OsaaminenPuhtausala-lehti

Puhtautta helposti, nopeasti ja tehokkaasti ammattikeittiöön

Ruokapalveluhenkilöstö voisi päästä keittiössä nykyistä helpommalla, jos keittiössä heillä olisi ajantasainen osaaminen myös puhtaanapidosta.
Puhtautta helposti, nopeasti ja tehokkaasti ammattikeittiöön
Teksti Sanna Tapola Kuvat Shutterstock

08.01.2025

Ammattikeittiöiden siivouksella ja hygienialla on tärkeä asema turvallisessa ruoanvalmistuksessa.
– Jos hygienia pettää ammattikeittiössä, on seurauksena huonoimmassa tapauksessa ruokamyrkytys, sanoo keittiöpuhtauden ammattilainen, Puhtausala ry:n aluekouluttaja Marja Eikonsalo.

Keittiöt ovat tilana haasteellisia puhtauden kannalta, koska kaikki pinnat ja laitteet likaantuvat nopeasti. Siksi hyvän puhtaustason ja hygienian ylläpitäminen edellyttää jatkuvia toimenpiteitä ja seurantaa. Lisäksi keittiön puhtauteen vaikuttavat kaikki keittiössä työskentelevät.

– Jokaisen keittiössä työskentelevän on ymmärrettävä puhtauden merkitys, toimittava hyvien hygieniakäytäntöjen mukaisesti ja osattava arvioida, ovatko siivoustoimet riittäviä. Keittiöammattilaisten pitää siis olla moniosaajia, joilla on riittävä osaaminen myös puhtaanapidosta, Eikonsalo toteaa.

”Ruuanvalmistus on keittiössä pääasia”

Eikonsalolla on pitkä kokemus sekä työskentelystä ammattikeittiössä että ammattisiivouksesta. Hänen mukaansa ruokapalveluhenkilöstö voisi päästä keittiössä nykyistä helpommalla, jos heillä olisi ajantasainen osaaminen myös puhtaanapidosta.

– On muistettava, että ruuanvalmistus on keittiössä kuitenkin se pääasia. Monella työntekijällä on 30 vuoden työkokemus ammattikeittiöstä, mutta voi olla, että puhtaanapidosta huolehditaan opilla, jotka olivat käytössä muutama vuosikymmen sitten. Puhtausala on kehittynyt vauhdilla ja uskon, että nykyisillä välineillä ja menetelmillä keittiöt on mahdollista pitää puhtaana paljon tehokkaammin.

Koneet ja uusi teknologia kannattaa ottaa käyttöön myös ammattikeittiöiden puhtaanapidossa. Jos koneita ei ole mahdollista hankkia vain keittiön siivoukseen, Eikonsalo vinkkaa, että yhteistyötä kannattaa virittää kiinteistön siivoushenkilöstön kanssa.

– Yhdistelmäkoneet toimivat hyvin sekä keittiössä että muissa tiloissa, kun koneella on eri vetoalusta ja imusuulake. Koneen ja renkaiden puhtaudesta on myös huolehdittava. Kun koneet ovat tehokkaassa käytössä, on mahdollista säästää aikaa ja kustannuksia. Jos kiinteistön siivouksessa on ammattikoneet käytössään, voi olla mahdollista, että keittiö saisi apua myös siivoustekstiilien pesussa. Viisas pääsee aina vähemmällä, Eikonsalo pohtii.

Marja Eikonsalon mukaan ruokapalveluhenkilöstö voisi päästä keittiössä nykyistä helpommalla, jos heillä olisi ajantasainen osaaminen myös puhtaanapidosta.

Yleisimmät puutteet puhtaudessa

Yleisimmät virheet tai puutteet keittiösiivouksessa ovat Eikonsalon mukaan liiallinen pesuaineiden annostelu, välineiden riittämätön huolto sekä kosketuspintojen puhtaanapito.

– Epäkohdat siivouksessa vaarantavat keittiön hygieniatason, mutta aiheuttavat usein myös lisäkustannuksia. Esimerkiksi jos pesuaineita käyttää väärin, voi olla, että pesuainetta kuluu liikaa ja pinnoille jää turhia aineita. Ylimääräiset aineet pinnoilla voivat kontaminoida ruoka-aineita, Eikonsalo pohtii ja jatkaa:
– Kosketuspinnat ovat yleensäkin keittiön kriittinen piste. Voi olla, että kylmiön ovi kyllä kiiltää, mutta ovenkahva on tahmea. Ja siivouspyyhkeissä kasvaa aina mikrobeja. Jos pyyhkeitä ei huolleta ja säilytetä oikealla tavalla, on mikrobeilla varmasti juhlat pystyssä.

– Siivouspyyhkeitä voi myös vuokrata, jos niiden huoltaminen on keittiössä hankalaa. Kertakäyttöiset mikrokuitupyyhkeet ovat tietysti myös yksi vaihtoehto.

Eikonsalo tietää, mistä puhuu.
– Olen varmasti tehnyt itse ammattikeittiössä kaikki mahdolliset virheet työskennellessäni keittäjänä, leipurina ja esihenkilönä keittiössä. Kun siirryin myöhemmin puhtausalalle, silmäni suorastaan avautuivat ja näen, mitä kaikkea keittiösiivouksessa olisi mahdollista tehdä tehokkaammin.

Lisää puhtausosaamista ammattikeittiöihin

Ajantasaisen puhtausosaamisen voi Eikonsalon mukaan hankkia helposti.
– Puhtausalalla on tarjolla hyviä ammattikeittiöille suunnattuja koulutuksia ja lisäksi Keittiöiden siivous- ja hygieniaopas kannattaa hankkia luettavaksi jokaiseen ammattikeittiöön.

Myös keittiön omien tarpeiden mukainen siivoussuunnitelma on Eikonsalon mielestä tärkeä.
– Suosittelen, että keittiössä työskentelevät tekevät suunnitelman itse, eikä sitä anneta mistään ylätasolta rasti ruutuun -tyylisenä toteutettavaksi. Kun keittiöammattilaisilla on ajantasainen tieto puhtaanapidosta ja he tekevät siivoussuunnitelman itse, siivouksesta tulee tehokasta, nopeaa ja helppoa.

---------------------

Haluatko lukea lisää?

Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 4/2024. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: 

  1. Liity Puhtausala ry:n jäseneksi.
  2. Tilaa lehti ilman jäsenyyttä. 
  3. Osta digitaalinen näköislehti verkkokaupastamme.​​​​
Puhtausala ry