaammin – yhdessä.

Keudan opiskelijat haastattelivat yritysedustajia livelähetykseen. Haastatteluvuorossa CC-Tukun Jukka Tapola.

Teknologia- ja robotiikkapäivä osoitti erinomaisesti, kuinka Puhtausalan tulevaisuus on mahdollisuuksia täynnä.
– Puhtausalalla on yhteinen tahtotila läpäistä teknologinen murros. Yhdessä meillä on kaikki eväät tehdä Suomesta maailman siistein ja puhtain maa, Mattila totesi ja jatkaa:
– Uutta osaamista tarvitaan kuitenkin koko ajan, ja myös meidän pitkään alalla olleiden on opittava pois vanhoista kaavoista.

Keudan yrityspalvelujen asiantuntija Irja Ylönen painotti, että yhteistyö työelämän kanssa on avainasemassa puhtausalan koulutuksessa.
– Alan osaamistarpeet muuttuvat ja siksi oppilaitosten on kuultava yrityksiä ja pohdittava ratkaisuja, joiden avulla yritysten digitaaliset kehitysaskeleet ovat mahdollisia.

Myös Ylönen puhkui päivän päätteeksi intoa uusista digioivalluksista.
– Nyt tätä kaikkea on sulateltava hetki.

Puhtausala ry. toteutti tapahtuman ensimmäistä kertaa konseptilla, jossa tapahtumaa olivat järjestämässä oppilaitos sekä yhdistyksen yritysjäsenet. Paikan päällä digioivalluksia oli tekemässä noin 100 henkeä ja striimin kautta päivän ohjelmaa seurasi noin 30 henkeä.

Puhtausala ry