Vaikuttavuus

Koronarokotukset alkaneet

Koronarokotukset alkaneet

28.12.2020

Ensimmäiset koronarokotukset aloitettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) sunnuntaina 27.12. samaan aikaan useiden EU-maiden kanssa.

Ensimmäisenä koronarokotteen saivat HUS:n kuusi työtekijää, jotka työskentelevät teho-osastolla, päivystyksessä ja keuhko-osastolla. Ensimmäisenä erikoissairaanhoidossa rokotetaan koronaviruspotilaiden ja epäilyjen hoitoon sekä näytteenottoon ja diagnostiikkaan osallistuva henkilökunta. Rokotettaville annetaan toinen annos rokotetta kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä pistoksesta.

”Ensimmäisen rokotusannoksesta menee neljä viikkoa ennen kuin rokotteesta saa täyden tehon. Tämä on alku sille, että saamme epidemian loppumaan”, sanoo hallintoylilääkäri Teppo Heikkilä.

”Nyt annettu rokote suojaa vakavalta taudilta ja se antaa turvallisuudentunteen rokotetuille. On tärkeää, että kaikkia voimassa olevia varotoimia noudatetaan edelleen. Ohjeet kasvomaskien käytöstä, käsihygieniasta ja turvaväleistä ovat jatkossakin voimassa. Ennen kuin väestö on rokotettu ja laumasuoja saavutettu, menee kuukausia ennen kuin epidemia on ohitettu. Rokotteet ovat ulospääsy epidemiasta”, toteaa apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Rokotukset ovat alkaneet myös muissa yliopistollisissa sairaaloissa. Esimerkiksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS) maanantaina 28. joulukuuta.

”Hyvin positiivinen ja odottava kanta meillä on koronarokotetta kohtaan. Uskon, että suurin osa henkilöstöstä suhtautuu myönteisesti rokotteeseen ja haluaa sen ottaa, kuvaa kysiläisten mietteitä palvelukeskusjohtaja Olavi Airaksinen.

"Tämä on tärkeä asia ja asiantuntijat suosittelevat vahvasti, että rokote kannattaa ottaa. Koronavirusrokote on todettu tutkimuksissa turvalliseksi ja tehokkaaksi. Se, että riittävän moni ottaa rokotteen on tapa saada väestölle suojaa covid-19-taudilta", hän kertoo

Ensivaiheessa KYSissä koronarokotusta tarjotaan todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitaville ammattilaisille teho-osastolla, vuodeosastoilla, päivystyksessä, ensihoidossa ja lasten osastoilla. Tämän jälkeen vuorossa ovat koronanäytteenoton ja kuvantamisen henkilöstö. Rokotus on vapaaehtoinen.

"Rokotuksia KYSissä on suunnitelmissa tälle viikolle joka päivälle. Tällä viikolla on tulossa myös lisää rokotetta", Airaksinen kertoo.

Rokotettaville tulee antaa toinen annos rokotetta kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä pistoksesta. Toisen annoksen saamisesta kestää viikon ajan, ennen kuin rokotteen saajalla on täysi hyöty rokotteesta.

Työyksiköt tekevät suunnitelmat KYSin henkilöstön rokottamista varten ja rokotukset antaa työterveyshuolto. Airaksisen mukaan menee mahdollisesti ainakin keväälle ennen kuin kaikki rokotuksen haluavat kysiläiset on rokotettu. "Tässä seurataan THL:n rokotusjärjestystä ja henkilöstön rokotusaikataulu riippuu myös rokotteiden saatavuudesta."

Kunnat vastaavat rokotusten antamisesta omalla alueellaan. Kunnat tekevät rokotusten järjestämisessä yhteistyötä oman sairaanhoitopiirinsä ja erikoisvastuualueen (ERVA) kanssa. Rokotusten toteuttamisessa ohjaa ja tukee THL.

KYS toimii syväjäässä säilytettävien koronavirusrokotusten keskusvarastona Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella, sillä kaikkialla ei ole tarvittavaa säilytysmahdollisuutta. "Odotettavissa on, että pian käyttöön saadaan myös rokotteita, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä tämän ensimmäisen rokotteen tavoin", Airaksinen mainitsee.(Artikkelin lähteet: HUS ja KYS, ePress sekä THL. Lisätietoja rokotuksista saas THL:n sivuilta www.thl.fi tai tästä linkistä.)

Kuva: KYSissä kymmenkunta työntekijää sai maanantaina uuden Comirnaty-nimisen rokotteen. (Kuva: ePressi.com)

 

Puhtausala ry